Kikken is: het geluid geven dat als 'kik' klinkt, net als kwaken wil zeggen: het geluid geven dat als 'kwaak' klinkt.
Vogels roepen
Vogels maken allerlei korte, simpele geluiden: “psie” of “tsjik” bijvoorbeeld. Deze geluiden worden roepen genoemd. Sommige vogelsoorten, zoals koolmezen en kippen, hebben tientallen verschillende roepen.
het geluid van een schaap maken.
De geluiden die vossen maken, lijken soms griezelig veel op die van angstige mensen. Mannetjes maken een kort 'krijsgeluid' als ze agressief zijn, en de roep van vrouwtjes die willen paren klinkt als 'gillen'.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
het geluid maken van duiven
Voorbeeld: `De duiven zaten de hele tijd te kirren.
Reeën hoor je niet
Er zijn maar weinig mensen die het geluid van een ree herkennen. Jazeker, reeën maken geluiden. We herkennen het schelden, klagen en fiepen. Soms zijn we bij een bosje of een struweel en schrikken we van een geluid dat lijkt op de blaf van een hond, het schelden van een ree.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Dassen maken een aantal verschillende geluiden. Van een 'tjirp' (een zacht vogelachtig geluid), een spinnend 'purr' (van een moeder naar haar kleintjes) tot de herhalende kreet die we via de beelden van Molenaar hoorden.
Het zijn werkwoorden of zelfstandige naamwoorden die niet alleen handelingen beschrijven, maar ook de bijbehorende geluiden nabootsen door hun klank. Voorbeelden zijn: knerpen, zwiepen, kreunen, steunen, rinkelen, kraken, zoemen en toeteren. Natuurlijk gebruik je deze vorm van geluidsnabootsing meestal onbewust.
Wist je dat hyena's kunnen lachen? Nou ja, het klink als gelach, maar eigenlijk is het een soort schreeuwen. Aan dit geluid herkennen de dieren elkaar.
Heel bijzonder was het geluid van baltsende auerhanen uit Noorwegen. Het zijn bijna kalkoengrote vogels die bijeenkomen op een “lek” (baltsplaats) en zo stijf staan van hormonen dat ze zelfs mensen kunnen aanvallen. In Engeland waren Cetti's zangers en hoempende roerdompen te horen.
Oink oink, prrr prrr, boe, iaaaaa iaaaaa.
Eenvoudig lied. Een willekeurige duif herkennen is niet zo moeilijk: die roept een variatie op 'roekoe'. Je weet dat het om een hóutduif gaat, als ie, schor en laag, vijf keer een 'oe' roept, met de klemtoon op de tweede noot. Duiven kunnen tellen en de houtduif kan het verst tellen.
Terwijl een paard hinnikt, laat een ezel van zich horen door te balken, iaën of te giegagen. Al deze werkwoorden slaan op het bekende 'ia' geluid dat de ezel maakt.
In principe heet het geluid dat runderen (koeien, stieren, ossen, jonge runderen etc.) maken loeien. Als een dier heel hard en schor loeit, noemen we het ook wel brullen of bulderen. In spreektaal hoor je vaak 'een koe loeit'.
Het geluid van Meeuwen
Het wordt meestal omschreven als gekrijs of geschreeuw, en hoewel ze inderdaad behoorlijk kunnen krijsen hebben ze een veel breder scala aan geluiden. Het doet me soms denken aan geluidjes die baby's maken, of lachende oude kerels.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Omdat honden geen fovea hebben (een gebied in het oog met 100% kegeltjes), wordt geschat dat hun oog voor detail tot 6 maal minder goed is dan dat van de gemiddelde mens. Honden kunnen 's nacht veel beter zien dan de mens om twee redenen: Ze hebben veel meer staafjes (deze zijn nodig om 's nacht te kunnen zien).
De kans is aanwezig dat je dan een vos hoort. De paartijd van het dier is op komst en daar horen bijzondere geluiden bij, vertelt bioloog Jaap Mulder aan Omroep West. 'Tijdens de paartijd gaat het mannetje op zoek naar een vrouwtje. Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen blaffen en schreeuwen.
Tijdens de paartijd gaat het mannetje (rekel) op zoek naar een vrouwtje (moertje). Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.
Echo is een liervogel. Deze soort staat erom bekend dat ze heel goed geluiden kunnen nabootsen. Volgens een dierentuinmedewerker begon het dier een jaar geleden het geluid van huilende baby's na te doen.