Een drukverhoger of ook wel hydrofoorpomp wordt geplaatst tussen de waterleiding in uw woning en werkt gewoon op het netstroom (230V). De inkomende waterdruk (ongeveer 2 bar) wordt vervolgens omgezet in een constant gewenste waterdruk.
Het installeren van een beregeningspomp of een hydrofoorpomp installeren begint aan de aanzuigkant. Deze bevindt zich vaak aan de zijkant van de pomp. De pomp zuigt via deze aansluiting het water aan vanuit de bron. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat deze aansluiting water- en vooral luchtdicht is.
De levensduur van een pompinstallatie is afhankelijk van vele factoren, zo is het bij hydrofoorsets vaak niet nodig om deze na 10 jaar te vervangen, gemiddeld gaan deze 12 tot 15 jaar mee.
Hydrofoorpomp: de pomp om waterdruk te verhogen
Wanneer u de waterdruk om één van bovenstaande redenen wilt verhogen, dan kan een hydrofoorpomp uitkomst bieden. Deze pompen, ook wel “homeboosters” genoemd, verhogen de druk en zorgen dat deze constant blijft. Ook als er op meerdere plekken in huis water wordt gebruikt.
Plaats daarom het buitendeel van een pomp zo ver mogelijk van je woning of gebouw, zonder uiteraard naastgelegen buren te hinderen. Hierbij is het ook verstandig de pomp niet te dicht op een erfafscheiding of gevel te plaatsen. Zo voorkom je dat het geluid reflecteert.
De hydrofoorpomp zuigt water aan via de aanzuigaansluiting, waarna het water het drukvat in wordt gepompt. Zodra het drukvat vol is, schakelt de pomp zichzelf uit. Het drukvat (veelal met een capaciteit van ± 20 liter) is nu gevuld met water. De hydrofoorpomp is ook aangesloten aan een afvoerleiding.
Hydrofoorpomp gebruik
Met een hydrofoorpomp verhoogt u de waterdruk. Dit kan de waterdruk in een waterleiding betreffen, maar ook de waterdruk voor het beregenen of irrigeren van tuinen en gazons. Daarnaast wordt een hydrofoorpomp ook gebruik om toiletten, wasbakken en wasmachines van water te voorzien.
De prijzen variëren van ± 150 euro tot ± 1200 euro. Een pomp met een drukschakelaar en drukvat is de goedkoopste variant, deze zijn verkrijgbaar vanaf ± 150 euro, een hydrofoorset met elektronische regelaar vanaf ± 200 euro en de frequentiegeregelde hydrofoor vanaf ± 500 euro.
Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is. Wil je op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water gebruiken (bijvoorbeeld in de douche en de kijken) dan raden we een CW5 cv-ketel aan.
De installatie van een drukverhoger verloopt in de meeste gevallen eenvoudig. Dankzij het compacte formaat (44x26x24cm) en de mogelijkheid voor wandbevestiging is er altijd wel een geschikte plek in uw woning te vinden voor installatie. Een veelvoorkomende plek is de meterkast.
Gerdena Classic 3000/4. Met deze GARDENA hydrofoorpomp lijk je wel een topproduct in huis te halen als we de online reviews mogen geloven. Het is een vrij krachtig apparaat met een maximaal vermogen van maar liefst 650 watt. Daardoor is het mogelijk om tot maximaal 2800 liter water per uur te pompen.
Standaard is de drukschakelaar ingesteld op: Inschakeldruk: 2 bar, Uitschakeldruk: 3 bar. De maximale druk van de pomp is uit te rekenen door de opvoerhoogte te delen door 10, dit is opgegeven bij uw pomp. Niet alle pompen zijn beveiligd tegen droogdraaien / oververhitting.
Verschillende pomp handelaren/merken bevelen een continu tijd van ten hoogstens 3 uur aan, het ligt aan het merk. Wilt u langer beregenen, dan zijn daar andere type's voor. Een zeer lange tijd om elke 12 sec. Pompen/schakelen bekort de levensduur.
Kijk dus goed naar de specificaties van de pomp. Om te zorgen dat je grondwater drinkbaar is, zal je dieper moeten gaan dan 10 meter. Je kunt het water testen met verschillende testkits die je een indicatie geven van de kwaliteit van het water.
Tot 10 meter diepte mag je zelf een put slaan. Ga je dieper dan moet je een speciallist inschakelen. Je kunt een gat maken met een boor of met een waterlans. Vraag wel aan het Waterschap of je een vergunning nodig is of dat er alleen een meld plicht is.
Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp. Deze wordt in de bron of put geplaatst en kan door haar hoge druk het water naar boven pompen.
Beste antwoord (via Akemi op 13-03-2017 10:01)
Dezelfde hoeveelheid water door kleinere gaatjes betekent dat je een hardere straal krijgt. Vergelijk het met een tuinslang grotendeels afsluiten met je vinger, dan spuit het water er ook uit.
Vraag: Kan overal een regendouche geplaatst worden? In principe kunt u overal waar warmwatertoevoer en koudwatertoevoer is met een afvoermogelijkheid een regendouche plaatsen.
Voor het probleemloos toepassen van een regendouche moet er gekeken worden naar de warmwaterklasse van de cv-ketel, de diameter van het leidingwerk en de capaciteit van de afvoer/sifon. Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd.
Er lekt lucht in het systeem
Doordat er ergens lucht lekt, kan de pomp zijn druk niet volledig opbouwen en behaalt deze zijn uitschakeldruk niet. Gevolg: De hydrofoorpomp blijft alsmaar doorlopen. Oplossing: Zorg ervoor dat alle slangen/leidingen worden gecontroleerd op gaatjes en maak deze dicht.
Zit het water op een diepte van 0 tot 9 meter? Dan raden wij u direct een beregeningspomp of hydrofoorpomp aan. Zit het water dieper dan 9 meter, dan blijft er enkel een bronpomp over. Bronpompen worden wél in het water geplaatst en kunnen het water vanuit tientallen meters diepte omhoog pompen.
Te groot kan meestal ook niet, want dit neemt teveel ruimte in en dan is de pomp niet goed meer te plaatsen. Gemiddeld heb je voldoende aan een hydrofoor drukvat van 20 tot 24 liter.
De luchtdruk van de tank moet bij deze pomp op 1,5 bar staan. In de tank zit een ballon waar het water in terecht komt, rondom de ballon zit lucht, de ballon zet uit bij hogere druk dan 1,5 bar en zorgt er op die manier voor dat de pomp niet zo vaak aan slaat.
Sommige pompen bevatten een drukvat (20 tot 60 liter). Deze zorgt ervoor dat de pomp niet aanslaat wanneer er een kleine hoeveelheid water wordt afgenomen, zoals doorspoelen van het toilet. De pomp zal dan eerst het water uit het drukvat gebruiken en slaat pas aan wanneer het water leeg dreigt te raken.
Met een waterslang wordt met hoge druk een gat gespoten tot het grondwater is bereikt. In een geplaatste pvc-buis komt vervolgens een slang die aangesloten wordt op een pomp. Bedenk bij de aanschaf van de pomp wel hoeveel sproeiers je erop wilt aansluiten.