Röntgenfoto. Op een röntgenfoto van de nek is de vernauwing van het halswervelkolom goed te zien. Dat komt omdat artrose de meest voorkomende oorzaak is. Artrose geeft extra kalkaangroei in het wervelkanaal en dat leidt tot een zichtbare vernauwing op de gewone röntgenfoto.
De verschillende organen, weefsels en botten laten niet dezelfde hoeveelheid straling door. Daardoor is het mogelijk om de verschillende structuren in het lichaam op een röntgenfoto te onderscheiden. Met een gewone röntgenfoto zijn de bloedvaten niet goed zichtbaar.
Op deze foto zijn zenuwen, tussenwervelschijven en spieren niet te zien. Wel kan de arts slijtage, botverschuivingen of verzakte wervels zien. Veel mensen hebben echter wel 'iets' dat te zien is op een röntgenfoto, maar waar ze misschien helemaal geen last van hebben. Hierdoor is een verkeerde diagnose snel gesteld.
Bij een stenose in de nek wordt het ruggenmerg bekneld, bij een nekhernia de zenuwwortels. Het verschil is dat de klachten bij een stenose in de nek zich langzaam ontwikkelen, terwijl een nekhernia plotseling kan ontstaan. Een combinatie van stenose in de nek en een nekhernia komt ook regelmatig voor.
Er wordt een MRI-scan gemaakt van de nekwervels. Door de beelden van de MRI cervicale wervelkolom krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en myelum (ruggenmerg)afwijkingen bij je nekwervels.
De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachten en verschijnselen. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt om de diagnose te bevestigen. Op een röntgenfoto is kraakbeen niet te zien, maar een foto laat wel zien hoe groot de afstand is tussen de botdelen.
Een beklemming/irritatie van een zenuwwortel levert nek- of rugpijn met uitstralende pijn. Afhankelijk van welke zenuw geïrriteerd is, straalt de pijn uit naar een bepaald deel van het lichaam. Bij een beknelling/irritatie in de nek straalt de pijn uit naar de arm.
Symptomen. Een vernauwde halsslagader hoeft geen klachten te geven, maar kan leiden tot een TIA en zelfs een beroerte. De verschijnselen van een beroerte zijn halfzijdige verlamming, blindheid en/of spraakstoornissen.
Artrose komt voornamelijk voor in de facetgewrichten van de wervels. Net als bij een hernia, kan door spondylose de zenuwwortel beklemd raken. Dit zorgt voor ernstige pijn. Ook de slagader die voor de bloedtoevoer naar het ruggenmerg zorgt, kan bekneld raken, met serieuze gevolgen voor het functioneren van de zenuwen.
Röntgenfoto's worden gemaakt om de situatie in uw mond goed te kunnen beoordelen. Op een röntgenfoto zijn de tanden en het kaakbot vele malen beter zichtbaar dan met het blote oog. Zo kunnen er bijvoorbeeld (beginnende) gaatjes, ontstekingen en eventuele andere afwijkingen van de tanden of kiezen onderzocht worden.
Een hernia is op een normale röntgenfoto niet te zien. Wel kan een dunnere tussenwervelschijf zichtbaar zijn, maar dit wil niet zeggen dat er dan ook daadwerkelijk sprake van een hernia is. Hernia's zijn goed te zien op een scan (CT of MRI).
Een Radioloog is een medisch specialist die met behulp van van röntgenfoto's, geluidsgolven (echografie) en magnetisme (MRI scans) ziektes bij patiënten vaststelt of uitsluit. Een Radioloog kan op röntgenfoto's afwijkingen zien in bot of weefsel.
Na het röntgenonderzoek
Nadat de röntgenfoto is gemaakt, krijgt u de uitslag van uw arts. Dit gebeurt meestal binnen 3 werkdagen. Kreeg u de röntgenfoto binnen 2 weken na een val of ongeluk? Dan krijgt u de uitslag op de röntgenafdeling, kort nadat de foto is gemaakt.
Een CT-scan is een onderzoeksmethode waarbij we met röntgenstraling en een computer dunne dwarsdoorsneden oftewel 'plakjes' van een onderzoeksgebied maken. Een CT-scan werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een 'gewone' röntgenfoto. Het verschil met een röntgenfoto is dat het apparaat om u heen draait.
Het laten maken van één of twee, of zelfs meerdere röntgenfoto's per jaar kan geen kwaad. Röntgenstraling is alleen schadelijk als u er vaak en lang aan blootgesteld wordt.
Meestal geeft een aneurysma geen klachten, maar soms geeft het buik- of rugklachten. In enkele gevallen voelt u het aneurysma als een “pulserende massa” in de buik.
Kransslagaderen van het hart: een drukkende pijn midden op de borst, uitstralend naar de kaak of linkerarm. Vaak zweten, misselijk en klam. Grote halsslagaderen: een beroerte of TIA uit zich in uitvalsverschijnselen (halfzijdige verlamming) of moeite met praten, afhangende mond.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid.
Vaak zijn stijfheid, hoofdpijn, pijn in schouders en armen en/of het niet goed kunnen buigen en draaien van de nek de eerste symptomen die kunnen duiden op artrose van de nek. Als de uitsteeksel op het bot (de osteofyten) gaan drukken op het ruggenmerg en de zenuwen richting de armen is de artrose ver gevorderd.
Wat kan ik zelf doen bij nekpijn? Het is belangrijk dat u zoveel als mogelijk blijft bewegen en uw dagelijkse activiteiten blijft uitvoeren. De pijn die u voelt, kan in de meeste gevallen geen kwaad en hoeft niet schadelijk te zijn.
Oorzaken pijn in nek nader bekeken
Meestal is een slechte lichaamshouding hiervan de oorzaak. Het kan gaan om een slechte lichaamshouding tijdens de nacht als gevolg van een verkeerd matras of een verkeerd hoofdkussen. Ook kan nekpijn ontstaan als langdurig werkzaamheden worden uitgevoerd waarbij het hoofd is gebogen.
Hoe weet u of u een nekhernia heeft? Met een gewone röntgenfoto kan de inzakking van de tussenwervelschijf worden vastgesteld. Er is vervolgens een MRI nodig om de uitstulping en eventuele zenuwbeknelling te zien.
Veel mensen met nekproblemen vinden het prettig om op de rug te slapen met een kussen onder elke arm. Dit is over het algemeen de beste positie om uw hele ruggengraat comfortabel te laten rusten. De kussens onder de armen ontlasten de nek.