Meestal vormt tongkanker een vaste massa in de mond die aan kan voelen als een knobbel of bult. Mogelijke symptomen van tongkanker zijn pijn in de mond en moeite met spreken en/of slikken. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV).
Gevolgen van tongkanker
Tongkanker en de behandeling ervan kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Problemen met praten, eten en slikken komen veel voor. Ook kun je last krijgen van lymfoedeem, of van benauwdheid. Lees verder over de gevolgen van tongkanker, en wat je daaraan kunt doen.
Tongkanker komt voor aan de tongpunt, tongrand, tongrug en de tongwortel (tezamen het mobiele deel van de tong). Kanker van de tongbasis valt onder orofarynxkanker. Gezwellen die in de mondbodem ontstaan, groeien nogal eens in de tongwortel door en veroorzaken zo (na verloop van tijd) mobiliteitsverlies van de tong.
Klachten en symptomen
een zwelling of zweer in de mond die niet snel geneest. rode en/of witte plekken of wondjes in de mond die niet weggaan. loszittende tanden en kiezen.
Onderzoeken voor de diagnose tongkanker
Eerst onderzoekt de arts de mond, tong, keel, neus en oren. De arts voelt ook of er verdikkingen in de hals zijn. Die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren. Ook krijg je een kijkonderzoek van de tong en mond.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Als de tumor niet operabel is of operatie met te veel functieverlies gepaard gaat maar er wel genezing mogelijk is wordt een combinatie van chemo- en radiotherapie gegeven. Soms is het zo dat er geen genezing meer mogelijk is omdat de tumor te uitgebreid is of dat er tumoruitzaaiingen zijn in de rest van het lichaam.
Mondkanker kan vaak worden opgemerkt in een vroeg stadium, door uw tandheelkundig team een grondig mondonderzoek te laten uitvoeren.
Mensen met keelkanker hebben in het begin vaak onduidelijke symptomen. Zoals keelpijn, pijn of problemen bij het slikken, blijvende heesheid en opgezette klieren in de hals.
Ook als mondkanker is teruggekomen, kun je soms nog genezen. Daarvoor is vaak wel een grote operatie nodig. Als het niet meer mogelijk is om te genezen, kan de arts je vaak nog wel een behandeling aanbieden. Je hoort van de arts welke behandeling bij jouw situatie past.
Ook als tongkanker is teruggekomen, kun je soms nog genezen.Daarvoor is vaak wel een grote operatie nodig. Als het niet meer mogelijk is om te genezen, bespreekt de arts met je welke mogelijkheden er zijn om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.
Mondkanker kan verschillende klachten geven. Zoals een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet. Of rode of witte vlekken in de mond. Bij deze symptomen denken artsen niet altijd direct aan mondkanker.
wit of gekleurd beslag op de tong, pijn bij spreken of slikken, donkerrood verkleuren van de tong, aften of zweren.
Tongkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meest voorkomende leeftijd waarop mensen tongkanker krijgen is 55-64 jaar. De meeste gevallen van tongkanker zijn plaveiselcelcarcinomen. Deze kankers beginnen in de platte cellen die het oppervlak van uw tong bekleden.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 62 van de 100 mensen in leven.
Het is een schimmelinfectie, die wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida Albicans. Zichtbare kenmerken zijn onder andere witte en gelige vlekken op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. Vaak gaan de vlekken gepaard met een vieze, metaalachtige smaak in de mond.
Klachten die kunnen horen bij tongkanker: De tong is gezwollen, voelt geïrriteerd aan en kan pijn doen. Er zit een zweertje op de tong dat maar niet dichtgaat en pijn kan doen. De tong doet pijn bij eten, slikken of praten.
Symptomen keelkanker
Niet-genezende zweer of wond. Slecht ruikende adem. Keelpijn of het gevoel van een brok in de keel wanneer dit niet overgaat.
Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
Als mondkanker uitzaait, is dat meestal naar de longen. Een uitzaaiing in de longen is iets anders dan longkanker. Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk. Je krijgt dan een behandeling die de ziekte kan remmen.
De eerste keuze van behandeling bij mondkanker is een operatie.Soms volgt er na de operatie nog radiotherapie (bestraling). Een operatie kan afhankelijk van de plek waar de tumor zit en hoe groot de tumor is klein of uitgebreid zijn.
Controlemiddel 1: Zicht. Het belangrijkste middel dat een tandarts of mondhygiënist heeft om mond- en keelkanker op te sporen is het zicht. Afwijkingen aan het slijmvlies kunnen wijzen op (voorstadia van) kanker.
Soms zijn de oorzaken van een ontstoken tong minder duidelijk. Misschien dat je in je slaap tandenknarst of met je tong tegen je tanden duwt, waardoor je tong beschadigt of langdurig onder druk staat. Dan is er nog het mysterieuze Glossodynie (tongbranden). Dit is een pijnlijk, branderig gevoel in de tong.
Zonder tong geen leven: een hoofdhalszaak! De tong vormt een essen tieel deel van ons lichaam. Behalve als smaakzintuig wordt dit spierlichaam ge bruikt bij praten, zuigen, eten, drinken, slikken en zoenen. Het goed functio neren van de tong draagt bij aan de kwaliteit van leven.