Type 65 bloem is een gemiddeld fijn meel. Franse bloem wordt vaak gebruikt voor het maken van verschillende traditionele Franse broden, zoals baguettes, croissants, brioche en pain de mie (sandwichbrood). Het geeft de broden een kenmerkende textuur en smaak.
De ingrediënten van T65 bloem zijn: tarwebloem, enzym (tarwe).
Americana is een witte bloem gemaakt van harde tarwe en bevat een zeer hoog eiwitgehalte (14%).
Molen de Hoop Franse Tarwemeel T80 of ook wel type 812 genoemd. Het is een sterk gezeefd tarwemeel, waarin weinig zemelen aanwezig. Wanneer je een bruinbrood wilt maken met dit meel krijg je een zeer lichtbruine kruim, vanwege de beperkte hoeveelheid zemelen.
Bakken doe je meestal met bloem. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, maar over het algemeen geldt: gebruik patentbloem voor brood, cakes en taarten en gewone bloem voor koekjes. Bak je brood? Kies dan voor volkorenmeel voor een voedzaam resultaat.
Deze franse bloem T65 is gebaseerd op specifieke Franse tarwevariëteiten die zorgen voor een goudgele kruimkleur. Doordat de franse tarwe een hoger eiwit percentage bevat heeft deze een sterkere gluten ontwikkeling. Zeer geschikt voor onder andere franse stokbroden, zuurdesembroden of een gewoon brood.
Een zelfgebakken brood is meestal wat goedkoper dan één dat je bij de warme bakker haalt, omdat die laatste ook personeels- en arbeidskosten moet doorrekenen.
Patentbloem is fijngemalen tarwebloem. Het is dus zachter en bevat meer gluten. Met patentbloem worden je baksels luchtiger en deeg elastischer. Patentbloem is heel geschikt voor pizza's of voor luchtig brood met een krokant korstje.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
T45 is de lichte bloem, met de minste vetten, een lage bindkracht, rijst zeer snel is uitermate geschikt voor het bakken van cake en patisserie. Je kunt de bloem gebruiken voor een heerlijk 'ouderwets' brood en stokbrood maar ook voor een verrukkelijke cake of biscuit.
Speltmeel type 1050 is een halfvolkoren (licht bruin) Speltmeel dat, als je er een brood van bakt, qua kleur te vergelijken is met het lichte tarwebrood dat verkrijgbaar is in de supermarkt. Type 1050 is voor alle bak-doeleinden te gebruiken: brood, koekjes, taart, Hattie baksels.
Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
Een pure patentbloem T55 voor onder andere wit brood, speculaas, koekjes, wafels, pannenkoeken, oliebollen, pizza, tortilla's. Patentbloem oftewel tarwebloem is een fijn gemalen meel van tarwe, waaruit de buitenste schil, de zemel en de kiemen zijn verwijderd.
Dit bloem bevat ongeveer 80 tot 85% van de hele graankorrel. Tarwebloem met t-waarde 80 is uitstekend voor de beginnende thuisbakker, met name voor het bakken van het klassieke zuurdesembrood recept, maar kan het goed gebruikt worden voor het bakken van bijvoorbeeld pizzadeeg en gezonde tarwe koekjes.
Tarwemeel T150 is volkoren meel en zit boordevol kiemen en zemelen van de graan. Dit volkorenmeel bevat namelijk tussen de 95 en 100% van de gehele korrel! Met tarwebloem t-waarde 150 bak je volkoren zuurdesem broden met zeer hoge voedingswaarde. Uiteraard kan je ook dit meel met ander meel of bloem mixen.
Het traditionele meel, waar Franse stokbroden mee gemaakt worden heet T65.
Wat wij in Nederland patentbloem noemen, is trouwens te vergelijken met de Italiaanse 00-bloem waar vaak pizza mee wordt gemaakt. De Italianen gebruiken de aanduiding “00” om de zogeheten uitmalingsgraad van de bloem aan te geven. Zowel patentbloem als 00-bloem is heel fijn van structuur.
Farina tipo 00 heeft een laag zemelen- en glutengehalte en is dus niet geschikt om brood mee te bakken.
Semola. Naast type 00-bloem bestaat er ook semola. Een ander soort bloem dat vaak gebruikt wordt in Italiaanse recepten. Het is afkomstig van Sicilië.
Kort samengevat is het belangrijkste verschil tussen patentbloem en tarwebloem het eiwitgehalte en de glutenvormende eigenschappen. Patentbloem heeft een hoger eiwitgehalte en een beter glutenvormend vermogen, terwijl tarwebloem een lager eiwitgehalte heeft en een iets minder elastische structuur oplevert.
In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.
Patentbloem is zeer fijne tarwebloem. Deeg met patentbloem bevat nog iets meer gluten, perfect voor extra luchtige broden of cake. Aangezien de bloem erg fijn en zacht van structuur is, kan je met patentbloem ook heerlijke taarten en koekjes bakken.
Door het brooddeeg te kneden, ontwikkel je gluten in het deeg.Dankzij gluten kan het deeg rijzen en wordt het deeg lekker luchtig. Vraag je je dus af: hoe maak je deeg luchtig? Dit doe je door het brooddeeg goed te kneden.
De broodbakmachine heeft ongeveer drie uur nodig, máár verbruikt enkel tijdens het daadwerkelijke bakken die 550 watt. In andere fasen veel minder. We pakken een gemiddeld verbruik van 1,25 kWh. Zonder vaste prijzen betaal je voor stroom momenteel €0,63 voor 1 kWh.
Het bakken van brood is goed voor de gezondheid. Als je zelf brood bakt, weet je precies wat erin zit en kun je gezonde en natuurlijke ingredienten gebruiken. Volkorenmeel is bijvoorbeeld rijker aan voedingsstoffen en bevat meer vezels dan witte bloem.