Hoe lang duurt herstel na Stamceldonatie?

Het herstel van uw conditie kan maanden in beslag nemen. Wij adviseren u om uw energie zo goed mogelijk te verdelen over de dag en zo nodig rust te nemen. Een vast dagritme kan u hierbij helpen. Door in beweging te blijven in en rond huis, werkt u aan het herstel van uw conditie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumc.nl

Hoe lang duurt de dip na stamceltransplantatie?

Wanneer er voldoende witte bloedcellen in het bloed zitten, komt er een einde aan de dip en start het herstel. Dit is vaak heel duidelijk merkbaar, omdat de slijmvliezen op dat moment snel herstellen en de klachten verdwijnen. Na drie tot vijf weken zijn de meeste mensen voldoende hersteld om naar huis te gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hematon.nl

Hoe voel je je na een stamceltransplantatie?

Na verloop van tijd neemt het aantal bloedcellen in het bloed steeds meer toe. Je gaat je geleidelijk aan beter voelen. Mond- en keelklachten nemen af. Je eetlust keert beetje bij beetje terug.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Hoe pijnlijk is Stamceldonatie?

Stamcellen doneren uit het beenmerg doet geen pijn, de donatie is namelijk altijd onder algehele narcose. Ingewikkeld is de afname niet. In de ochtend word je verwacht op de afdeling en word je onder narcose gebracht. Met een dikke naald worden de stamcellen uit de achterste rand van het bekken gehaald.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op matchis.nl

Is stamceltransplantatie zwaar?

Een ingrijpende behandeling

Een stamceltransplantatie is ingrijpend. Dat geldt zowel voor de aanloop, dus tijdens de intensieve therapie, als voor het moment van transplantatie. Maar ook de gevolgen op langere termijn kunnen ingrijpend zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radboudumc.nl

Het bloedstamceldonatieproces en de hersteltijd

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang in isolatie na stamceltransplantatie?

Als alles goed gaat, komt de patiënt één dag na de stamceltransplantatie terug naar MMC. Op de afdeling hematologie zijn een aantal isolatiekamers beschikbaar waar patiënten gemiddeld twee tot drie weken verblijven. Dit zijn cruciale weken in het herstel, die voor de patiënt intensief zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mmc.nl

Kan stamceltransplantatie mislukken?

Als een stamceltransplantatie mislukt, kunt u overlijden. Dit kan komen doordat de donorstamcellen niet aanslaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radboudumc.nl

Wat zijn de nadelen van stamceldonor?

Bij donatie via beenmerg zijn de standaard risico's van een narcose het grootste risico bij deze vorm van stamceldonatie. Na het bijkomen uit de narcose kan je je nog een beetje slaperig voelen.Ook kan het zijn dat je door de beademingsbuis last hebt van een ruw gevoel in de keel of zelfs keelpijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op matchis.nl

Wat zijn de risico's van Stamceldonatie?

Aan het afnemen van het beenmerg zelf zijn geen risico's verbonden, behalve het geringe risico van de algehele narcose. Er kan een lichte bloedarmoede ontstaan na de beenmerg-afname, wat vermoeidheid kan veroorzaken. Vaak krijgt u voor een maand ijzertabletten mee om dit tekort weer aan te vullen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumc.nl

Waarom moet je betalen om stamceldonor te worden?

In de afgelopen jaren is het bestand met stamceldonoren flink gegroeid, tot inmiddels ruim 300.000 ingeschreven personen. Per stamceldonor, kost het Matchis ongeveer 35 euro om iemand in te schrijven in het bestand. Dit komt omdat iedereen een registratiesetje krijgt om wangslijmvlies op te sturen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op margriet.nl

Wat mag je niet eten na een stamceltransplantatie?

Vermijd voedsel dat te warm, te koud, te zoet, te vet of te pikant is.Vermijd rauw fruit en rauwe groenten, noten en groenten waar je winderig van kunt worden zoals uien, koolsoorten en bonen. Kies in plaats daarvan voor goed gaar gekookte groenten of groenten en fruit uit blik.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ntvh.nl

Wat als een stamceltransplantatie niet aanslaat?

Een andere complicatie bij het transplanteren van stamcellen is dat de transplantatie niet aanslaat of wordt afgestoten. Dit kan komen door een te lichte voorbehandeling met chemo-, radiotherapie of afweeronderdrukkers. Ook kunnen de getransplanteerde stamcellen de gasteer afstoten (Graft-versus-Host ziekte).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuis.nl

Hoe lang in het ziekenhuis na stamceltransplantatie?

