Plaatsing. Na het verdoven wordt een klein gaatje in het trommelvlies gemaakt. Het slijm wordt uit het middenoor gezogen en om te voorkomen dat het gaatje direct weer dichtgroeit, wordt het buisje erin geplaatst. Het trommelvliesbuisje is een klein plastic buisje van ongeveer 2 millimeter.
Vanaf welke leeftijd worden buisjes in het oor geplaatst? “Buisjes worden vooral bij kinderen geplaatst, dat kan al bij baby's vanaf 0 jaar. Bij baby's die heel veel huilen, kun je aan de oren zien of ze last van hun middenoor hebben. Maar ook bij volwassenen met gehoorproblemen plaatsen we buisjes.
De meest gebruikte blijft gemiddeld iets meer dan een jaar in het trommelvlies. Daarna groeit het er vanzelf uit.” Waarom moeten buisjes soms nogmaals geplaatst worden? “Buisjes zijn qua vorm zodanig gemaakt dat ze gemiddeld na 1 jaar vanzelf uit het oor groeien.
Sommige artsen adviseren wel beschermende maatregelen, zoals het gebruik van vette watten of het dragen van oordoppen. De eerste 10 dagen na het plaatsen van een buisje wordt aangeraden nog niet te gaan zwemmen, omdat het trommelvliesbuisje die tijd nodig heeft om goed vast te gaan zitten.
Plaatsing van de buisjes bij volwassenen gebeurt bij
Langdurige vocht(slijm)ophoping in het middenoor door een onvoldoende functie van de buis van Eustachius. Dit veroorzaakt slechthorendheid (men hoort alsof men onder water zwemt) en een drukkend gevoel in de oren.
De KNO-arts plaatst piepkleine buisjes in de trommelvliezen, zodat het vocht netjes weg kan lopen. De oren raken dan niet meer zo gemakkelijk ontstoken. De operatie doet geen pijn en na ongeveer een jaar vallen de buisjes er van zelf uit. Meestal merkt uw kind daar niks van.
De trommelvlies-buisjes laten meestal vanzelf weer los. Dit kan na 6 maanden zijn en ook nog na 1 jaar. Uw kind kan door de buisjes littekentjes op het trommelvlies krijgen. Dit kan geen kwaad.
Een scheur of gat in het trommelvlies geneest meestal vanzelf binnen 2 maanden. U hoort dan vaak ook weer goed. U maakt een afspraak met uw huisarts om te controleren of uw trommelvlies genezen is. Meestal is dit na 2 of 3 maanden.
Douchen en (wond)verzorging
Uw kind mag onder de douche of in bad, als er maar geen water in de oren komt in de eerste week na de operatie. Laat uit voorzorg uw kind een badmuts dragen, vette watten of oordopjes.
Het plaatsen van buisjes in het oor duurt ongeveer tien tot vijftien minuten. De arts maakt tijdens de ingreep een hele kleine opening in het trommelvlies om het vocht dat erachter zit af te voeren en om de druk op het middenoor te verlichten.
Via een buisje in het oor kan vocht dat zich achter het trommelvlies bevindt, worden afgevoerd. Dit helpt oorontstekingen (otitis media) te voorkomen. De ingreep voor het plaatsen van een buisje is heel veilig, eenvoudig en snel.
Sommige kinderen kunnen nog steeds oorontstekingen krijgen, ondanks het buisje in het oor. Het buisje kan uit het oor komen. Een buisje valt er meestal na ongeveer een jaar uit. Als het er eerder uitvalt, dan moet het wellicht worden vervangen.
Meestal heeft u geen oorpijn na de behandeling. Pijnstilling is dan ook zelden nodig. Direct na de behandeling zijn de meeste klachten verdwenen. Het kan voorkomen dat er na de behandeling een loopoor ontstaat.
Met de buisjes hoort uw kind meestal 6 tot 9 maanden beter. Uw kind mag met de buisjes gewoon douchen en zwemmen.
Dit ontstaat door een verminderde functie van de buis van Eustachius (tussen de neus en het oor). Als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid kan deze verstopt zitten. Vaak helpt het om veel te klaren. Daarnaast is het mogelijk de buis van Eustachius met medicijnen weer beter te laten werken.
Horen met je botten
Want wat niet veel mensen weten, is dat we niet alleen met onze oren, maar ook met onze botten horen. En dan bedoelen we niet de bovengenoemde hamer, aambeeld en stijgbeugel: door trillingen via het kaakbeen door te geven, bereikt het signaal het slakkenhuis zonder het trommelvlies te belasten.
Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken. Zo kan het vocht eruit en hoort u direct beter.
Mag ik met het vliegtuig op reis? U kunt gewoon vliegen. Er zullen veel minder klachten bij dalen en stijgen optreden dan gewoonlijk omdat de buisjes zorgen dat er geen drukveranderingen in het middenoor ontstaan.
Uw kind reageert niet als u iets zacht zegt. Uw kind zet de televisie of muziek steeds hard. Uw kind kijkt extra goed naar uw gezicht als u tegen hem of haar praat. Uw kind is snel moe en kan zich niet goed concentreren.
Overweeg buisjes bij kinderen met langdurig lijmoor én gehoorproblemen. Kinderen met langdurig lijmoor die andere klachten vertonen (zoals gedrags- of evenwichtsproblemen) en normaal horen krijgen het best geen buisjes. Kinderen met langdurig lijmoor zonder andere klachten krijgen het best geen buisjes.
In het beginstadium van een cholesteatoom zijn er meestal weinig klachten. Bij verdere groei zijn gehoorverlies en een loopoor vaak de meest vooraanstaande symptomen. Ook kunnen klachten van het evenwicht, de smaak ontstaan. In zeer zeldzame gevallen kan er verdere uitbreiding zijn richting zenuwen en hersenen.
Het vangt zoveel mogelijk binnendringende ziekteverwekkers op en maakt deze onschadelijk. Normaal gesproken dragen neusamandelen (een beetje) bij aan de afweer tegen ziekteverwekkers. Als ze met te veel ziekteverwekkers in contact komen, raken de neusamandelen overbelast. Soms gaan ze dan ontsteken.