Je kan dus zeggen dat een gebroken arm voor een tijdelijke vorm van "handicap" zorgt als de betrokken persoon daardoor beperkt is in het functioneren.
Veiligheid voorop
Autorijden met gips is niet per definitie verboden, maar ook niet per definitie toegestaan. Verzekeraars kunnen weigeren om uit te betalen in geval van schade.
Verkeer: u mag medisch gezien weer autorijden wanneer u zich daartoe in staat acht. In de eerste weken is uw reactievermogen verminderd.
Onderzoek naar patiëntenfolders over gipsverband van ziekenhuizen in Nederland wijst uit dat de meeste ziekenhuizen patiënten adviseren om niet auto te rijden met gips, omdat ze dan niet verzekerd zijn voor schade, tenzij ze een schriftelijke verklaring hebben van hun verzekeraar dat ze wel mogen rijden.
Maar als je na een ongeval bijvoorbeeld een van je ledematen niet meer kan gebruiken, wordt autorijden al snel een problematische klus. Volgens het jargon van de wegcode en de autoverzekeringen noemen we dit een tijdelijke handicap. Je hoeft maar één regel te onthouden, en die staat in artikel 8.3 van de wegcode.
Het VAPH omschrijft een handicap als: elk langdurig en belangrijk participatieprobleem van een persoon dat te wijten is aan het samenspel tussen functiestoornissen van mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard, beperkingen bij het uitvoeren van activiteiten en persoonlijke en externe factoren.
Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben psychische problemen, een lichamelijke of verstandelijke beperking. Mensen met een beperking hebben het recht om mee te doen in de samenleving.
Herstel. Het herstel van de breuk duurt ongeveer 6 weken.
Breng het slachtoffer zelf naar het ziekenhuis als het een gesloten breuk is van een arm, pols of hand. Verleen verdere eerste hulp: Zorg ervoor dat het slachtoffer het ledemaat zo weinig mogelijk beweegt. Zet een gewricht of ledemaat in een abnormale stand nooit opnieuw recht.
Autorijden is in principe niet toegestaan. Neem altijd contact op met uw verzekeraar. Rijden zonder verklaring is strafbaar en u bent niet verzekerd. Vliegen: In principe mag u vliegen met gips maar hiervoor gelden wel regels.
Een gebroken bot kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen hebt u pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
De voornaamste kenmerken van een gebroken onderarm zijn: Pijn aan de onderarm, die vermindert als u uw arm ondersteunt. Bewegingen in de elleboog en pols sterk beperkt (mede door de pijn). Abnormale stand voorarm.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Voor de pijn maakt u gebruik van paracetamol, vier keer per dag twee tabletten van 500 mg, eventueel in combinatie met het advies dat u heeft gekregen van uw arts. Het is af te raden om een fiets of motorvoertuig te besturen, wanneer uw arm of been in het gipsverband zit.
Dat duurt meestal minimaal 6 weken. Pas daarna kun je je arm steeds iets meer gaan belasten. Na 3 tot 6 maanden kun je je pols en elleboog vaak pas weer helemaal normaal en zonder pijn gebruiken.
Na het zetten van uw breuk krijgt u gips. Meestal draagt u dit gips vier tot vijf weken. U kunt uw arm niet zwaar belasten en uw pols niet bewegen. Wel is het belangrijk om uw vingers goed te bewegen zodat deze niet stijf worden.
Bij een botbreuk, ook wel fractuur genoemd, is je bot kapot. Dit kan betekenen dat er een klein scheurtje in zit, dat het bot doormidden is gebroken of zelfs volledig verbrijzeld is. Hierdoor heb je pijn en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt.
U moet er rekening mee houden dat u al gauw meer dan 6 tot 12 weken nodig heeft, voordat u uw schouder weer een beetje goed kunt gebruiken. U mag uw arm pas met kracht bewegen als de breuk al een beetje is vastgegroeid. Dit duurt meestal minimaal 6 weken.
Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
Om deze fase van het genezingsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het erg belangrijk dat u de instructies van uw behandelend arts opvolgt, vooral over rusten en het vermijden van onnodige bewegingen, zodat uw gebroken bot goed kan genezen. Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij.
De vingers die niet in de spalk zitten kunt u het beste gewoon blijven bewegen. U moet uw gebroken hand goed omhoog houden. Afhankelijk van het genezingsproces kan het zijn dat uw arts een controle afspraak maakt om te kijken of de hand niet verstijft en / of samentrekt (contractuur) tijdens het herstel.
Het meest gerapporteerd worden beperkingen in bewegen, gevolgd door beperkingen in horen en zien.
Wanneer je begint met golfen en je GVB (golfvaardigheidsbewijs) behaalt, start je met handicap 54. Als je beter gaat spelen, gaat je handicap omlaag. Een professionele golfer heeft handicap 0. Het handicapcijfer geeft ook aan hoeveel extra slagen je nodig hebt om 18 holes te spelen.