Kinderen eten ze graag met melk en suiker, voor volwassenen vaak bereid met vlees zoals in goulash. Het is maar een klein voorbeeld van hoe het eten voor Oekraïners verschilt van dat van Nederlanders. Eten speelt een grote rol in het dagelijks leven van Oekraïners.
Meestal krijgt u een warm gerecht, zoals pannenkoeken met een hartige vulling of zure room. Ook tijdens de lunch en het diner wordt er warm gegeten. Er wordt veel brood gegeten in Oekraïne, naast de andere vele aardappelen, groente, en vleesgerechten. De meeste maaltijden zijn stevig en sober.
De officiële taal in Oekraïne is het Oekraïens. Het is net als het Russisch een Slavische taal. Veel inwoners van Oekraïne, vooral in het zuiden en oosten, beschouwen het Russisch als hun eerste taal.
Veel Oekraïners kunnen wel zwemmen, maar niet volgens de Nederlandse normen, zag Viktoria Frensch-Hoogland al snel. Vanuit Stichting Samenwerkende Zwembaden West-Friesland coördineert zij de zwemlessen. "Het zwemniveau is daar sowieso heel anders dan hier", vertelt ze.
Oekraïners die werken in Nederland hebben nu ook al recht op kinderbijslag en kindgebonden budget. Daarvoor is geen wetswijziging nodig. Uiteraard moeten de Oekraïners hier ook aan de reguliere voorwaarden voldoen. Als zij een zorgverzekering afsluiten, hebben zij ook recht op zorgtoeslag.
In Nederland zijn nu elf- tot twaalfduizend leerplichtige Oekraïense kinderen. Daarmee is niet gezegd dat zij ook allemaal al naar school gaan. Sommige kinderen moeten bijvoorbeeld eerst nog landen of zijn nog bezig met verhuizen, aldus het ministerie.
In Oekraïne krijg je doorgaans een uitgebreid ontbijt. Vaak krijg je er een warm gerecht bij zoals pannenkoeken (nalisniki of mlintsi) met hartige vulling, honing of zure room. Lunch en diner zijn beide warme maaltijden.
Het Russisch en Oekraïens lijken taalkundig erg veel op elkaar. Zo'n 62 procent van alle Oekraïense woorden is hetzelfde (of bijna hetzelfde) als het Russisch. Dat is vergelijkbaar met het Spaans en Portugees. De meeste Russen en Oekraïners kunnen elkaar dan ook prima verstaan, zeker als ze een beetje hun best doen.
In totaal omvatte de krijgsmacht van Oekraïne ongeveer 780.000 manschappen, 6.500 tanks, ongeveer 7.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.500 gevechtsvliegtuigen, en meer dan 350 schepen.
Drinken in Oekraïne
Misschien verbaast het je, maar Oekraïners zijn echte theedrinkers. Koffie is er hoogstens bij het ontbijt, de rest van de dag is sterke thee favoriet. Een andere bekende non-alcoholische drank is kompot.
Oekraïners douchen 's avonds en niet 's ochtends. Zij drinken graag zwarte thee met citroen, en houden van gecondenseerde melk en boekweit (te koop bij Poolse). Lunch is in Oekraïne vaak de hoofdmaaltijd. Brood is ongezond, en volvette zuivel is gezond (precies andersom als in Nederland).
Vanuit toeristisch oogpunt gezien ligt het gemiddelde prijsniveau in de Oekraïne 40 - 55% lager dan in Nederland. Het prijsverschil van 40% wordt veroorzaakt door de lage prijzen die u betaalt voor levensmiddelen en het feit dat uit eten gaan gemiddeld veel goedkoper is dan bij ons.
De oppervlakte van Oekraïne bedraagt 603.500 km². Dit komt overeen met 3 procent van de voormalige Sovjet-Unie en is ongeveer 14,4 keer de oppervlakte van Nederland en 19,7 keer de oppervlakte van België. Daarmee is het na Rusland en Kazachstan de op twee na grootste republiek uit de voormalige Sovjet-Unie.
Eerst heette het de Oekraïense Volksrepubliek (1918-1922), tussendoor nog de Oekraïense Staat (29 april 1918 - 14 december 1918) en vervolgens de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek (1922 - 1991). Intussen was er ook nog de Pools-Oekraïense Oorlog (november 1918 tot juli 1919).
Naast het Russisch wordt in Rusland nog een honderdtal andere talen gesproken, waaronder Mordwiens, Tsjetsjeens, Tataars, Kirgizisch, Basjkiers. Deze talen zijn noch verwant aan het Russisch, noch aan andere Indo-Europese talen.
De separatisten, of pro-Russische Oekraïners. Ze strijden mee aan de zijde van Poetins soldaten. Toch zijn ze verre van veilig voor de Russen. Als ze van het slagveld wegvluchten, executeren de Russen hen of zorgen ze er wel voor dat de Oekraïners weten waar ze zitten.
Doneer via Giro555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater.
Ondersteuning bij onderwijs aan nieuwkomers
Scholen die te maken krijgen met instroom van vluchtelingen uit Oekraïne, kunnen terecht bij LOWAN. Deze organisatie ondersteunt scholen bij verzorgen van onderwijs aan nieuwkomers in het primair- en voortgezet onderwijs.
Volgens de VN zijn inmiddels al meer dan 1,5 miljoen kinderen gevlucht uit Oekraïne. Sinds het conflict begon, zijn elke dag 75.000 kinderen vluchteling geworden.
Kinderen uit Oekraïne hebben recht op onderwijs in Nederland. Ouders melden hun kind(eren) hiervoor aan bij een school in de buurt. Soms helpen gemeenten ouders hierbij.
Momenteel zijn er meer dan 60.000 vluchtelingen uit Oekraïne ingeschreven in Nederland. Naar verwachting zal dit aantal de komende tijd verder stijgen. De vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op huisvesting, zorg, onderwijs en mogen aan het werk.