Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort? Als je een tekort aan vitamine D hebt, kan je last krijgen van verschillende symptomen zoals vermoeidheid, lusteloosheid, kramp in je spieren en bloedend tandvlees. Deze klachten zijn echter niet specifiek voor vitamine D-deficiëntie.
Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D via een supplement nodig hebt.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn gezonde spieren en gewrichten essentieel. Vitamine D is goed voor de werking van de spieren. Vitamine D draagt bij tot de normale opname en benutting van calcium, wat erg belangrijk is voor sterke botten.
Is er te weinig vitamine D, dan geeft dat vooral een probleem met de botten. Bij kinderen kunnen de botten anders groeien. Ouderen kunnen zwakkere botten krijgen en sneller een bot breken. Een kind met veel te weinig vitamine D en kalk krijgt steeds zwakkere botten.
Samenvatting. Vitamine D-tekort wordt niet langer alleen maar gerelateerd aan het optreden van osteomalacie, rachitis en osteoporose. Er bestaat een causaal verband met de spierfunctie en met het functioneren van ons afweersysteem.
Het wordt door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht, maar ook voeding is een bron van vitamine D, zoals vette vis en halvarine. Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid.Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
Vermoeidheid en lusteloosheid: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van lusteloosheid. Last van chronisch vermoeidheid zelfs na een goede nachtrust. Pijnlijke botten en gewrichten: Vitamine D is essentieel voor gezonde botten en gewrichten.
Om valpartijen en botbreuken te voorkomen adviseert de Gezondheidsraad alle ouderen boven de 70 jaar dagelijks 800 eenheden (20 microgram) vitamine D in te nemen.
Voor supplementen geldt een maximum van 15 µg vitamine D per dagdosering voor kinderen tot en met 10 jaar en een maximum van 25 µg vitamine D per dagdosering voor personen vanaf 11 jaar [3].
De Vitamine D van Kruidvat is slecht uit onze test gekomen. Zo is hij te hoog gedoseerd, bevat hij onnodige vulstoffen en is de prijs aan de hoge kant. Verder is dit een vitamine D supplement zonder olie, hierdoor moet je de tabletten altijd combineren met een vette bron van voeding voor een goede opneembaarheid.
Die is effectiever dan vitamine D2 (ergocalciferol). Neem tabletjes in met een maaltijd.Dan wordt vitamine D beter opgenomen. Bij vitamine D die al opgelost is in olie, in capsules of druppels of oliebasis is dat niet nodig.
U kunt vitamine D op veel plekken krijgen. Onder meer bij de apotheek, de drogist en in de supermarkt. Dit kost gemiddeld tussen de € 7 en € 8 per jaar.
Vitamine D is ook belangrijk omdat er veel auto-immuunaandoeningen van de schildklier bestaan. Een gezonde vitamine D-status is o.a. belangrijk om dit te voorkomen, dan wel in goede banen te leiden.
In principe mag je vitamine D het hele jaar door innemen.
Vitamine D2 is dus geen lichaamseigen stof. Dat maakt ook dat deze vorm van vitamine D wat minder efficiënt is voor je lichaam. Vitamine D3 is effectiever dan vitamine D2, omdat vitamine D3 beter opneembaar is door het lichaam.
Kortom: een onderdeel van de D-familie
En die verschillen wel van elkaar. Vitamine D3 is namelijk de dierlijke vorm (algen en korstmos uitgezonderd) die wij zelf ook aanmaken in onze huid. Vitamine D2 is een uitsluitend plantaardige vorm van vitamine D, en hoewel we deze opnemen, is de D3 variant toch een betere match.
Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D.
Kenmerken zijn vaak algemeen van aard, zoals vermoeidheid, spierzwakte, pijn in de botten of hoofdpijn.
Ontoereikende vitamine D waarde
In Europa is er consensus over een minimum vitamine D-waarde van 50 nmol/L en een streefwaarde van 75 nmol/L. Alles onder de 50 is te bestempelen als een tekort.
Vitamine D in voeding
Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).