alle werknemers in een bedrijf samen 40 uur of minder werken, dan volstaat de checklist gezondheidsrisico's; een bedrijf ten hoogste 25 werknemers heeft én gebruik maakt van een erkend branche RI&E-instrument zoals opgenomen op rie.nl.
Iedereen mag een RI&E uitvoeren. Om de kwaliteit van de RI&E te borgen moet de RI&E-rapportage worden getoetst. Wanneer ben je verplicht de RI&E te toetsen en wie mag die toetsing uitvoeren? Er zijn geen deskundigheidseisen gesteld aan het uitvoeren van de RI&E in de Arbowet.
In een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) legt u vast welke gezondheids- en veiligheidsrisico's de werkzaamheden in uw bedrijf met zich meebrengen. Ook evalueert u deze risico's. U onderzoekt hoeveel medewerkers er bloot worden gesteld aan een risico en hoe lang.
Uitzondering Arbowet voor zzp'ers
Sommige regels die de Arbowet voorschrijft, gelden niet voor zzp'ers. Zo hoeft u geen risico-inventarisatie- en evaluatie (ri&e) te maken. Bij een ri&e vindt een onderzoek plaats of werk gevaar kan opleveren of schade veroorzaken.
Volgens de Arbeidsomstandighedenwet zijn werkgevers in Nederland verplicht om een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) te maken, inclusief een plan van aanpak. De werkgever is verplicht om deze RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of een gecertificeerde arbokerndeskundige of bedrijfsarts.
Ook het bijwerken van uw plan van aanpak is hier onderdeel van. Het wordt aangeraden om minimaal eens per 3 jaar uw RI&E te controleren en indien nodig te herzien.
Bedrijven moeten zich laten ondersteunen door een arbodeskundige (ook wel kerndeskundige genoemd). Een arbodeskundige, bijvoorbeeld een bedrijfsarts, arbeidshygiënist, of een andere deskundige, geeft advies over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.
Uw werkgever is verplicht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken. Hierin staat welke risico's het werk met zich meebrengt voor de werknemers. Verder moet er een plan van aanpak zijn.
Is er geen plan van aanpak dan is de RI&E onvolledig en kan de Arbeidsinspectie direct een boete opleggen. De boete is maximaal € 3.000 (voor organisaties met meer dan 500 werknemers). Ook een verouderde risico-inventarisatie is strafbaar. Dat kan maximaal € 1.500 kosten.
Alleen als de medewerkers samen minder dan 40 uur per week werken, mag je de RI&E vervangen door de Checklist Gezondheidsrisico's. In alle andere gevallen schrijft de Arbowet voor dat je een RI&E moet hebben. Heb je die niet, dan riskeer je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA).
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert de aanwezigheid van de wettelijk verplichte documenten voor de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E).
In de Arbowet wordt geen termijn genoemd met betrekking tot de geldigheidsduur van de RI&E. Het gaat erom dat de RI&E actueel blijft. Dus bij ingrijpende wijzigingen aan werkmethoden, werkomstandigheden of gebruikte techniek (artikel 5 lid 4 Arbowet) bekijkt u opnieuw de risico's.
De werkgever moet de concept-RI&E en het bijbehorende plan van aanpak laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of één of meer gecertificeerde kerndeskundigen. Dat is vastgelegd in artikel 2.1 van de Arbeidsomstandighedenregeling (Arboregeling).
Sinds 1 januari 1994 is de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) verplicht voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. En dan maakt het niet uit of je werkt met vaste mensen, tijdelijke krachten, vrijwilligers of stagiaires. De RI&E is verplicht voor iedereen, behalve ZZP'ers.
Elke werknemer mag door de werkgever – en in afstemming met het personeel – preventiemedewerker worden. Er is wel een voorwaarde: hij of zij voldoende moet kennis en ervaring hebben voor het uitvoeren van de preventietaken.
Plichten van werknemers
Arbeidsmaterialen, persoonlijke beschermingsmiddelen en gevaarlijke stoffen op de juiste manier gebruiken en opbergen. Meewerken aan voorlichting en trainingen van de werkgever over veilig en gezond werken. Gevaren voor de veiligheid en gezondheid direct melden bij de werkgever.
Arbeids- en organisatiedeskundigen adviseren en stimuleren u en uw organisatie om een werkcultuur te creëren met ruimte voor bevlogenheid en vitaliteit. Zo werkt u aan het verminderen van verzuim en het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers.
Een arbokerndeskundige toetst of het bedrijf alle arbeidsrisico's geïnventariseerd heeft en of het de juiste maatregelen neemt om deze te verkleinen of weg te nemen.
Arbeidshygiënisten zijn praktische mensen die de wetenschap in het werkveld toepassen. Ze zijn gespecialiseerd in het herkennen, evalueren en beheersen van gevaren en risico's bij chemische, biologische en fysische (geluid, trillingen, klimaat etc.) aspecten en fysieke belasting.
In de meeste gevallen ben je verplicht je RI&E te laten toetsen. Een belangrijke stap, omdat je zo weet of alles juist gedaan is en je medewerkers goed beschermd zijn tegen de risico's.
Een RI&E opstellen
Een werkgever kan een RI&E zelf opstellen, laten opstellen door een arbodeskundige of zelf aan de slag gaan met een hulpmiddel, zoals een branche-instrument. Werkgevers kunnen met behulp van een routeplanner op rie.nl bepalen welk hulpmiddel zij het beste kunnen inzetten om de RI&E op te stellen.
Hoe lang is je RI&E geldig? Er is geen wet die zegt hoe lang een RI&E geldig is. Toch is het verstandig je RI&E bijvoorbeeld eens in de drie jaar na te kijken.
Voor de RI&E houdt dit in dat de OR/PVT moet instemmen met:
het bijstellen van de RI&E (bijvoorbeeld als de RI&E is geactualiseerd) en het plan van aanpak.
Weet u aan welke arbeidsrisico's u blootstaat en welke risico's er binnen uw bedrijf en/of functie aanwezig zijn? Bent u in staat risico's binnen uw werk te herkennen? Weet u wat u moet doen wanneer het 'mis' gaat? Wie zijn de BHV'ers en de vertrouwenspersoon?