Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Tomatensap bevat namelijk veel vitamine C, wat helpt om je vaatwanden sterk en soepel te houden. Daarnaast is tomatensap erg rijk aan kalium, een mineraal dat gunstig is voor je bloeddruk. Ook voor je spieren en botten is het een goed idee om biologische tomatensap toe te voegen aan je voedingspatroon.
Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast bevat een tomaat kalium.
Sinaasappelen en tomaten
Wees niet te enthousiast met deze lekkere yummies. Volgens de directeur van het Mount Sinai ziekenhuis in New York Gina Sam kan het eten van veel sinaasappelen en tomaten leiden tot brandend maagzuur.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Top 5: Juicy bio (Aldi) – 1,49 euro/liter. Granini – 2,43 euro/liter. Delhaize '100% tomatensap' – 1,49 euro/liter.
Gezondheid
Sappen zoals Appelsientje Zontomaatje 1 L zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Appelsientje Zontomaatje 1 L kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Per dag kunt u een glas tomatensap of groentesap drinken zonder er iets anders voor weg te laten. Meerdere glazen hebben wel invloed op de bloedglucose. Let op: Fruitdranken en sap soorten waar op de verpakking de term "light" staat of 'zonder toegevoegd suiker', leveren minder koolhydraten dan de gewone varianten.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Vezels in bananen kunnen juist zorgen voor een betere stoelgang. Dit zijn niet alleen de vezels uit bananen maar ook uit andere soorten fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en groenten. Indien je regelmatig last hebt van obstipatie of diarree kan het een idee zijn om naar je vezelinname te kijken.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
Tomatensoep is goed voor de bloeddruk en bloedvaten
Tomatensoep kan hier dus gunstig voor zijn. Bovendien bevat een heerlijke kom tomatensoep ook een ruime hoeveelheid vitamine C, wat juist weer helpt om je bloedvaten sterk en soepel te houden. Een super combinatie van voedingsstoffen dus!
In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Andere smaakbeleving
Eenmaal in de lucht verliezen we onze smaak een beetje. Eigenlijk smaakt alles een beetje alsof we verkouden zijn. Daarom hebben we meer behoefte aan zout en kruidig eten en drinken. Dat verklaart de tomatensap, want die heeft een typische hartige smaak.
Smaakt tomatensap wordt gemaakt van 100% biologische tomaten en is heerlijk lichtzoet van smaak. Lekker voor bij je zondagsochtend ontbijtje of als frisse dorstlesser tussendoor.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
Romatomaten zijn een bron van vitamine C en rijk aan vezels. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijk functie als antioxidant, waardoor het je cellen en weefsels helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook draagt vitamine C bij aan de stevigheid van je bindweefsels en helpt het je weerstand goed te houden.
Gezonde huid
Tomaten dragen bij aan het voorkomen van huidschade door schadelijke UV-straling. Dat komt door hun hoge gehalte aan de carotenoïde lycopeen. Deze krachtige antioxidant bestrijdt de vrije radicalen die onder invloed van schadelijke UV-straling in de huid ontstaan.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Eet rustig en kauw voedsel heel goed. Vermijd grote hoeveelheden gasvormende producten, zoals koolsoorten, paprika, ui, knoflook, prei, noten en rauwkost. Vermijd koolzuurhoudende frisdranken en bier. Probeer regelmatig en gezond te eten, ook al heb je minder trek.