Gemiddeld komt de temperatuur in november in De Bilt in ons huidige klimaat uit op 7,1 graden. In de nacht is het gemiddeld 4,0 graden en overdag 10,0 graden. Warme dagen met temperaturen boven 20 graden komen vooral in de eerste helft van de maand sporadisch voor, maar normaal is het niet.
De gemiddelde temperatuur in november ligt rond de 7 graden. De gemiddelde minimum temperatuur ligt rond de 2 graden. Dat is dus al bijna bij het vriespunt! Vooral in de ochtend en natuurlijk in de nacht is dit te merken dat het huis flink kouder wordt.
Met november eindigt de laatste van de drie herfstmaanden. Met een gemiddelde temperatuur van 7,4 graden tegen 7,0 normaal is november als te zacht geëindigd in De Bilt.
Wanneer wij naar de gemiddelde temperatuur over gans de maand kijken, was november een koude maand. De gemiddelde luchtdruk van de maand lag boven de normale waarde en bedroeg 1015,1 hPa (norm.: 1014,5 hPa). De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid was 91% (norm.: 85%).
Met een gemiddelde temperatuur van 11,6°C tegen een langjarig gemiddelde van 10,9°C was de herfst zacht. De herfst eindigt daarmee op de zesde plek in de ranglijst van zachtste herfstseizoenen sinds 1901.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. De maandgemiddelden van de maximumtemperatuur liggen, naargelang van de plaats, tussen 0 en 6°C en die van de minimumtemperatuur tussen –5 en 1°C.
Het is de eerste keer dat tussen Kerst en Nieuwjaar een temperatuur van meer dan 15 graden is gemeten. Ook in De Bilt werd met maximaal 13,5 graden het dagrecord uit 1925 verbroken. Verder lag de minimumtemperatuur extreem hoog en in Westdorpe werd het zelfs niet kouder dan 13,1 graden.
Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 °C tegen 3,9 °C normaal was de winter zeer zacht. De winter komt op de zesde plaats van zachte winters sinds 1901.
Oktober was vrij zacht met een gemiddelde temperatuur van 11,6°C tegen een langjarig gemiddelde van 10,9°C. De maand had een vrij stabiel temperatuurverloop en kende weinig extremen.
De gemiddelde neerslagsom kwam gemiddeld over het land op 75 millimeter uit. Duidelijk onder de gebruikelijke waarde van 82 millimeter! De meeste regen viel in de kustgebieden door buien die boven de Noordzee tot ontwikkeling kwamen. De meeste neerslag viel in Lisse met 157 mm.
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,8 graden, tegen 3,9 graden normaal stevent de laatste van de drie wintermaanden op een 4e plaats af in de lijst van warmste februarimaanden ooit. Landelijk viel 119 mm tegen 60 mm normaal, ook een vierde plek.
De temperaturen worden normaal voor de laatste decade van de maand november. Overdag stijgt het kwik tot +6/+7 graden, in de nacht en ochtend vriest het licht. Mogelijk vormen zich enkele rijm en ijsplekken.
Die avond vroor het in een groot deel van het land en was het ijzig koud. In De Bilt was het om 21:00 uur al -2,7 graden en daarmee was het de koudste Sint-Maarten sinds 1951. In Twente vroor het die avond zelfs 5 graden! Ook in 1952 en 1958 was het ronduit koud in de avond van 11 november.
Januari. Januari de tweede maand van de meteorologische winter is normaal gezien de koudste maand van het jaar.
Mooi-weerdagen in cijfers
Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over 100 jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk 7, tegen 5 in april en juni. September levert gewoonlijk 4 mooi-weerdagen op, maart 3, oktober 2 en de wintermaanden gemiddeld 1 à 2.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
De donkerste periode is na Kerst voorbij, maar het wordt in de winter juist kouder als de dagen langer worden. In januari is het kouder dan in december en halverwege februari hebben we gemiddeld de koudste nachten. Het is dan al twee uur langer licht dan met Kerst.
In het winterseizoen 1951-1952 duurde het tot 29 maart 1952 eer de koudste dag werd waargenomen. Gemiddeld gesproken valt de koudste dag van het jaar op 10 januari. Jaarlijks zijn er grote variaties mogelijk in datum, maar het gemiddelde blijft schommelen rond 10 januari.
April 2022 was een zeer zonnige maand. De zon scheen gemiddeld over het land 233 uur tegen 196 uur normaal. Verder was de maand te koud met een gemiddelde temperatuur van 9,3 graden tegen 9,9 graden normaal en de maand was gemiddeld iets te nat. Gemiddeld viel 51 mm tegen 41 normaal.
De zomer van 2022 is extreem zonnig verlopen. Gemiddeld over het land komen we uit op ruim 820 zonuren, terwijl dat er normaal gesproken ruim 640 horen te zijn. Daarmee schurkt deze zomer tegen het recordzonnige zomerseizoen van 1976 aan, maar die was nog nèt iets zonniger met gemiddeld 837 zonuren.
In de weersvoorspelling voor de zomer van 2022 staat dat met name de maanden juni en augustus droog en warm zullen zijn. In de maand juli lijkt het iets meer te gaan regenen, maar zelfs dat is niet zeker. Als de wind niet uit het Westen, maar uit het Zuiden komt, zal het ook deze maand extreem warm worden.
De zomer van 2022 verraste Nederland met hitte, droogte en volop zonneschijn. Met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden in De Bilt waren alleen de topzomers van 2003 en 2018 nog respectievelijk 0,1 en 0,3 graden warmer. Normaal is het ruim een graad kouder met 17,5 graden.
De eerste weermodellen voor de winter van 2022/2023 verwachten in ieder geval een redelijk natte winter. In januari zullen er waarschijnlijk 8 tot 15 dagen zijn waarop er neerslag valt. Dat betekent dus dat je je alvast kunt voorbereiden met een goede regenjas, een regenbroek en waterdichte schoenen.
Met een gemiddelde temperatuur van 5,3 graden tegen 3,6 normaal is ook de tweede wintermaand januari dit jaar veel zachter dan gebruikelijk verlopen. Januari eindigde hiermee op een 12e plaats in de lijst van warmste januarimaanden sinds 1901 en de maand begon direct met warmterecords.
Het jaar 2021 sloten we af met extreem zacht weer. Lokaal werd het zelfs 15 graden. “Zulke hoge temperaturen blijven niet zonder gevolgen. Hazelaars en elzen kunnen rond de jaarwisseling tot bloei komen en veroorzaken in 2022 direct hooikoorts.” Pak de zakdoeken en hooikoortspillen er dus maar bij.