Wat is beter, de USB stick of de externe harde schijf? Zowel de USB stick als de externe harde schijf presteren uitstekend in data-opslag. De externe harde schijf heeft een grotere capaciteit, snellere overdrachtssnelheid, en een langere levensduur. Maar hij is ook duurder.
Als je data opslaat op een usb-stick, zal deze ongeveer tien jaar de gegevens bewaren. De levensverwachting van een usb-stick kan worden gemeten door het aantal schrijven of te wissen cyclussen. Usb-sticks kunnen tussen de 10.000 en 100.000 schrijven/wissen, afhankelijk van de gebruikte geheugentechnologie.
Een externe harde schijf, of externe HDD, gebruik je om bestanden vanaf je laptop of pc op te bewaren. Een externe HDD is een goedkope optie voor het opslaan van bijvoorbeeld back-ups, foto's, video's en games, omdat je voor relatief weinig geld veel opslagruimte hebt.
Waar moet u op letten? De belangrijkste punten waar u op let bij de aankoop van een externe harde schijf zijn het soort (HDD of SSD), het formaat, het aansluittype en de prijs. Daarnaast moet u erop letten voor welk besturingssysteem de externe harde schijf geschikt is.
De gemiddelde levensduur van een harde schijf is circa tien jaar, het is dus geen ideaal medium om belangrijke bestanden op lange termijn op te bewaren.
Veilig backups maken
Een externe harde schijf garandeert dat er nooit iets verloren raakt, als je op een slimme wijze backups maakt. Alleen je bestanden verplaatsen naar de externe harde schijf is niet genoeg, als je hem verliest of laat vallen dan zijn alsnog je bestanden weg.
De Seagate Expansion Portable 1TB is de best geteste externe harde schijf van 2022! Dit is uit onze test gebleken. Met de Seagate Expansion Portable 1TB kun je eenvoudig en snel extra opslagcapaciteit toevoegen aan bijvoorbeeld je desktop of laptop.
1 TB is gelijk aan 1.000 gigabytes (GB) of 1.000.000 megabytes (MB).
Conclusie. Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
Wanneer je veel media opslaat zoals muziek, foto's en video's – of gebruik maakt van veel software programma's of een grote game bibliotheek hebt – is het aan te raden om een harde schijf aan te schaffen met 1 of 2 TB, maar dit hangt uiteraard volledig af van het aantal bestanden dat je in bezit hebt.
Met name omdat een 3,5 inch externe harde schijf altijd van stroom moet worden voorzien via het stopcontact. De 2,5 inch externe harde schijf kan daarentegen veelal via de USB-poort van uw pc van voldoende stroom voorzien worden om zijn werk te kunnen doen.
Dan is een externe harde schijf, oftewel externe HDD (Hard Drive Disk), de beste keuze voor jou. Met een HDD beschik je voor een relatief lage prijs over veel opslagruimte. Zo bewaar je op een 4 TB harde schijf al 40 films in 4K kwaliteit en meer dan 80.000 hoge resolutie foto's.
U kunt uw harde schijf gebruiken om bestanden op te slaan, maar ook om back-ups van uw belangrijke gegevens te maken. Maar als u achteraf iets in uw bestanden op uw pc verandert, mag u niet vergeten ook het bestand op uw harde schijf te vervangen. De ideale oplossing is een model met een automatische back-up-functie.
De moderne USB flash drives zijn vergelijkbaar met de normale hard drives, maar het enige verschil is dat de USB controller kan bepalen waar de informatie precies wordt opgeslagen. Ondanks dat de naam anders suggereert, kan de USB flash DRIVE nergens anders werken dan verbonden met uw computer.
Doorgaans wordt een externe harde schijf gekocht om te dienen als extra opslagruimte, of om een reservekopie, ofwel back-up, van de bestanden op de computer op te maken. Tevens wordt een externe harde schijf wel gebruikt om bestanden uit te wisselen en beschikbaar te hebben op verschillende computers.
Je kunt de schijf eenvoudig op je laptop of computer aansluiten via USB 2.0. Dit is op dit moment nog de meest gebruikte aansluiting voor een extern opslagapparaat. Elke computer of laptop beschikt over één of meerdere USB poorten, meestal USB 2.0.
Klik in het blokjesscherm op Configuratiescherm. Klik op Systeem en beveiliging. Klik bij Systeembeheer op De stations defragmenteren en optimaliseren. Onder Mediumtype staat vermeld wat voor soort harde schijven er in de computer zitten..
SSD voor een snelle laptop en desktop pc. Zoek je een laptop of desktop-pc met wat pit? Dan is een SSD een must: je pc start razendsnel op en computerprogramma's laden een stuk sneller dan bij een ouderwetse harde schijf.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
Als je veel offline zet kan het geheugen wel krap worden maar zaken in de cloud zetten kan dit oplossen. Ben je sowieso iemand die heel veel offline nodig heeft dan is 128 GB of zelfs 256 GB eigenlijk de beter optie.
Staat je pc of laptop altijd bomvol met documenten, foto's, video's en programma's? Gebruik dan een externe harde schijf, of HDD, om ze veilig te back-uppen. Een HDD heeft veel opslagruimte voor een relatief lage prijs. Zo heb je voor een goed bedrag al snel een capaciteit van 4 of 8 TB.
Ten opzichte van de externe harddisk is een ssd véél sneller, compacter en bovendien een stuk robuuster. In vergelijking met een usb-stick mag een externe ssd dan wel iets meer ruimte innemen, maar zowel op prestaties (praktisch altijd) als prijs (vooral bij grotere capaciteiten) wint de ssd.
De levensduur van een SSD is beduidend langer dan die van een HDD. Terwijl HDD's meestal ongeveer 3-5 jaar meegaan, kunnen SSD's tot 10 jaar of langer meegaan. Dit komt omdat SSD's geen bewegende delen hebben, terwijl HDD's draaiende schijven hebben die na verloop van tijd kunnen verslijten.
Wil je een draagbare harde schijf waar je gegevens in zeer veilige handen zijn, dan is de Samsung T7 Portable onze beste keuze. Deze SSD heeft een leessnelheid van maar liefst 1050 MB/s en een schrijfsnelheid van 1000 MB/s. Dankzij de enorme snelheid van 3.2 Gen. 2 is de T7 bijna twee keer zo snel als zijn voorganger.