Verzorg van de kamerplant Houd er echter, met name als je jonge kinderen of (huis)dieren hebt, wel rekening mee dat de anthurium, als lid van de aronskelkachtigen, een giftige plant is.
Het bijzondere aan deze plant is dat de bladeren tot leven komen: 's avonds vouwen de bladeren in en 's ochtend weer uit. Een feestje om in je huiskamer te hebben staan, voor jou én je kat; want deze plant is niet giftig voor katten. De Calathea voed je 1 keer per 2 weken met de Pokon Anthurium Voeding.
Er bestaan trucs om katten weg te houden van planten, maar neem liever het zekere voor het onzekere en haal geen giftige planten voor katten in huis. Vooral lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria moet je absoluut vermijden.
Je vindt hier veilige planten voor katten zoals Graslelie, Calathea, Maranta, Musa (Bananenplant), Pilea Peperomioides (Pannenkoekplant) en Bromelia, wanneer ze op voorraad zijn. Wil je jouw veilige planten voor katten extra voordelig in huis halen?
Een orchidee is een prachtige bloem met een variëteit aan vormen en kleuren. Ze worden vaak geassocieerd met elegantie, schoonheid en zeldzaamheid. Deze mooie kamerplant is niet giftig voor jouw kat.
Lavendel. Een andere plant waar katten niet van houden is lavendel (Lavandula angustifolia). Ze houden absoluut niet van de geur, en dat is maar goed ook – lavendel is namelijk giftig voor katten. Gelukkig zijn katten slim genoeg om niet van lavendel te eten.
Denk hierbij voor een kat aan kattengras, een graslelie of de papyrus plant. Deze gezellige sprieten planten zijn veilig voor je kat en zorgen er vaak voor dat hij de interesse in andere planten verliest.
Varens zijn geweldige kamerplanten, omdat ze goed zijn voor je gezondheid. Ze verbeteren de luchtkwaliteit in je huis. Ze hebben niet echt een lekkere smaak, dus je kat zal hem waarschijnlijk met rust laten.
Planten eten is een instinctieve, natuurlijke behoefte van katten. Wilde katten en buitenkatten eten gras en kruiden om van hun haarballen af te komen. Deze ballen bestaan uit haren die ze tijdens het schoonmaken hebben ingeslikt – “bezoars” genoemd – en worden regelmatig uitgebraakt.
Houd er echter, met name als je jonge kinderen of (huis)dieren hebt, wel rekening mee dat de anthurium, als lid van de aronskelkachtigen, een giftige plant is. Vooral de jonge bladeren en de kolven zijn giftig. Mocht iemand toch binnenkrijgen, laat hem of haar dan NIET BRAKEN en roep medische hulp in.
De Anthurium houdt niet van direct zonlicht. Zet hem bij jou thuis wel op een lichte plek neer maar niet te dicht bij een raam waar veel zon op staat. Te veel zon zorgt voor gele bladeren aan de plant. Te weinig licht zorgt er echter weer voor dat de bloemen van de plant groen blijven en geen kleur krijgen.
Plaats de Anthurium op een lichte standplaats zonder direct zonlicht voor een optimale bloei. Te veel zonlicht zal leiden tot geel blad. Te weinig zonlicht leidt tot groene bloemen of helemaal geen bloemen. De meest ideale standplaats is voor een raam op het noorden.
Bedek de grond rond je planten met een materiaal waar katten niet graag op lopen zoals schors, dennenappels of kiezels. Betrap je je kat op heterdaad? Haal die plantenspuit dan maar boven. Katten zijn meestal niet zo'n fan van water en ook het geluid zal hen afschrikken.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
De Yucca is giftig voor katten. Deze plant bevat namelijk bloed-saponinen. Als deze in de bloedbaan komen kunnen de rode bloedcellen afbreken. Naast dat katten deze plant beter niet kunnen eten, is het ook een gevaar dat zij de Yucca zien als een krabpaal.
Petunia's behoren tot de nachtschadefamilie. Ze bevatten solanine en zijn dus giftig.Dit geldt zowel voor mensen als voor dieren, zoals honden en katten.
Deze kattenwerende planten zijn geschikt om er de rand van jouw moestuinbedden mee te beplanten: Ruta graveolens (wijnruit), Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek/tuingeranium), Dictamnus (vuurwerkplant), Aloysia triphylla (citroenverbena), Tagetes (Afrikaantjes), Boerenwormkruid en Plectranthus caninus (kattenschrik).
Dracaena. Ook moet je goed oppassen voor de Dracaena met jouw viervoeter. Heeft jouw kat toch van deze kamerplant gegeten? Dan kan je katje verschillende symptomen vertonen, zoals: overgeven, maag- en darmklachten, spiertrillingen, misselijkheid en buikpijn.
Giftige bolbloemen: narcis, krokus, tulp, hyacint, Ornithogalum (Vogelmelk) en sneeuwklokje. Ook giftig: alle soorten lelies o.a.: Lilium tigrinum (tijgerlelie) en Zuiderwindlelie. Twijfel of je een plant wel of niet giftig is? Vraag het jouw tuincentrum of dierenarts, zij geven je graag advies.