Op 1 augustus 2010 is de Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE) van kracht geworden. Het doel van de wet is om de taalontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren en de kwaliteit van de peuterspeelzalen te verbeteren.
Voorschoolse educatie is voor peuters van 2,5 tot 4 jaar, waarvan het ouders niet lukt om de ontwikkeling van hun kind thuis voldoende te stimuleren. Zo krijgen deze kinderen een goede start op de basisschool. Bij voorschoolse educatie gaat uw kind ongeveer 16 uur per week naar een kinderopvang.
Per 1 augustus 2020 zijn gemeenten verplicht om per week ten minste 16 uur voorschoolse educatie aan te bieden aan kinderen met een VVE indicatie (960 uur per peuter per jaar). Voorheen was dat 10 uur per week. Hiervoor hebben de gemeenten extra budget van de Rijksoverheid gekregen.
Wil je werken in de voor- of vroegschoolse educatie, dan ben je verplicht om een VVE-certificaat op zak te hebben.
Voor en vroegschoolse educatie (vve) is onderdeel van het onderwijsachterstandenbeleid. Het doel is om peuters met een mogelijke (taal)achterstand, ook wel 'doelgroepkinderen' genoemd, beter voor te bereiden op de basisschool en er voor te zorgen dat kleuters zonder achterstand naar groep 3 kunnen.
Uit onderzoek over voorschoolse educatie blijkt dat voorschoolse educatie werkt om kinderen een betere start op de basisschool te geven. Kinderen krijgen door de ondersteuning een grotere woordenschat. Ook kunnen ze zich beter concentreren.
Het behalen van het certificaat Vversterk wordt door de onderwijsinspectie gezien als 'voldoende VVE-geschoold'. Ook de GGD oordeelt dat deze opleiding voldoende is als VVE-certificering. Met de cursus Vversterk bij Timpaan Onderwijs ben je dus bezig met het behalen van je VVE-certificering.
Voorschoolse educatie is bedoeld voor kinderen die een achterstand hebben, bijvoorbeeld op het gebied van taal. Door het programma te volgen, kunnen zij hun achterstand inlopen en een goede start maken op de basisschool.
Een VvE heeft verplicht een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering nodig en kan aanvullend kiezen voor overige VvE verzekeringen. Elke VvE heeft statuten nodig, waarin de regels voor de leden staan. De statuten VvE bestaan uit de Akte van splitsing door de notaris en optioneel het Huishoudelijk Reglement.
De vergadering van eigenaars kan commissies benoemen voor bepaalde taken. Bijvoorbeeld een kascommissie die de jaarrekening controleert, een groencommissie die de tuin doet of een commissie die zich met het verduurzamen van uw VvE bezighoudt. Deze commissies mogen niet zomaar alleen beslissingen nemen voor de VvE.
Officieel ben je verplicht een actieve VvE te voeren, maar er is niemand die dat controleert. Dat verandert dus als je zelf wilt gaan verkopen of als je buren plannen krijgen.
Een bewijs dat met gunstig gevolg scholing is afgerond die specifiek gericht is op het verwerven van kennis en vaardigheden voor het ontwikkelingsgericht werken in de voorschoolse educatie. Deze scholing omvat ten minste 12 dagdelen (Basistraining VVE, Uk en Puk training, etc.).
Als koper van een appartement mag je verwachten dat de Vereniging van Eigenaren het gebouw goed onderhoudt en zorgt voor een veilige en prettige woonomgeving. Voordat je een appartement koopt, is het dan ook verstandig om te kijken naar het onderhoudsplan en de financiële situatie van de VvE.
Kortom : in het geval van een op- of aanbouw dient een eigenaar te beschikken over de toestemming van de vergadering van eigenaren. Indien de toestemming wordt geweigerd, kan de eigenaar vernietiging van het besluit en vervangende machtiging verzoeken bij de kantonrechter.
VVE Thuis is een programma voor ouders met kinderen van 3 tot 6 jaar die deelnemen aan voor- en vroegschoolse educatie. VVE Thuis sluit aan bij alle erkende vve-programma's. Hierdoor komen woorden en andere leerinhouden zowel op het kindercentrum/school als thuis aan de orde.
In Nederland kennen we veel verschillende rechtsvormen. De vereniging, stichting en VvE zijn daar een voorbeeld van.
Alle appartementseigenaren binnen het appartementsgebouw vormen samen een vereniging van eigenaars, ofwel de VvE. Hiervan word je automatisch en verplicht lid als je een appartement koopt.
Een VvE-bijdrage is voor rekening van de verhuurder. In principe mogen deze kosten niet worden doorbelast aan een huurder, omdat ze niet direct betrekking hebben op het gebruik van de woning.
Peuters die een risico lopen op een (taal)achterstand krijgen een VVE-indicatie van de arts van het Ouder- en Kind Team. De arts maakt een eerste inschatting als het kind elf maanden is. En als het kind veertien maanden is, wordt de indicatie wel of niet definitief.
Een ve-groep mag maximaal uit zestien kinderen bestaan. De pedagogisch medewerker-kind ratio is één op acht.
U kunt niet verplicht worden om uw kind deel te laten nemen aan Voorschoolse- en Vroegschoolse Educatie (VVE). VVE is bedoeld om kinderen met een taalachterstand te helpen om makkelijker de overstap te maken naar het basisonderwijs. Informeer wat het voor uw kind betekent bij het consultatiebureau.
Voor Vroeg- en Voorschoolse Educatie (ook wel VVE, VE, voorschool genoemd) krijg je een tegemoetkoming vanuit de gemeente. Peuteropvang met VE (voorschool) is voor jou als ouder – vanaf 2024 – volledig gratis. Dat komt doordat de gemeente 16 uur voorschool per week voor peuters met een VVE-verwijzing betaalt.
De VvE heeft een aparte, wettelijke regeling in het Burgerlijk Wetboek (Boek 5). De leden van een VvE zijn eigenaar van een appartementsrecht binnen een gebouw of bouweenheid.
Een vereniging van eigenaars of vereniging van eigenaren (VvE) is een rechtspersoon die de gemeenschappelijke belangen van appartementseigenaars behartigt. Een VvE voert het beheer over de gemeenschap en zorgt voor de naleving van de regels. Het betreft een bijzondere vorm van vereniging.