Staat je kerstboom scheef in z'n pot of standaard? Dan kun je hem natuurlijk opnieuw potten of in de schroeven zetten. Maar handiger bij een kerstboom zonder kluit is om te checken of de onderkant recht afgezaagd is. Zo niet, zaag dan opnieuw een deel af om hem recht in de standaard te krijgen.
Kies een pot waar gaatjes aan de onderkant van de bodem zitten. Boor anders enkele kleine gaatjes in een emmer. Zet de kerstboom er nu in, en druk hem een klein beetje aan als je hebt gezien dat de boom recht staat.
U kunt het houten kruis verkrijgen in 50, 60 en 80 centimeter. Zaag een klein stukje van de onderkant van de stam af, zodat deze recht is. Dit zorgt ervoor dat er vers hout vrijkomt en de kerstboom beter water opzuigt. Zet de boom een tijdje in een emmer lauw water, zodat die zich goed volzuigt.
Zet de boom op een lichte plaats, maar wel uit direct zonlicht. Ook kan een spar niet tegen droge lucht. Zet hem daarom in een kamer met andere planten en uit de tocht of airco. Zet je kerstboom niet te dicht bij de verwarming (lees: binnen twee meter), dan droogt-ie sneller uit en laten de naalden eerder los.
2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt. En ook hier moet je er op letten dat hij niet in de wind staat of in de zon.
Met of zonder kluit
Vanzelfsprekend blijven kerstbomen in pot en met kluit langer vers en verliezen ze minder naalden dan kerstbomen zonder kluit. Ook behoud je met een boom met kluit de mogelijkheid om de boom na de feestdagen opnieuw te planten.
"Kerstbomen zijn buitengewoon brandbaar", zegt Johan Bijvank, docent bij de Brandpreventie Academy. "Een kerstboom die helemaal uitgedroogd is, kan heel gevaarlijk zijn en een hele kamer in no time in lichterlaaie zetten. Een kerstboom met een kluit die water krijgt, blijft sappiger en brandt minder snel en fel."
Nordmann kerstboom water geven.
Laat hem eerst een dagje op je balkon of in je tuin staan op een luwe plek. Dan een dagje in de schuur of op een koude plek in huis en dan naar binnen. Geef hem ruim water en doe dit elke 2 of 3 dagen.
Hou je kerstboom gezond door hem water te geven, tippen kwekers. Bespaar je de moeite en het water maar, zeggen deskundigen: een dode boom drinkt niet.
Houten kruis
Sommige kerstbomen worden op een houten voet of kruis genageld zodat ze gemakkelijk recht blijven staan. Die bomen zullen jammer genoeg niet zo lang mooi blijven. Water geven is onmogelijk, en daardoor legt ie sneller het loodje. Je kiest best voor een staander of houder waar je je boom in kan zetten.
Meestal is het genoeg om een keer in de 2 dagen een kan water in het reservoir te gieten. Bij een boom met kluit is dat iets anders. Deze moet in ieder geval meteen nadat 'ie staat een paar liter water krijgen. Vervolgens kun je de boom het beste een halve tot 1 liter water per dag geven.
Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water. Heb je een kerstboom zonder kluit gekocht? Ook die moet je water geven. Zet hem in een standaard met waterreservoir.
Laat hem het liefst 48 uur (in het net) staan, voordat je hem naar binnen haalt. Zet hem stevig vast in een standaard mét waterreservoir, vul het reservoir en knip dan pas het net open. Laat hem even uitzakken voor je begint met versieren. NB: Het is echt belangrijk je kerstboom veel water te geven.
Het liefst wil je de kerstboom tot na 1 januari kunnen laten staan. En eigenlijk mag je de boom pas na Driekoningen, op 6 januari, weghalen. Al zullen de meeste van ons waarschijnlijk niet zolang wachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat de kerstboom het toch zo'n week of vier moet kunnen volhouden.
Welke kerstboom blijft het langst mooi? Hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.
Laat de boom eerst acclimatiseren: zet hem eerst een dag in de garage of schuur en verhuis hem dan pas echt naar binnen. Zet de boom niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor droogt hij snel uit en gaan de naalden eerder vallen. Geef een boom met kluit meteen een paar liter water.
Je kunt je kerstboom uiteraard voeding geven, zodat hij een extra boost krijgt. Zo komt hij zeker de gezellige feestdagen wel door en zal hij langer zijn naalden behouden!
De meest traditionele kerstboom is zonder twijfel de fijnspar. Deze kerstboom staat bekend om de heerlijke dennengeur. Maar hoewel hij op geur het beste scoort van alle bomen, is het nadeel van de fijnspar dat hij zijn (enigszins prikkende) naalden sneller laat vallen.
Je moet dus zorgen dat de wortelkluit in de pot steeds voldoende vochtig blijft. Je hebt je boompje-in-pot natuurlijk – omdat hij binnen staat – in een sierpot zonder drainagegat gezet. Een teveel aan water kan dan niet weg.
Blauwspar
De blauwspar valt op door de zilvergrijs-blauwe naalden. Net als de Nordmann geurt deze alleen bij aanraking. De naalden prikken en de naalden vallen beperkt uit. Heeft een mooie vorm en is makkelijk te versieren.
De Nordmann is een populaire kerstboom om zijn naaldvastheid en volle brede naalden. Dit is een langzame groeier en het duurt ongeveer 10 jaar van 3-jarig plantgoed totdat deze boom een lengte heeft bereikt van 200-250 cm! Een kenmerk van de Nordmann zijn de niet prikkende naalden.
Warmte zorgt voor uitdroging én het uitvallen van de naalden. Plaats de boom bij een plaats waar veel daglicht is. Net als mensen houden ook bomen van licht en het kleine beetje zon dat de decembermaand ons schenkt. Zorg dat de kerstboom niet op de tocht staat.
Zet de boom op de juiste plek
Warmte versnelt namelijk de uitdroging van de boom en zorgt ervoor dat naalden sneller uitvallen. Zet de boom ook niet op de tocht of in het directe zonlicht. Beter is een lichte plek waar nog meer planten staan voor een hoge luchtvochtigheid zodat de boom niet snel uitdroogt.