Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.
Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. De belangrijkste punten op een rij: Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken.
U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.
Gelukkig bestaat er in 2021 een regeling waarbij je minstens één werkweek betaald verlof kunt krijgen. Dit vaderschapsverlof (geboorteverlof) kan worden uitgebreid naar maximaal zes weken. Ook heb je als partner, net als de moeder, recht op ouderschapsverlof.
Je mag 26 keer het aantal uren dat je per week werkt opnemen. Als je 32 uur werkt, heb je dus recht op 832 uur ouderschapsverlof (26 keer 32 uur). Partners kunnen dus ook ouderschapsverlof opnemen na de geboorte van hun baby of als hun kind al wat ouder is.
Hoe zit het met verlof voor vaders? Vaders hebben net als moeders recht op ouderschapsverlof van 26 keer het aantal werkuren per week. Daarnaast hebben vaders recht op vijf dagen betaald geboorteverlof.
Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers in Nederland recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
U hebt als vader of als meeouder recht op 15 werkdagen geboorteverlof als het kind geboren is sinds 1 januari 2021. Dezelfde termijn geldt in geval van een meerling. U moet dat verlof opnemen binnen 4 maanden vanaf de dag van de bevalling. Die 15 dagen mogen in één keer of verspreid opgenomen worden.
Hoeveel dagen? 10 dagen als het kind wordt geboren vóór 1 januari 2021; 15 dagen als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2021 en vóór 1 januari 2023; 20 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2023.
U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.
Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen. De resterende dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.
De uitkering voor het betaald ouderschapsverlof wordt betaald door UWV en is vastgesteld op 70% van het dagloon. Er geldt wel een maximumdagloon van € 228,76 (2022). Met die reden is de uitkering nooit hoger dan 70% van dit maximumdagloon.
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Ouderschapsverlof aanvragen bij werkgever
U doet dit ten minste 2 maanden voordat het verlof ingaat. Als het ouderschapsverlof afhankelijk is van de bevallingsdatum kunt u dat aangeven. In uw verzoek geeft u ook aan hoe u het ouderschapsverlof wilt opnemen. U bepaalt namelijk zelf hoe en wanneer u het verlof opneemt.
Wie na de geboorte van een kind minder wil werken, kan het aantal arbeidsuren in het arbeidscontract aanpassen, óf ouderschapsverlof aanvragen.
U kunt het verlof in 1 keer achter elkaar opnemen of flexibel. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken. Of een aantal dagen per week verdeeld over meerdere maanden. Bij een tweeling heeft u recht op 2 keer ouderschapsverlof.
Kan een werkgever je aanvraag voor vaderschapsverlof weigeren? Als je geboorteverlof hebt aangevraagd, mag je werkgever dit niet weigeren. Binnen een termijn van 4 maanden (vanaf de geboorte) mag je zelf kiezen wanneer je deze 15 dagen verlof precies opneemt.
Informeer uw werkgever vooraf of zo snel mogelijk na de geboorte wanneer u het geboorteverlof opneemt. Dit mag mondeling of schriftelijk. Uw werkgever mag dit verlof niet weigeren.
Je kunt dit in een aaneengesloten periode opnemen of met losse dagen. Je moet het verlof per volledige werkdag, niet per halve werkdag of in uren, opnemen binnen de 4 maanden na de geboorte. Je hebt recht op 15 werkdagen ongeacht je arbeidsregime.
Ze bedraagt 82 procent van het begrensd brutoloon.
Meld je aan op Mijn Helan en volg de stappen om je geboorteverlof aan te vragen. Bezorg ons een kopie van het geboorteattest van je kindje. De geboorteakte krijg je van de dienst burgerlijke stand van jouw gemeente wanneer je de geboorte gaat aangeven. Op basis van dit document starten we jouw geboorteverlof op.
Regels ouderschapsverlof
U kunt ouderschapsverlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar. Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. U hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken.
Beide ouders kunnen dan de eerste negen weken van ouderschapsverlof een uitkering krijgen. Het gaat om minimaal 70 procent van hun loon. De uitkering wordt betaald door het UWV. Het verlof moet dan wel worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.
Per kind, tot de leeftijd van 8 jaar, mag men 26 keer de contracturen opnemen aan ouderschapsverlof. Het voordeel is dat de werknemer het recht op de oude contracturen behoudt. De werknemer hoeft dan nog geen officiële urenwijziging aan te vragen bij de werkgever.
Wat ouderschapsverlof precies is
Je mag in totaal 26 keer het aantal uren per week dat je werkt opnemen. Voor elk kind heb je recht op het verlof, dat je gespreid mag opnemen, zolang het maar voor de achtste verjaardag van het kind gebeurt. In sommige cao's staan daar andere afspraken over.