Wrijf de handen nu gedurende ongeveer 30 seconden zorgvuldig over elkaar, tot ze droog zijn. Ook de vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen moeten grondig met de handalcohol worden ingewreven.
Zo was je je handen
'Met handen wassen dood je de 'transiënte bacteriën', dat zijn bacteriën die vanuit de omgeving op je hand komen. Daar zitten vaak ziekteverwekkers tussen. Ruim 30 seconden wassen is genoeg om het merendeel van deze bacteriën te verwijderen.
Was daarom je handen bijvoorbeeld; vóór het eten klaarmaken, vóór het eten, na het toilet bezoek, na contact met dieren, na het buiten spelen, bij het verzorgen van een zieke of op het werk.
Nee hoor, in werkelijkheid wassen mensen hun handen nog geen vijf seconden. Uit het Nationaal Toilet Onderzoek kwam naar voren dat ruim de helft van de mannen zijn handen hooguit drie keer per dag wast.Twaalf procent wast zijn handen zelfs helemaal niet.Vrouwen wassen hun handen gemiddeld vier tot vijf keer per dag.
Zeep je handen goed in met cirkelvormige bewegingen en met lichte druk: tussen de vingers, op de vingertoppen, op de bovenkant van je handen en de handpalmen. Neem minstens 20 tot 30 seconden de tijd om je handen in te zepen. Hierdoor worden ziektekiemen en bacteriën zorgvuldig verwijderd.
Je wast je handen nu waarschijnlijk vaker dan je gewend bent. Hierdoor kun je last krijgen van een droge huid.Als de huid heel droog wordt, kan er zelfs eczeem ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk om nu je huid extra goed te verzorgen.
Wij raden je aan om je handen regelmatig te wassen met water en zeep. Dit is voldoende om het virus te doden. Als je ergens bent waar je je handen niet met water en zeep kunt wassen of onderweg bent, kun je een handgel met alcohol gebruiken.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Was je handen onder stromend water. Gebruik hierbij vloeibare zeep. Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels (zie het figuur hieronder). Spoel je handen goed af.
Plaats van handelingen/ruimte: • Ruimte van onderzoek of behandeling waarvoor handhygiëne nodig is. Tijdsduur: • 30 seconden tot 3 minuten. 3. Wrijf de handen 10 seconden lang goed over elkaar, waarbij u de vingertoppen, duimen, de huid tussen de vingers en de polsen goed inwrijft.
Omdat het de beste manier is om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden. Alles wat je aanraakt, kan bacteriën bevatten. Door je handen regelmatig te wassen, voorkom je besmetting.
Strijd tegen bacteriën. Dagelijks komen onze handen in contact met voedsel of met bewoners/patiënten. Bij allerlei soorten activiteiten kunnen bacteriën en virussen opduiken. Hygiëne heeft daarom de hoogste prioriteit.
Een specifiek product voor je haar en huid gebruiken, is toch wel een goed idee. Maar stel dat je op vakantie je shampoo vergeten bent, gebruik dan gerust eens je douchegel.Je gaat er heus niet kaal van worden! Ga vooral op zoek naar een product dat werkt voor jouw huid- en haartype.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
En al zeker als je bedenkt hoeveel bacteriën er op je handen zitten. Dit varieert namelijk tussen de 39.000 en 4.600.000.
Wrijf je handen gedurende 30 seconden in. Let erop dat alle delen van je handen aan de beurt komen: je handpalmen, tussen je vingers … Spoel je handen goed af en dep ze droog met een papieren wegwerphanddoekje. Sluit de kraan met dit doekje zodat je handen niet opnieuw besmet worden.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Kun je je handen wassen zonder water? Ja, dat kan. Als je niet over water en zeep beschikt (bijvoorbeeld als je onderweg bent), dan kun je handgel gebruiken om je handen te reinigen. Maar het is beter om je handen met water en zeep te wassen.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Onderzoek: handen wassen met zeep
10% van de 4000 geobserveerde personen wast hun handen helemaal niet, terwijl 33% van de mensen hun handen wast zonder zeep.
Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
Ga je met de hand afwassen, dan kun je het best heet water gebruiken. Het is dan makkelijker om aangekoekte resten te verwijderen en bacteriën worden sneller gedood. Ook is de vaat sneller droog als je heet water gebruikt. Afwasmiddel is een goede ontvetter en zorgt voor een blinkend schoon eindresultaat.