De Hydrangea paniculata 'Grandiflora' of Pluimhortensia is een bekende pluimhortensia die rijkelijk bloeit met witte pluimvormige bloemen, na de bloei verkleuren deze naar roze en rood. De uiteindelijke hoogte kan 200-300 cm worden maar bij jaarlijks snoeien word deze pluimhortensia 100-120 cm hoog.
Pluimhortensia: Hydrangea paniculata
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
Gewone hortensia worden ongeveer 150cm hoog, de pluimhortensia kan doorgroeien tot 300 cm. De bloemen van de pluimhortensia worden maximaal 40 cm terwijl de bloem van de kleinere boerenhortensia maar 15 cm groot wordt.
In 3 tot 4 jaar groeit je hortensia uit tot een struik van ongeveer 70 cm breed en 70 cm hoog.
In 3 tot 4 jaar groeit je hortensia uit tot een struik van ongeveer 90 cm breed en 110 cm hoog.
Het is raadzaam om een hortensia regelmatig water te geven. Je kan een hortensia het beste twee keer per week een kleine hoeveelheid water geven, ongeveer 250 ml per keer. In de zomermaanden en warme dagen kan je dit bijvoorbeeld vroeg in de ochtend en in de avond doen. Op deze momenten is de plant namelijk in rust.
Voor wie én waarom deze Pluimhortensia - Hydrangea paniculata 'Grandiflora' De meeste hortensia soorten staan graag op een plek in de zon of halfschaduw. De pluimhortensia staat het liefst op een plek in de volle zon. Indien u een bloeiende struik voor de volle zon zoekt is de Pluimhortensia dus een goede keuze.
Hortensia combineren
Zo combineert de bladverliezende Hortensia goed met groenblijvende Rhododendron struiken, Skimmia, Bamboe, (dwerg)vlinderstruik, Viburnum of Ilex voor lage haagjes. Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen.
Je kunt een hortensia het best in het voor- of najaar planten. Houd maart en oktober of november daarvoor aan als richtlijn en zorg ervoor dat je de hortensia plant voordat het vriest. In de zomer kan ook, maar dan moet de plant extra goed verzorgd worden, zodat de jonge plant overleeft.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Hoe snoeit u pluimhortensia
U kunt de pluimhortensia elk jaar 5-10 cm boven de grond afknippen. Het is ook mogelijk enkele oudere takken aan te houden en die ongeveer 30 cm boven de grond af te knippen. Of zo'n 60 cm als je de struik hoger op wilt laten groeien.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
De plantafstand is ca.1 tot 1.5 meter. Om een Hortensia te planten, graaft u een gat wat ongeveer twee tot drie keer zo groot en diep als de pot is. U strooit wat potgrond onder in het gat (ongeveer de helft van het gat vullen).
In welke grond groeit een hortensia het beste? Hortensia's groeien en bloeien het beste op een neutrale tot zure bodem. In een kalkrijke grond krijgen ze namelijk lichtgroene of zelfs gele bladeren. U dient ze dus nooit (kalkrijk) leidingwater te geven, als u roze of blauwe hortensia's wilt.
Welke hortensia bloeit het langst? De langst bloeiende hortensia's uit ons assortiment zijn de hortensia's uit de Magical Four Seasons serie. Deze bijzondere hortensia heeft een bloeitijd tot wel zes maanden. Tijdens deze lang bloeiperiode verandert bovendien de kleur van deze magische hortensia's.
De pluimhortensia is een sterke bladverliezende heester met sierlijke, pluimvormige trossen die 15-30 cm groot zijn en bloeien van juli tot en met september.
Een pluimhortensia staat graag in de zon of in de halfschaduw. Onder halfschaduw verstaan we dat een plant 4 uur per dag direct zonlicht op zich krijgt. Hoewel de pluimhortensia ook tegen zon kan, is de halfschaduw de ideale standplaats. In de volle zon kunnen de pluimen namelijk wat sneller uitdrogen.
Hydrangea 'Strong Annabelle' is een verbeterde versie van de populaire 'Annabelle Hortensia. De stelen van de Strong Annabelle zijn steviger, waardoor de grote witte bloemen van de Annabelle ook bij regen en wind niet ver doorbuigen of omvallen. Ook kan 'Strong Annabelle' beter tegen de zon.
De Hydrangea anomala is met recht de grootste hortensia soort! De klimhortensia kan tot een hoogte van wel 20 meter klimmen. Het is echter niet een hele snelle klimmer, want deze hortensia doet er wel een paar jaar over om zo hoog te komen. Een bekende klimhortensia soort is de Hydrangea anomala 'Petiolaris'.
Per strekkende meter raden wij aan om twee hortensia's te planten. Per m2 raden wij aan om drie stuks te planten. Wanneer je de 'Annabelle' in een pot zet houd er dan rekening mee dat de pot groter is dan de kluit. Begin met hydrokorrels, de korrels zorgen voor een betere waterregulatie.