Als de stamcellen zich genesteld hebben, begint de aanmaak van bloedcellen. Wanneer er verder geen complicaties zijn, kun je na drie tot vijf weken naar huis. Je moet nog wel regelmatig naar het ziekenhuis voor controles.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuis.nl

Kan leukemie terugkomen na stamceltransplantatie?

Patiënten krijgen in veel gevallen een behandeling met chemotherapie, gevolgd door een donorstamceltransplantatie. Maar ondanks de transplantatie met gezonde stamcellen kan de ziekte terugkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgkrant.nl

Hoe lang moe na stamceltransplantatie?

Algemene conditie, vermoeidheid en concentratievermindering

Het kan nodig zijn om hulp in te schakelen voor zware huishoudelijke taken. Het herstel van uw conditie kan maanden in beslag nemen. Wij adviseren u om uw energie zo goed mogelijk te verdelen over de dag en zo nodig rust te nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumc.nl

Waarom moet iemand de eerste weken na een stamceltransplantatie geïsoleerd worden verpleegd?

Door de stamceltransplantatie heeft u een laag aantal witte bloedcellen. Hierdoor bent u gevoelig voor infecties. Om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden in ons ziekenhuis, wordt u verpleegd in 'beschermende isolatie'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op catharinaziekenhuis.nl

Wie mag geen stamceldonor zijn?

Criteria voor stamceldonoren

U mag geen ziekten hebben die via bloed overdraagbaar zijn en die nadelig kunnen zijn voor de ontvanger. De patiënt en u moeten een identieke weefseltypering (HLA-typering) hebben. Uw eigen bloedvorming in het beenmerg moet normaal zijn. U mag niet zwanger zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcutrecht.nl

Wat moet je doen als je stamceldonor bent?

Met een speciale techniek, afarese genaamd, kunnen stamcellen uit het bloed worden gehaald. De donor krijgt in beide armen een infuus. Via het ene infuus stroomt bloed naar een hemafareseapparaat, een soort centrifuge. Hierin worden de verschillende bloedcellen van elkaar gescheiden en worden de stamcellen verzameld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pfizer.nl

Hoe groot is de kans dat je als stamceldonor wordt opgeroepen?

Wanneer een patiënt stamcellen van een donor nodig heeft, wordt er vaak eerst in de familie gekeken. De kans op een match binnen de familie is 30%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op matchis.nl

Wie komt in aanmerking voor stamceldonatie?

Je kunt je kosteloos registreren als stamceldonor als je 18 tot en met 35 jaar bent. In de leeftijdscategorie 36 tot 55 jaar wordt een eenmalige eigen bijdrage van 35 euro gevraagd voor de registratie. Je kunt donor worden ongeacht je seksuele geaardheid of gender.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op matchis.nl

Hoe kan ik zien of ik stamceldonor ben?

Het Donorportaal is een dienst van Stichting Matchis waarin mensen die zich hebben geregistreerd als stamceldonor hun gegevens kunnen inzien en zo nodig wijzigen. Donoren kunnen hierin onder andere hun adresgegevens wijzigen en inzien wat de status van hun donorregistratie is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op matchis.nl

Hoe vaak kun je stamcellen doneren?

Bij Matchis hebben we het beleid dat een donor maximaal drie keer kan worden opgeroepen om stamcellen te doneren. Medisch gezien kan het in principe vaker; wat dat betreft lijkt stamceldonatie meer op bloeddonatie dan op orgaandonatie. Het lichaam maakt de stamcellen snel weer aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op matchis.nl

Welk ziekenhuis is gespecialiseerd in stamceltransplantatie?

De volgende ziekenhuizen mogen een allogene stamceltransplantatie bij volwassenen uitvoeren: Amsterdam UMC. Erasmus MC. LUMC.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Wat zijn de symptomen van afstoting?

Symptomen van afstoting zijn verminderde urineproductie, een hoge bloeddruk, pijn, gewichtstoename en koorts. Afweer onderdrukkende medicijnen worden gegeven om de afstotingsverschijnselen te verminderen en zo de kans te vergroten om de nier te kunnen behouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuis.nl

Kan beenmerg herstellen?

Stamcellen kunnen verschillende typen bloedcellen maken in het beenmerg. Bij een stamceltransplantatie worden de zieke (en gezonde) cellen van de patiënt in het beenmerg vernietigd en vervangen door gezonde, goedwerkende (donor)stamcellen. Deze moeten het beenmerg herstellen en opnieuw bloedcellen gaan maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuis.nl

Populaire vragen