Een vermiste kat komt soms na een week nog terug. Weggelopen katten zijn vooral in het zomerseizoen veel buiten en kunnen soms erg gaan zwerven, waarbij ze soms een week wegblijven. Wanneer de kat langer dan drie dagen niet thuis is geweest, roep dan de omgeving af naar de kat.
Katten zijn hele gevoelige dieren die erg gesteld zijn op hun omgeving en hun rituelen. Een kat heeft een soort ingebouwd kompas waarmee ze de weg naar hun 'eigen' huis terug vinden. Daarom is het belangrijk dat een kat eerst went aan zijn nieuwe huis.
Van de vermiste katten met chip werd 77% opgelost. Bij de gevonden katten zonder chip werd maar 22% opgelost. Van de vermiste honden met chip werd 95% opgelost. Het chippen van uw huisdier is belangrijk.
Voor het eerst naar buiten na een verhuizing
Bij sommige katten zal dat sneller gaan dan bij andere, kijk daarom goed naar je eigen kat. Voor een echte buitenkat kunnen die zes weken binnenshuis te lang zijn, voor een onzekere kat is een paar maanden binnen een beter idee.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Wanneer je vermiste hond of kat bang is, kan hij zich gaan verstoppen. Ook kan hij natuurlijk per ongeluk ergens opgesloten zijn, waardoor hij niet naar huis kan komen. Doorzoek daarom zelf ook altijd gebouwen, garages, tuinen, bergingen, schuurtjes, etc.
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Een reden waarom katten soms weglopen heeft er juist mee te maken dat ze gek op je zijn. Het gebeurt namelijk regelmatig dat katten weglopen wanneer hun baasjes op vakantie zijn. Ook al heb je nog zo'n leuke oppas geregeld, als je kat je mist kan hij op zoek gaan en per ongeluk de weg kwijtraken.
Het is soms moeilijk om het verschil te zien tussen een kat die gewoon ronddwaald en een kat die verdwaald is. Een binnenkat kan verdwalen als hij uit huis weet te ontsnappen. Hij kent zijn weg buiten niet en kan snel bang worden.
"Overdag ligt hij te spinnen in de vensterbank, maar 's nachts leggen ze makkelijk 3 of 4 kilometer af." Iets wat veel kattenbaasjes volgens de boswachter niet altijd weten. Veel mensen geloven niet dat hun kat op jacht gaat 's nachts. "Dat komt omdat het een kant is die we niet kennen.
Katten zijn de perfecte paracommando's, ze kunnen zich zo goed verstoppen dat je hen bijna niet ziet. Elke opening die groot genoeg is om met hun kopje door te kunnen, is een potentiële schuilplaats. Kijk dus goed in kieren, kelders, donkere plekken, onder auto's en onder struiken.
Zoek bij voorkeur niet met vreemden erbij; vreemde stemmen en geluiden kunnen angstige katten weerhouden om zich te laten zien of horen. Plekken waar katten zich vaak schuilhouden zijn schuurtjes, in struiken en onder auto's.
Hiermee proberen ze katers te lokken. Katers ruiken de geur wel tot twee kilometer ver. Het reukvermogen is hierdoor een heel belangrijk zintuig voor katten, belangrijker dan het zicht. Al vanaf dat ze net geboren zijn en de oogjes nog dichtzitten, wordt het reukorgaan in werking gezet.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
De katten brachten gemiddeld 79 procent van hun tijd buitenshuis door op een afstand van minder dan 50 meter van het huis van hun eigenaar. De gemiddelde maximum afstand voor alle katten was 352 meter.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Katten kunnen vrij goed tegen de winterkou. In de winter hebben ze een dikkere vacht die een natuurlijke bescherming geeft tegen kou. De meeste katten zullen bij sneeuw en ijs binnen blijven, toch zijn er katten die eropuit trekken.
Geef je dier zo snel mogelijk als vermist op via Amivedi. Op Mijn Dier is Zoek melden wij alle gevonden dieren. Daarnaast melden wij alle gevonden dieren aan bij www.amivedi.nl. Dit geldt voor zowel levende als overleden dieren.
Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen. Dit komt doordat een kat zijn vetreserves gaat gebruiken. Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten, hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer doen.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.