antibiotica vaak worden gebruikt. Je kunt dan alleen de niet gevoelige bacteriën overhouden. je een verkeerd antibioticum gebruikt, omdat de bacterie er niet gevoelig voor is. Dat vergroot de kans op de ontwikkeling van resistentie.
Vooral mensen die in buitenlandse ziekenhuizen opgenomen zijn geweest, hebben een verhoogde kans op het dragen van resistente bacteriën. Ook mensen die in de zorg werken, zoals ziekenhuispersoneel, kunnen resistente bacteriën overnemen en verspreiden, bijvoorbeeld via de handen.
Sommige bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica. Dat heet resistent. Als antibiotica te vaak worden gebruikt, dan komen er steeds meer resistente bacteriën. De antibiotica werken niet meer en het wordt moeilijker om weer beter te worden.
Kritische antibiotica
Deze antibiotica zijn door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) opgelijst als zijnde van cruciaal belang voor behandeling van menselijke ziektes omdat ze nog het laatste redmiddel zijn in bepaalde gevallen waar andere antibiotica niet meer werkzaam zijn tegen bepaalde ziektekiemen.
De verkoopvolumes van de meeste uiterst belangrijke antimicrobiële middelen met de hoogste prioriteit (HPCIA) zijn relatief laag (bijvoorbeeld fluorchinolonen en cefalosporinen ). Een uitzondering hierop is de macrolideklasse.
Dit gaat soms gepaard met kruisresistentie, wat betekent dat de bacteriën ook niet meer vatbaar zijn voor bepaalde antibiotica (geneesmiddelen) of verwante stoffen in biociden of andere producten. Resistentie kan zich ontwikkelen wanneer de dosering of de tijd dat het product moet inwerken niet gerespecteerd worden.
Overzicht. AR ontstaat wanneer ziektekiemen zoals bacteriën en schimmels de mogelijkheid ontwikkelen om de medicijnen die zijn ontworpen om ze te doden, te verslaan . Dat betekent dat de ziektekiemen niet worden gedood en blijven groeien. Resistente infecties kunnen moeilijk en soms onmogelijk te behandelen zijn.
Ongevoeligheid kan ontstaan wanneer: antibiotica vaak worden gebruikt.Je kunt dan alleen de niet gevoelige bacteriën overhouden.je een verkeerd antibioticum gebruikt, omdat de bacterie er niet gevoelig voor is.
(fruit)sappen, melk en alcohol zorgen alle voor een verminderde werking. Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie.
Richtlijnen bevorderen zorgvuldig antibioticagebruik en infectiepreventie. Richtlijnen en deskundigheidsbevordering beogen zorgvuldig gebruik van antibiotica te bevorderen om het ontstaan van resistentie tegen te gaan. Bij zorgvuldig gebruik gaat het om gebruik bij de juiste indicatie en in de juiste dosering.
Als iemand immuun is, komt een 'aanvaller' (een bacterie, een virus) wel naar binnen, maar wordt die snel onschadelijk gemaakt. Als iemand resistent is, komt de 'aanvaller' niet eens binnen. En nog belangrijker: resistentie is erfelijk, immuniteit niet.
resistentie (zn) : weerstand, weerstandsvermogen.
Als antibiotica te vaak worden gebruikt, dan komen er steeds meer resistente bacteriën. De antibiotica werken niet meer en het wordt moeilijker om weer beter te worden. Daarom is het belangrijk dat artsen antibiotica alleen voorschrijven wanneer dat écht nodig is.
Helemaal voorkomen van antibioticaresistentie is onmogelijk. De beste manier om te voorkomen dat bacteriën resistentie tegen antibiotica ontwikkelen, is zorgvuldig antibioticagebruik. Antibiotica is vooral een noodoplossing. De meeste infecties verdwijnen ook zonder antibiotica weer uit je lichaam.
Bacteriën die ongevoelig (resistent) zijn voor de meeste antibiotica noemen we bijzonder resistente micro-organismen (BRMO bijzonder resistente micro-organismen (bijzonder resistente micro-organismen)). Een van de bekendste BRMO is MRSA. Andere voorbeelden zijn ESBL, VRE en CPE.
Want als u antibiotica te vaak of verkeerd gebruikt, kunnen bacteriën ongevoelig worden voor het medicijn. Net als bij gewone bacteriën kunt u voorkomen dat u ziek wordt van een resistente bacterie. Dat kan door uw handen regelmatig te wassen en te zorgen dat u voldoende weerstand heeft.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
Waarom is antibioticaresistentie een probleem? Als antibiotica te vaak worden gebruikt en onzorgvuldig worden ingenomen, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking van antibiotica weerstaan. In het ergste geval zijn bacteriële infecties in de toekomst niet meer te behandelen.
DNA-uitwisseling
Bacteriën wisselen gemakkelijk stukjes DNA uit tussen verwante en niet-verwante soorten. Zo kunnen antibioticaresistente genen van één type bacterie worden opgenomen in andere bacteriën.
Infecties met MDR en extensief resistente (XDR) E.coli, XDR K.pneumoniae en MDR A.baumannii gingen gepaard met een 2-3 keer hogere mortaliteit.
Kruisresistentie treedt op wanneer resistentie tegen een specifiek medicijn de vatbaarheid en resistentie tegen andere antibiotica tegelijkertijd beïnvloedt [20].
Horizontale overdracht van genen: conjugatie
Alsof dit nog niet erg genoeg is, kunnen bacteriën ook resistentie verwerven door wat men horizontale overdracht van genen noemt. Hierbij worden genen overgedragen van de ene bacterie op de andere, en dat kan zelfs tussen verschillende soorten of geslachten van bacteriën.
Viremie. De aanwezigheid van een virus in het bloed.