Diergaarde Blijdorp bood ons uiteindelijk antwoord: Olifanten kunnen niet huilen zoals mensen dat doen. Toch is er een logische verklaring voor het 'traanvocht' van Raju. Mannetjesolifanten hebben wél het vermogen om vocht uit hun ogen te produceren.
Het is bekend dat olifanten huilen als ze verdriet hebben, maar het is niet alleen dat. Ze zijn zich bewust van zichtzelf, kunnen medeleven tonen en voelen jouw emoties aan.
Tranen worden meestal gezien als een menselijk fenomeen, als een onderdeel van ons complexe emotionele leven. Maar tranen zijn niet alleen om te huilen. Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen. Ze zijn van groot belang voor een goed gezichtsvermogen.
Ja. Sommige apen kunnen inderdaad huilen, maar niet op dezelfde manier als mensen dat doen. De ogen van de aap blijven immers droog. Als ze triest zijn, brengen apen wel bepaalde geluiden voort die aan het wenen van een mens doen denken.
De tranen dienen echt enkel om de ogen te bevochtigen, en de uitroep om de aandacht van een potentiële partner te trekken." Met andere woorden: als je de definitie van huilen als een emotionele gebeurtenis volgt, kunnen duiven niet huilen.
Elke koe heeft een eigen stemgeluid, waarmee ze emoties kan uiten. Dat blijkt uit onderzoek naar de geluiden van koeien in positieve en negatieve omstandigheden, zoals wachten op voer, afzondering van de kudde, hitte en kou.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
(de meeste vissen dan) een veelheid van geluiden kunnen produceren om met elkaar te communiceren. Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen.
Of dieren werkelijk huilen van verdriet is niet bekend. Verschillende wetenschappers, die dieren in het wild of in dierentuinen observeren, hebben verschillende meningen. Zo zou de Afrikaanse olifant niet, maar de Indische olifant wel huilen bij verwondingen (pijn); de ene apensoort wel de andere weer niet.
Een volwassen olifant kan er onder meer mee drinken. Hij zuigt er water mee op en spuit dat vervolgens in zijn bek. Hij zuigt het dus nooit helemaal door zijn slurf naar binnen. Een volgroeide olifant kan vier tot acht liter water in zijn slurf opslaan.
Nog maar 400.000 olifanten in Afrika en 50.000 in Azië in het wild.
Ontleend aan Oudfrans olifant 'olifant; ivoor', de tot in de 15e eeuw overheersende variant van elefant [1121; TLF] (Nieuwfrans éléphant), ontleend aan Latijn elephantus 'olifant; ivoor', ontleend aan Grieks eléphas (genitief -antos) 'olifant; ivoor', zie → elpenbeen.
Honden observeren het gedrag van hun baasje en merken het meteen als er iets loos is. Ze kunnen emoties aanvoelen en raken beïnvloed door de stemming waarin het baasje zich bevindt. Honden zijn geweldige vrienden die met je meeleven en waarmee je een sterke band kunt vormen.
De Belgische studie laat zien dat honden die helemaal niets met een conflict te maken hebben toch een verliezende hond gaan troosten door vriendelijk gedrag. Uit het Londense experiment bleek dat honden zowel hun huilende eigenaar als een huilende onbekende benaderden.
Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt, maar wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit en kunnen er ontstekingen ontstaan.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Ademen. Vissen op het droge houden het normaal gesproken niet lang uit. Met hun kieuwen ademen ze prima onder water, maar boven water stikken ze snel.
Anders dan veel mensen denken gaat een vis niet snel dood wanneer hij op het droge gebracht wordt. Haringen zijn bijvoorbeeld pas na ongeveer 35 minuten gestikt, kabeljauwen en wijtingen tot na 60 minuten. Tongen en schollen doen er nog langer over. Ze kunnen er ongeveer vier uur over doen om dood te gaan.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Koeien zijn zeker slim en kunnen veel dingen leren. Ze leren bijvoorbeeld dat ze naar de melkput moeten om gemolken te worden of dat ze niet tegen schrikdraad moeten lopen om een schok te voorkomen. Koeien zijn kuddedieren en ze leren ook van elkaar.
Ook chimpansees rouwen. Hun manier van verdriet uiten lijkt misschien nog het meest op die van mensen. Zo houden ze zelfs begrafenissen en laat een onderzoek uit 2010 zien dat chimpansees, net als mensen, minder eetlust hebben in de periode na een overlijden en de plek van overlijden proberen te vermijden.
Apen hebben empathie
Dieren kunnen zich inleven in de gevoelens van een soortgenoot. Apen vlooien een ander bijvoorbeeld als die net een gevecht verloren heeft. Empathie komt ook voor bij onder meer muizen, varkens, eksters, kippen en olifanten.
Honden kunnen ook grijnzen
Er zijn ook honden die hun bovenlip iets optrekken en zo hun boventanden ontbloten. Dit noemen we ook vaak lachen of grijnzen, oftewel lachen met een vertrokken mond. Het is een beetje dubbel gedrag, dat honden vooral laten zien tijdens begroetingen met mensen.