De Super Giant Slalom, kortweg Super G, is de op een na snelste vorm van alpineskiën, waarbij de skiërs een parcours in zo kort mogelijke tijd moeten afleggen. Deze discipline wordt sinds 1983 in wereldbekerverband afgewerkt.
Super-G staat voor Super Giant Slalom – de na de afdaling snelste en tevens jongste discipline binnen het alpineskiën.
Super-G is eigenlijk een overtreffende trap van de reuzenslalom. De bochten en ski's zijn nog langer en de radius van de ski's is groter. Er staan 20 tot 45 poortjes op piste. Het hoogteverschil is hier tussen 350 en 650 meter.
De snelheid kan oplopen tot wel 100 km/h en de skiërs maken verre sprongen. In tegenstelling tot slalom en reuzenslalom, kent de super G maar 1 run.
alpineskiën werkw. Verbuigingen: alpineskiedeVerbuigingen: gealpineskied sport waarbij men op ski's een heuvel of berg afdaalt Voorbeeld: `Hij ging in Zwitserland alpineskiën.
Een gemiddelde skiër skiet stukken harder dan dat hij of zij denkt. Vijftig kilometer per uur is helemaal niets, en wie een beetje doorskiet zit snel boven de tachtig kilometer per uur. Indrukwekkend. In veel skigebieden staan tegenwoordig digitale borden die de snelheid van langskomende skiërs aangeven.
Zo is een all mountain ski ongeveer gelijk aan of 10 cm korter dan de lichaamslengte, een slalom ski zo'n 15 cm korter en zijn off-piste ski's juist gelijk aan of 10 cm langer.
Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
Al deze variabelen hebben invloed op het aantal kilometers dat je op een dag kunt skiën. Toch lijkt een gemiddelde van 31 kilometer per dag best reëel.
De wedstrijden binnen deze professionele sport worden georganiseerd door 2 verschillende organisaties, namelijk door de FIS en het Franse Ski de Vitesse. De wedstrijden van de FIS worden zo ingericht dat er een snelheidslimiet van 200 km/u is. Kan het dan nog harder dan 200 km/u? Jazeker!
Het skiën zoals we nu kennen is uitgevonden door Sondre Norheim, uit Telemark in Noorwegen. Voorheen werd er alleen gelanglauft op houten latten en je voeten waren losjes vastgebonden met rubberen touwtjes.
De slalom is een soort race in het alpineskiën. Het is een wedstrijd op tijd, waarbij de skiër een door kunstmatige hindernissen (poorten / palen) verzwaard parcours moet afleggen. De slalom vereist grote technische skivaardigheid en een goed ontwikkeld reactievermogen.
Skiën is zich voortbewegen over sneeuw of een kunstskibaan met behulp van twee 'planken', ski's genoemd, die aan de voeten (skischoenen) worden bevestigd. Het woord ski is afkomstig van het Oudnoorse skiða, dat 'rechte plank' betekent. Vroeger was skiën geen sport, maar een transportmiddel in de wintermaanden.
De weersomstandigheden in Peking hadden grote invloed op de reuzenslalom. Er viel veel sneeuw en dat zorgde voor weinig zicht. Maar liefst 33 deelnemers aan de eerste run bereikten daardoor de finish niet.
Het alpineskiën is ontstaan toen de ski (ontstaan in Noorwegen) zijn weg vond naar de steilere en hogere Alpen (eind 19de eeuw). Al snel bleek dat het voor de lange afdalingen praktischer is de voet vast te klemmen op de ski.
Maar hoe zit het nu tijdens het skiën? Je glijdt namelijk veel en daar stijgt je hartslag niet veel van. Het is daarom minder intensief dan hardlopen of fietsen.
Gemiddeld verbranden mannen (die meestal zwaarder zijn) ongeveer 500 calorieën per uur tijdens het skiën. Vrouwen (die gemiddeld lichter zijn dan mannen) verbranden ongeveer 400 calorieën per uur.
De gemiddelde skiër verbrandt zo'n 400 tot 560 calorieën per uur. De gemiddelde skiër zien wij als iemand die voornamelijk de rode piste neemt en er soepel vanaf gaat, maar ook af en toe wat snelheid probeert te maken.
Skiën gaat sneller dan snowboarden
Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h. Het snelheidsrecord op ski's staat echter op maar liefst 255 km/u!
Hoogste snelheid. Het wereldrecord speedskiën staat op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd in 2016 gevestigd op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Forêt Blanche. Hij behaalde de duizelingwekkende snelheid van ruim 254 km/u.
Hoeveel heb je geskied? – Check het via Skiline. Om je piste activiteit te meten meld je aan via de website skiline.cc. Voer daar het nummer van je skipas in en je ziet direct welke liften je hebt genomen en hoeveel kilometer je afgelegd hebt.
Snelle of zware skiërs Heb je een zwaar lichaamsgewicht voor jouw lengte, ski je graag op hoge snelheid of ben je vaak te vinden in diepe sneeuw? Kies voor ski's die 5 tot 10 cm korter zijn dan je lichaamslengte. Beginners Een kortere ski is makkelijker te hanteren in bochten en geeft meer controle dan een lang model.
Bij een rocker raakt de ski de grond pas veel verder achter de tip. Hierdoor loopt de tip als het ware veel langer door. Maar let wel, een rocker is heel geleidelijk, veel geleidelijker dan een standaard tip van een ski.
Met een korte radius, ski je kortere bochten. Een smalle ski is sneller van kant naar kant te wisselen, waardoor deze sneller en feller reageert. Een smallere ski heeft meer grip op ijzige pistes. Een brede ski heeft meer drijfvermorgen en is makkelijker te draaien in lossere sneeuw.