Je hebt geen vast contract meer nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten. Wanneer je een contract voor bepaalde tijd of een flexibel contract hebt, kun je met een intentieverklaring van je werkgever ook een hypotheek krijgen. Een intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring.
Zonder intentieverklaring neemt de hypotheekverstrekker jouw inkomen alleen mee voor de periode dat jouw huidige contract nog loopt. Helaas geeft een tijdelijk contract zonder intentieverklaring een hypotheekverstrekker niet genoeg zekerheid dat jij je hypotheeklasten kunt blijven betalen.
Ook als je geen vast contract hebt, bijvoorbeeld als je een jaarcontract hebt, kun je een hypotheek afsluiten. Je mogelijkheden hangen af van je persoonlijke situatie. Welk soort contract je hebt, speelt hierbij een belangrijke rol, net als een intentieverklaring.
Dan geldt dus: pas wanneer iemand 3 maanden in vaste dienst is, kan een hypotheek verstrekt worden. Daarnaast hanteren alle banken de regel dat een hypotheek nooit mag passeren wanneer iemand nog in de proeftijd zit van een nieuw dienstverband.
Indien u geen werk hebt is het vaak onmogelijk om een hypotheek te verkrijgen. U hebt dan immers geen inkomen uit loon of ander werk. Het kan voorkomen dat u de lasten van de hypothecaire lening niet kan betalen. Geldverstrekkers vinden het dan een te groot risico om erop te vertrouwen dat u snel weer werk krijgt.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Een vast contract heeft veel voordelen voor werknemers
Je weet dat je verzekert bent van werk en een inkomen. Dit is weer belangrijk om rond te komen en de hypotheek af te betalen. Over een hypotheek gesproken; je krijgt in de meeste gevallen sneller een hogere hypotheek of lening als je een vast contract hebt.
Je salaris wordt gebruikt om in verhouding te zetten tot je hypotheek, dit wordt ook wel loan to income genoemd. Zo mag je hypotheek maxiaal 4,5 keer je inkomen zijn. Verdien je 40.000 euro bruto per jaar? Dan kun je maximaal ongeveer 4,5x40.000 = 180.000 euro lenen.
Nieuwe aanvraag met spoed. Zeker als het gaat om de aankoop van een woning wil je zo snel mogelijk in beeld hebben of je bij een andere bank wél de hypotheek kunt krijgen die je nodig hebt. Een goede hypotheekadviseur kan hierbij helpen door razendsnel jouw aanvraag ergens anders in te dienen.
Voor een SNS Hypotheek bereken je je jaarinkomen met een tijdelijk contract zonder intentieverklaring zo: Je berekent het gemiddelde van je jaarinkomens van de afgelopen 3 jaar. Je kijkt wat je nu per jaar verdient. Van deze twee bedragen vul je het laagste in bij de berekening van je maximale hypotheek.
Als je nog in de proeftijd van je contract zit
Je kunt een hypotheek aanvragen als jouw inkomen niet nodig is, bijvoorbeeld omdat je partner genoeg verdient. Je proeftijd loopt bijna af. Een hypotheekverstrekker kijkt dan naar het contract na je proeftijd.
Hoe kom je aan een intentieverklaring? Zoals de meeste zakelijke documenten komt ook de intentieverklaring bij de afdeling personeelszaken of wel HR vandaan. HR verwerkt de aanvraag voor de aangevraagde intentie/werkgeversverklaring en stuurt deze meestal binnen 5 werkdagen op.
Een werkloze heeft evenveel recht als iemand die werkt om te lenen. Kredietverstrekkers zullen echter minder geneigd zijn om zo iemand een lening toe te kennen. Sowieso zal men de financiële draagkracht van de aanvrager analyseren alvorens een krediet goed te keuren.
Het kan weleens voorkomen dat werkgevers geen intentieverklaring willen verstrekken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw werkgever nog niet weet of het wel mogelijk is om jou in vast dienstverband te nemen. Je werkgever is niet verplicht om een intentieverklaring in te vullen.
Helemaal geen verklaring meer nodig
Er bestaat nog een mogelijkheid om een hypotheek aan te vragen zonder werkgeversverklaring. Hierbij maakt het niet uit of je in loondienst bent of dat je je inkomen op een andere manier verkrijgt. Je kan namelijk jouw loon- en werkverleden simpelweg downloaden bij het UWV.
Bij de maandlasten van een annuïteitenhypotheek van 1.200 euro komt de hypotheek uit op 355.000 euro, waarbij is gerekend met een hypotheekrente van 2,2 procent voor 20 jaar vast. Dit is het gemiddelde tarief voor hypotheken zonder NHG-verzekering.
Ook is belangrijk of je partner de hypotheeklasten kan blijven betalen. Een hypotheek van € 500.000,- kost € 1192,- per maand bruto en is volledig geoptimaliseerd aan jouw persoonlijke situatie.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
Nadelen van een vast contract / onbepaalde tijdscontract:
Bij een vast contract kunt u een werknemer niet zomaar ontslaan. U moet een uitgebreid dossier hebben opgebouwd waaruit blijkt dat de werknemer niet meer in zijn huidige functie past door bijvoorbeeld disfunctioneren of een verstoorde arbeidsverhouding.
Een vaste arbeidsrelatie waarborgt de continue kwaliteit van het werk. Een vast arbeidscontract geeft de werkgever en werknemer zekerheid en vertrouwen in de werkrelatie. Dit zorgt voor extra betrokkenheid. Potentiële werknemers vinden een vast contract aantrekkelijk.
Redenen afwijzing hypotheekaanvraag door de geldverstrekker:
Je hebt meerdere woningen op je naam staan. Je gaat scheiden, maar je hebt nog geen echtscheidingsconvenant. Je bent korter dan 3 jaar zelfstandig. Je hebt een woning met verlies verkocht en wilt nu met restschuld een andere woning kopen.
Een geldig identiteitsbewijs. Gegevens over je burgerlijke staat (indien je getrouwd, gescheiden of geregistreerd partner bent) Je laatste salarisstrook en een werkgeversverklaring* Je laatste drie jaaropgaves*
Hypotheekverstrekkers kijken eerst wat op basis van uw inkomen de maximale maandelijkse hypotheeklasten zijn. Vervolgens kijken zij naar eventuele lopende schulden. Denk aan een persoonlijke lening, een autolening, een roodstand van uw creditcard en ook de mogelijkheid om rood te staan op uw betaalrekening.