Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten. Fantastisch voor hun natuurlijk, maar frustrerend en onhygiënisch voor jo.
Een muis komt al binnen door gaatjes ter grote van een balpen. In de oude huizen hier in Amsterdam zijn die gaten er genoeg. Ik zeg altijd: 'ieder huis heeft een muis', maar in de huizen van beton zijn het er wel een stuk minder.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
Je kunt het horen als muizen in je huis knagen of lopen. Ook herken je het aan muizenkeutels en aangevreten voedselverpakkingen. De keutels zijn een halve centimeter lang en hebben een langwerpige, spitse vorm en donkere kleur.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
Het beste antwoord. Muizen zijn redelijk voorspelbare dieren. Ze lopen graag dezelfde paadjes en nestelen zich in warme zachte holletjes. Muizen zijn goede klimmers en kunnen zich gemakkelijk boven het plafond verstoppen.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Vaak wordt gezegd dat muizen vooral 's nachts actief zijn. Dat komt omdat het dan overal wat stiller is dan overdag. Aan de andere kant: soms zijn muizen ook overdag actief. Bijvoorbeeld als ze erge honger hebben en daardoor toch gedwongen zijn om op zoek te gaan naar eten.
Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond. In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.
Muizen zijn namelijk erg goede klimmers. Op ruwe oppervlakte, zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Muizen kunnen ook via de regenpijp naar boven komen.
Muizen verjagen met ultrasoon geluid werkt goed wanneer het zich binnen het gehoorveld van ongedierte, zoals muizen en ratten, begeeft. Het geluid zorgt voor een stressgevoel bij dieren, waardoor ze snel weg willen uit het bereik van het geluidssignaal.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Muizen zijn te herkennen aan de typische piepende en krijsende geluiden.
Muizen komen in de spouwmuur door zich binnen te wurmen via allerlei gaten en kieren in de muur. Tenminste, dat is vaak de snelste weg, want soms komen muizen ook op andere manieren binnen. Via de zolder of een kruipruimte.
Zet vergif neer op die plaatsen waar je muizenoverlast hebt. Let op dat er geen kinderen of huisdieren bij kunnen komen! Zorg ervoor dat de muizen altijd van het gif kunnen blijven eten. Blijf dus net zolang bijvullen tot er niet meer van gegeten wordt en de muizen wegblijven.
Een muis is een nachtdier. Overdag slapen muizen en houden ze zich schuil op een warme plek (ergens in je huis!) om vervolgens met name in de nacht (maar ook schemering!) op zoek te gaan naar voedsel.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Gezondheidsrisico's van muizen
En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken. Ze worden er zelf niet ziek van, maar kunnen het virus wel bij zich dragen. Ze kunnen soortgenoten en ook mensen besmetten via hun urine, ontlasting en speeksel.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.