Dat komt neer op circa 56 mm in 70 minuten en komt dicht in de buurt van een gebeurtenis van T = 100 jaar voor De Bilt (volgens het klimaat van 2014). Deze bui is geschikt om het extreem functioneren van gebieden met een beperkte omvang te toetsen.
T100 gebeurtenis
Hoe groot is de kans dat u op een locatie in de komende 60 jaar wordt getroffen door een bui met een herhalingstijd van 100 jaar.
Een gewone bui geeft ongeveer 1 tot 3 mm, flinke buien 3 tot 10 mm en zware buien nog meer dan 10 mm. Bij een stortbui van 40 mm, valt er dus op elke vierkante meter 40 liter. Dat is evenveel als er in een melkbus gaat.
Plaatselijke neerslag van meer dan 25 millimeter in een uur noemen we een hoosbui. Om van een dag met zware regen te spreken moet er op minstenséén van de officiële weerstations 50 millimeter of meer zijn gevallen.
En bui 10-stelsel (36 mm) is 14% duurder en kent diameters van Ø 600 mm.
De 'Leidraadbuien' 01 t/m 10 zijn kunstmatige neerslaggebeurtenissen met oplopende statistische herhalingstijden uit module C2100 van de vroegere Leidraad riolering van Stichting RIONED.
- Bij bui 10 is er op grotere schaal water op straat. - Bij bui 100 is er op grote schaal water op straat. Volgens de berekeningen blijft het beperkt tot water op straat en ondergelopen tuinen.
Waardes boven de 50 millimeter in een uur en 100 millimeter in een dag (twee keer zoveel als de laagste hoeveelheid voor een 'hoosbui' en 'een dag met zware neerslag') zijn voor het Nederlandse klimaat redelijk extreem; ze komen ongeveer één keer per eeuw of iets vaker voor wanneer men zich op een 'vaste locatie' in ...
De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter.
Wat is extreme neerslag? Een bui met meer dan 25 millimeter neerslag in één uur noemen we in Nederland een hoosbui. Bij meer dan 50 millimeter neerslag in één dag spreken we van 'een dag met zware neerslag'.
Een bui duurt meestal maar kort, in het algemeen minder dan een uur. Houdt de neerslag langer aan, dan is er sprake van regen. In onze weersverwachting maken we onderscheid tussen buien en regen. Een bui duurt meestal maar kort, in het algemeen minder dan een uur.
Bij regen zijn de druppels 0.5 tot 5 mm groot en als er per uur weinig valt (minder dan 1 liter per vierkante meter) wordt er gesproken over lichte regen.
Dit getal geeft de kans als percentage (%)aan dat iemand die zich op een willekeurige vaste plek in Nederland bevindt, op een dag (00-24 uur) neerslag krijgt. Die neerslag is meestal regen, maar kan ook sneeuw of hagel zijn. Het getal zegt dus niets over de duur van de regen: dat kan 10 minuten zijn of 24 uur.
Een T100 bus heeft geen staanplaatsen en verplicht autogordels op alle stoelen. Het zijn ook geen gelede bussen. “Voor het verkrijgen van de toestemming voor Tempo-100 worden onder meer eisen gesteld aan de businrichting en voertuiguitvoering.
De maximumsnelheid voor autobussen is 80 kilometer per uur. Bussen mogen in Nederland op de auto(snel)weg en in Duitsland op de Autobahn 100 km per uur rijden als ze aan speciale eisen voldoen. Dan heet het een Tempo 100-bus of T100-bus.
Een klein buitje kan bijvoorbeeld in rap tempo aan de loefzijde van een heuvel ontstaan en vervolgens aan de lijzijde geheel verdwenen zijn. Het kan voorkomen dat dit proces zich meerdere malen herhaald en het lijkt alsof dezelfde bui soms wel twee, drie of zelfs vaker terugkeert.
Het is een begrip dat ik vaak gebruik bij de volgende situatie: Bij buiige regen zijn de cellen met regen wat meer geclusterd, het vormt dan meer een geheel. Het regen soms even flink, en op andere momenten valt er alleen maar motregen.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
Meer dan 92 procent van de tijd is het droog in Nederland, maar in de overige 8 procent kun je behoorlijk nat worden. In een heel jaar valt er gemiddeld 853 millimeter regen. Dat is ruim 2 millimeter per dag.
Op 1 augustus 1977 te Muduocaidang China viel binnen 10 uur 1400 mm neerslag. In één minuut kwam op 26 november 1970, 38,1 mm regen naar beneden dit gebeurde in Barot Guadeloupe. Hoogst gemeten neerslag viel in Cherrapunji India in één jaar van 1860 - 1861. In totaal 26461,7 mm dit is 26mtr.
Gemiddeld kent Nederland zes zonuren per dag, maar het kan ook zo zijn dat je de zon de hele dag niet ziet. Vaak is juni de natste maand van het jaar en neemt de regen na deze maand wat af.
Neerslag wordt gemeten in millimeter. Eén millimeter neerslag komt overeen met 1 liter water per vierkante meter. Als één liter water wordt uitgegoten op 1 vierkante meter en dat water verdampt niet of sijpelt niet in de bodem, dan staat het 1 mm hoog.
Kortom: er zit momenteel veel water in de lucht. Door een groot temperatuurverschil in de atmosfeer kan die lucht snel opstijgen, waarna de waterdamp condenseert tot druppels. Zo ontstaan felle, plotselinge buien.
Beslis zelf hoe groot je wadi wordt. Een vierkante meter met zo'n 20 cm diepte kan al 200 liter regenwater bufferen. Onderzoek je tuinbodem: een goed doorlaatbare zandbodem is de meest geschikte bodem.