Na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland herstelbetalingen doen aan Frankrijk en België. Men moest ongeveer 269 miljard goudmark (de toenmalige Duitse munteenheid) betalen.
Alleen al de herstelbetalingen bedroegen meer dan 132 miljard goudmark (zo'n 1750 miljard euro), waardoor het land in een diepe economische crisis terechtkwam. Maar de Duitsers waren niet de enigen die kritiek hadden op het Verdrag van Versailles.
Met name de financiële gevolgen van de Vrede van Versailles waren voor Duitsland enorm. Het land moest 132 miljard goudmark aan herstelbetalingen doen aan de geallieerden. Daarnaast verloor het land Elzas-Lotharingen aan Frankrijk en moest het zijn koloniën opgeven.
Duitsland mocht maximaal maar 100.000 soldaten hebben. Duitsland moest gebieden afstaan aan andere landen.Duitsland mocht geen soldaten hebben in het Rijnland.Duitsland moest herstelbetalingen doen.
Duitsland moest gebieden afstaan aan andere landen, bijvoorbeeld Elzas Lotharingen werd teruggegeven aan Frankrijk en ook werd er grondgebied afgestaan aan Polen, Litouwen, België en Tsjecho-Slowakije. Duitsland moest alle soldaten terugtrekken uit het Rijnland.
Duitsland werd tijdens de onderhandelingen over het Verdrag van Versailles gedwongen schuld te erkennen voor de oorlog. Het land moest de geallieerde landen een vergoeding betalen voor de opgelopen schade. De schuld werd in eerste instantie vastgesteld op 152 miljard goudmark.
Na enige aanpassingen is het bedrag uiteindelijk vastgesteld op 132 miljard goudmark. Verder moest Duitsland ook een aantal betalingen in natura doen. Ook Bulgarije werd in het Verdrag van Neuilly verplicht tot het doen van herstelbetalingen. Duitsland kon de betalingen al snel niet meer opbrengen.
Zoals gezegd was Duitsland al in het vredesverdrag van Versailles aangewezen als schuldige van de oorlog, maar die schuldverklaring was vooral ingegeven door de wens van de overwinnende landen (in de eerste plaats Frankrijk) om herstelbetalingen en grondgebied van Duitsland te eisen.
Het beruchte artikel 231 van het verdrag stelde Duitsland en zijn bondgenoten aansprakelijk voor de oorlog. Ze kregen de Alleinschuld voor alle schade en verliezen die zij hadden veroorzaakt. Ook raakte Duitsland een zevende deel van zijn grondgebied kwijt en een tiende van zijn bevolking.
Op 6 april 1917 verklaart de Amerikaanse president Woodrow Wilson de oorlog aan Duitsland. Tot die dag zijn de Verenigde Staten neutraal.
In november 1923 moest je in Duitsland 140 miljard mark neertellen voor een brood. Deze hyperinflatie schudde de sociale orde grondig door elkaar. Het spaargeld van de Duitsers was plots niets meer waard.
Duitsland steunt Oostenrijk hierbij, Rusland schaart zich achter Servië. En Rusland heeft weer een bondgenootschap met Frankrijk en Groot-Brittannië. Begin augustus 1914 verklaart Duitsland de oorlog aan zowel Frankrijk als Rusland en valt het via België Frankrijk binnen. Europa is in oorlog.
De oorlog komt officieel ten einde wanneer de Duitse regering op 11 november 1918 de wapenstilstand tekent. De geallieerden hebben gewonnen.
De Duitse mark (Duits: Deutsche Mark), (DM, DEM) was de officiële geldeenheid van de Bondsrepubliek Duitsland van 1948 tot de introductie van de euro in 2002. Munten en bankbiljetten werden in 2002 uit de circulatie gehaald. Eén euro werd gelijkgesteld aan 1,95583 DM.
De huidige gemiddelde prijs van een Oude duitse bankbiljetten is € 9. Als je geïnteresseerd bent in een Oude duitse bankbiljetten, kosten gebruikte exemplaren gemiddeld € 5.
Op 3 augustus verklaarde Duitsland Frankrijk de oorlog en kreeg België een ultimatum om de Duitse troepen doorgang te verlenen naar de Franse grens. Dat werd geweigerd. Een dag later vielen de Duitsers België binnen en verklaarde het Verenigd Koninkrijk Duitsland de oorlog. De Eerste Wereldoorlog was nu echt begonnen.
Duitsland zelf werd opgedeeld in vier geallieerde bezettingszones: Amerikaanse, Britse, Sovjet en Franse bezettingszone. Deze toestand bleef zo van 1945 tot 1949.
Op 28 juni 1919, precies honderd jaar geleden, werd in Versailles het verdrag ondertekend dat definitief een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.
In Frankrijk (in 1914 41 miljoen inwoners) stierf naar schatting 4,3% van de bevolking, in Verenigd Koninkrijk 2,1% (op 43 miljoen inwoners), in Duitsland (67 miljoen inwoners) 3,8%, in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie 3,7% (van de 51 miljoen inwoners), in het Ottomaanse rijk (met een bevolking van 18,5 miljoen) 14,5 ...
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers.
Wat kostte de Tweede Wereldoorlog? De totale rekening voor de strijdende partijen in de Tweede Wereldoorlog was gigantisch. Historici schatten dat de Tweede Wereldoorlog de strijdende partijen in totaal 1000 tot 2000 miljard dollar heeft gekost. Dat komt overeen met 29,4 biljoen dollar nu ofwel 24 biljoen euro.
De hele wereld leed
De Tweede Wereldoorlog kostte wereldwijd aan talloze mensen het leven, maar niemand weet precies hoeveel. Geschiedkundigen schatten in dat het totale aantal soldaten en burgers dat overleed rond de 78 miljoen lag.
Officieel heette nazi-Duitsland 'het Duitse Rijk', de naam die het land al sinds 1871 had, en in hun eigen propaganda spraken de nazi's ook vaak van 'het Duizendjarig Rijk'.