Vitaminen en antioxidantenNaast dat het kramp in je spieren kan voorkomen, zit de sap van augurken boordevol met antioxidanten en vitamine C en E.
In augurken zit dankzij de fermentatie veel probiotica, wat weer goed is voor je darmen. Je kunt je darmflora dus een handje helpen door regelmatig wat augurkensap shots te nemen. Verder zou augurkensap ook goed zijn tegen hoofd- en spierpijn.
Hoewel het nog niet wetenschappelijk bewezen is dat augurkensap kan helpen spierkrampen te voorkomen, is het voor atleten toch interessant dit uit te proberen. Het is onschadelijk zolang je niet meer dan ongeveer één milliliter per kilogram lichaamsgewicht nuttigt.
Vitaminen en antioxidanten
Naast dat het dus spierkramp kan verkorten, zit het vocht in een pot augurken boordevol antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteem een boost (dag griepjes!) en je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Mensen met levercirrose kunnen last hebben van pijnlijke spierkrampen. In een Amerikaanse studie dronken levercirrosepatiënten 3 eetlepels augurkensap per dag. Het sap had geen invloed op het aantal spierkrampen, maar het verzachtte wel de pijn van de krampen.
Azijn. Het consumeren van teveel azijn zorgt ervoor dat je lever verzuurt.Het wordt een augurkje en functioneert minder goed.
Het sap bestaat voor een groot deel uit azijn.En buiten dat het zuur is, bevat het ook de smaak van augurk, stukjes paprika, dille en mosterdzaad.
Dan kun je dus proberen of het effect heeft op je spieren. Naast dat het kramp in je spieren kan voorkomen, zit de sap van augurken boordevol met antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteeem een boost (dag griepjes!) en geeft je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Er zit veel vitamine K in augurken. Vitamine K ondersteunt onder andere een normale bloedstolling. Wanneer je hier een tekort van hebt, kan zelfs een klein wondje lang blijven bloeden. Eén augurk kan al 15% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K leveren.
Geen brandend maagzuur
Als je last hebt van branded maagzuur, is augurkensap de oplossing. Dit komt door de zuurtegraad in het sap.
De meest gezonde optie die in de meeste supermarkten verkrijgbaar is, zijn de natriumarme augurken.
Augurken zijn onmisbaar tussen je burgerbroodjes. En heb je dan toch zo'n pot opengemaakt, dan kun je net zo goed het vocht van de augurken gebruiken voor een meesterlijke burgersaus. Met een scheutje van het zurige vocht transformeer je mayo namelijk tot een levendig en verslavend sausje.
Er kunnen dan verschillende maag- en darmproblemen ontstaan, zoals winderigheid en diarree. Daarnaast zit er in augurken in een pot vaak veel zout. Hierdoor krijg je te veel zout binnen als je veel augurken eet. Te veel zout binnenkrijgen is slecht.
Augurken bereiden & bewaren
Verse augurken moet je koel bewaren in de groentelade van de koelkast. Ze zijn ongeveer 2 weken houdbaar.
Verse augurken kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Ze zijn dan zo'n 2 weken houdbaar.
Ook voedsel wat van zichzelf al veel zuur bevat, zoals augurken, kunnen maagzuurklachten verergeren. Daarnaast is het beter om een aantal kleinere maaltijden te eten dan 2 à 3 grote porties per dag.
Augurken zijn een goed middel om je vitamine K binnen te krijgen. Met één augurk krijg je van deze vitamine maar liefst 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. En wat heb je eraan?
Voldoende drinken is voor, tijdens en na het sporten dus heel belangrijk. Met water kun je dat vocht weer aanvullen. Bij intensieve en langdurige inspanning op hoog niveau, kunnen naast water ook sportdranken zinvol zijn om de vocht- en energiebalans op peil te houden.
Verse augurken passen prima in een gezonde voeding. Omdat niet alle groenten dezelfde voedingsstoffen bevatten, is variatie belangrijk. Ingemaakte augurken zijn gemakkelijke caloriearme smaakmakers.
Grofweg zijn er drie soorten augurk: de zure (denk aan die heel kleine Franse cornichonnetjes), de zoetzure (het bekende tafelzuur) en de gefermenteerde. Die laatste is wat we in Nederland ook wel pekelaugurk noemen. In Amerika zijn dit de oorspronkelijke Joodse dill pickles.
Ingemaakte augurken zijn makkelijker te verteren en bevatten veel mineralen, vitaminen en antioxidanten.Boven-dien zijn gefermenteerde producten goed voor onze darmflora. Eet dus eens een paar schijfjes augurk op een broodje kaas of gewoon zo, direct uit de pot. Hoef je echt niet preggers voor te zijn.
Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht. De smaak is zoetzuur, waarbij het zuur overheerst. Ook de rolmops, een opgerolde haring met een stuk augurk, wordt wel zure bom genoemd.
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.