Laat uw kind elke dag op vaste tijden enkele minuten op het potje zitten zonder luier. Goede momenten zijn: als uw kind wakker wordt, als er signalen zijn/uw kind aangeeft dat het nodig moet, na het eten of drinken of bij weggaan of thuiskomen. Vertel iets leuks terwijl u uw kind op het potje zet.
Zet je kindje op regelmatige tijdstippen zonder broek en luier op het potje. Doe dit in het begin 1 keer per dag en bouw dit langzaam uit. Uiteindelijk kan je hem ongeveer iedere 2 uur op het potje zetten. Goede momenten hiervoor zijn vlak na het wakker worden en na de maaltijden.
Zet je kind nooit onder druk om op het potje te gaan. Wanneer je merkt dat het niet lukt of dat je baby nog niet geïnteresseerd is, kan je het beter nog een maand uitstellen. Laat je kindje nooit langer dan vijf minuten op het potje zitten.
Hoelang zindelijkheidstraining duurt, verschilt per kind, maar je bent er al snel drie maanden mee bezig voordat je kind écht aanvoelt en communiceert wanneer hij naar de wc moet. Het belangrijkste is dat je de training consequent volhoudt.
Er zijn deskundigen die stellen dat je best kunt beginnen als je kindje 1,5 jaar oud is. Stel je start niet te lang uit, het is niet bewezen dat eerder starten slecht zou zijn. Minstens 90% van de wereldbevolking is zindelijk rond het tweede jaar!
Je kind is klaar voor het potje als hij:
kan benoemen wanneer hij aan het poepen of plassen is. een paar uur achter elkaar droog kan blijven. het leuk vindt om zijn ouders na te doen. zichzelf een beetje kan aan- en uitkleden.
Heeft je kind moeite om op het potje of op de wc te gaan zitten, ga dan vooral niet pushen.Hou het leuk en begeleid hem op een respectvolle en liefdevolle manier naar de wc of het potje. Blijf erbij als hij zijn behoefte doet. Geef duidelijk aan wat je van hem verwacht en zorg dat het leuk is.
Ongelukjes op het potje
Het lijkt misschien alsof de zindelijkheidstraining niet goed gaat als je kind ongelukjes heeft, maar dat is bij veel kinderen het geval. Op de eerste dag zonder luiers heeft een derde van de kinderen ongeveer drie of vier ongelukjes, terwijl 12% tot zeven jaar ongelukjes kan hebben.
Zet je kind regelmatig op het potje, bijvoorbeeld als je merkt dat het nodig moet, of 's ochtends na het wakker worden, na het eten, voordat je weggaat en als je thuiskomt. Laat je peuter niet te lang op het potje zitten. Enkele minuten is voldoende. Laat je kind niet zitten tot het wat 'gedaan' heeft.
Hoeveel oefenbroekjes heb je nodig? Een oefenbroekje kan tot maximaal twee plasjes absorberen. Een oefenbroekje is daarnaast snel gewassen en weer droog. Het aantal oefenbroekjes dat je nodig hebt hangt dus af van het stadium van zindelijk worden waarin jouw kind zich bevindt.
Wat kan er fout lopen bij de zindelijkheidstraining? Het hanteren van te strikte hygiëne thuis kan ervoor zorgen dat het kind vies wordt van andere toiletten. Het kind is thuis vaak gewoon van in een klein paleis naar het toilet te mogen gaan, maar op school is dit meestal niet het geval.
Zet 'm gewoon neer op een handige plek, in de badkamer of naast de wc, en laat je kind het potje zelf ontdekken. Het is wel belangrijk dat je kind het leuk vindt om op het plaspotje te gaan zitten. Leg daarom niet de nadruk op het plaspotje, door te zeggen: 'Je gaat nu op het potje'.
De oefenbroekjes hebben een absorberende vulling die plas kan opvangen en zijn daardoor erg praktisch als er kleine ongelukjes voorkomen. Zodra je kind in het oefenbroekje plast, voelt hij wel de ongemakkelijke nattigheid, wat het bewustzijn zal vergroten.
Gemiddelde leeftijd
In 1953 was het nog normaal dat kinderen met 1,5 jaar zindelijk waren. Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd waarop kinderen in Nederland overdag zindelijk zijn tussen de 2,5 en 3 jaar. En gemiddeld tussen de 3 en 4 jaar blijven kinderen 's nachts ook droog (lees hier meer over bedplassen).
Bij een normaal plaspatroon gaat een kind overdag 5-7 keer per dag plassen. Als er sprake is van een overactieve blaas geeft de blaas te vaak signaal af dat hij vol is; bij sommigen kinderen kan dat wel 15-20 keer per dag zijn.
Voor pasgeboren baby's adviseren we om elke 1,5 uur de luier te verschonen.Als je baby wat ouder wordt doe je er goed aan om de luier elke 2 à 3 uur te controleren. Het is niet altijd nodig om een plasluier direct te verschonen, maar doe dit wel bij een poepluier.
Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden. Maak je dus niet druk wanneer je baby gedurende dat hij/zij ouder wordt minder gaat ontlasten.
De gemiddelde pasgeboren baby plast elke dag één keer ... tot ongeveer dag drie, wanneer hij ongeveer drie natte luiers per dag zou moeten hebben, en vanaf dag vijf dagelijks vijf of meer natte luiers. Je zou ook moeten merken dat deze luiers in de eerste paar dagen steeds zwaarder worden.
Er is maar af en toe een medische reden waarom het zindelijk worden niet goed gaat, vaker is de oorzaak een verkeerd aangeleerde manier van plassen, waardoor problemen ontstaan, een klein blaasvolume of een overactiviteit van de blaas. Bekijk ook: Zindelijkheidstraining. Bedplassen (kenniscentrum Kindergeneeskunde)
De meeste kinderen zijn op een leeftijd van 2,5 tot 3 jaar overdag zindelijk en tussen de 3 en 4 jaar ook 's nachts droog. Meisjes zijn over het algemeen eerder zindelijk dan jongens.