Bijna een op de vijf Nederlanders (19%) is op dit moment eigenaar van een of meerdere geldige, maar ongebruikte, cadeaubonnen die ze waarschijnlijk niet meer gaan inwisselen.
U kunt een cadeaubon meestal niet inwisselen voor geld. U kunt dat wel vragen aan de verkoper, maar hij hoeft u geen geld te geven.
Cadeaukaarten mogen volgens de wet verlopen en als consument heb je helaas geen rechten na de verloopdatum. Juridisch gezien moeten cadeaukaarten minimaal 2 jaar geldig zijn (sinds 1 januari '22, daarvoor was het minimaal 1 jaar). Staat er geen datum op en ook geen uitgiftedatum? Dan is de cadeaubon 5 jaar geldig.
Zet op de bon hoe lang de cadeaubon geldig is. De bon moet minimaal 2 jaar geldig zijn. Tenzij u kunt aangeven dat een kortere geldigheid redelijk is (bijvoorbeeld bij een consumptiebon). Als er geen uitgiftedatum of een vervaldatum op uw cadeaubon staat, dan is de bon onbeperkt geldig.
Hoe werkt een kadobon? De meeste kadobonnen die u kunt vinden op de site hebben de vorm van een betaalpas. De kadobon past dus gewoon in de portomonnee van de ontvanger. De pas werkt op het pinapparaat van winkels, restaurants of andere acceptanten die bij de desbetreffende kadobon zijn aangesloten.
Over het bedrag dat op de bon staat betalen de winkeliers provisie in de vorm van een bepaald percentage. Dat bedrag wordt uitgekeerd aan de verkoper van de cadeaubon. En als verkoper van waardebonnen maak jij daar je winst mee.
De cadeaukaart lijkt best veel op de oude papieren cadeaubon, maar met een groot verschil. Op de cadeaukaart zit een magneetstrip, net zoals bij een pinpas, met daarop een tegoed. Bij een cadeaubon kun je vaak geen wisselgeld krijgen bij aankopen die een lager bedrag hebben dan de bon.
Let op, soms heb je geen recht meer op het volledige aankoopbedrag omdat je het product al een tijdje kon gebruiken. De winkel kan een tegoedbon aanbieden om je te vergoeden, maar je hoeft die niet te aanvaarden. Je mag ook een gewone terugbetaling vragen.
Kleine attentie, maar geen geld of waardebon
Een geldbedrag of waardebon is regulier loon dat de werkgever in de loonheffingen moet betrekken, ongeacht of de relatie met de dienstbetrekking ontbreekt.
Pas bij het inwisselen van de cadeaubon wordt die schuld omgezet als diverse omzet. Wanneer cadeaubonnen niet worden ingewisseld, ontstaan er eveneens opbrengsten.
Ze hoeven alleen te onthouden dat ze er één hebben en dat deze maar een jaar geldig is. Dat laatste gaat per 1 januari veranderen. De wettelijke geldigheidsduur op een cadeaubon is nu nog 1 jaar, maar per 1 januari 2022 wordt dit verlengd naar 2 jaar. Het is dus niet zo dat cadeaubonnen niet mogen verlopen.
Hoe lang een bon geldig is verschilt per cadeaubon -of kaart. Een cadeaubon is minimaal 1 jaar geldig. Staat er alleen een uitgiftedatum op, dan is de bon 5 jaar geldig. Staat er geen uitgifte- of vervaldatum op, of waar je dit kan terugvinden (bijvoorbeeld op de site), dan is deze onbeperkt geldig.
Geen uitgifte- en vervaldatum op de cadeaubon
Als er op een cadeaubon geen uitgiftedatum en vervaldatum staan, betekent dit dat de bon onbeperkt geldig is. Dit kan soms gunstig zijn voor de ontvanger, omdat hij of zij de bon kan blijven gebruiken zolang het bedrijf nog bestaat.
Ja, het is mogelijk om meerdere cadeaubonnen te combineren en om te ruilen en daarvoor in de plaats een cadeaubon met een hogere waarde te ontvangen. Het is niet mogelijk om één cadeaubon om te ruilen voor meerdere cadeaubonnen.
Was je cadeaubon minimaal 2 jaar geldig en is de vervaldatum voorbij? Dan kun je de bon helaas niet meer gebruiken. Je kunt proberen de verkoper om een oplossing te vragen. Soms kun je een bon tegen betaling verlengen.
Vaak staat echter wel een uitgiftedatum op de bon. Staat enkel een uitgiftedatum op de bon, maar geen vervaldatum, dan is deze vijf jaar geldig. De bon is in principe na verloop van de vijf jaren ook nog geldig, maar dit kan wel discussie opleveren. Er bestaan ook bonnen met een vervaldatum.
Het antwoord op deze vraag is 'ja, maar onder bepaalde voorwaarden'. Relatiegeschenken zoals notitieboekjes, pennen en cadeaubonnen zijn vaak btw aftrekbaar. De specifieke voorwaarden waaraan je moet voldoen om btw van relatiegeschenken af te trekken, leggen we hieronder verder uit.
Voor deze dienst is 9% btw verschuldigd. De btw moet afgedragen worden bij de uitgifte van de voucher. Bij het inwisselen van de voucher is dus geen btw meer verschuldigd. De btw wordt berekend uit het bedrag dat voor de voucher is betaald.
Er geldt een doelmatigheidsgrens van €2.400 per werknemer per jaar. Tot dit bedrag gaat de fiscus ervan uit dat een vergoeding of verstrekking voldoet aan het gebruikelijkheidscriterium en hoeft u in beginsel dus geen naheffingen te verwachten.
Geen bedenktijd aankoop winkel
Vaak ontvang je een tegoedbon of je geld terug. Dit is een gunst van de verkoper. Hij is dus niet verplicht om jouw product te ruilen of geld terug te geven. De mogelijkheid om te ruilen of teruggave van jouw geld moet op de kassabon staan of vermeld worden in de winkel zelf.
In een gewone winkel is ruilen geen recht. De verkoper mag zelf kiezen of hij dat accepteert. Een verkoper is in een gewone winkel niet verplicht om een product terug te nemen als u het toch niet wilt hebben. Behalve als het als het product kapot is.
Als je een koop op afstand doet, bijvoorbeeld via internet of telefonisch, geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kun je als je spijt krijgt je aankoop ongedaan maken. Dit mag zonder reden.
De meest veelzijdige cadeaukaart van Nederland!
Met de VVV Cadeaukaart geef je een wereld aan cadeaus en belevenissen - van een spannend boek en een nieuw jurkje tot aan een heerlijk diner en een bezoek aan de sauna. Het volledige saldo is 3 jaar geldig en in delen te besteden.
Je kunt een cadeaubon niet gebruiken om andere cadeaubonnen te kopen.
Geld biedt vrijheid, keuze en controle, iets wat specifieke cadeaus vaak niet kunnen bieden. Dat vinden veel bedrijven onpersoonlijk en willen dat liever niet. Cadeaubonnen zijn dan de beste keuze omdat ze het dichtst in de buurt van het geven van geld komen.