Erfelijkheid speelt dus zeker een rol bij het krijgen van een twee-eiige tweeling. Zijn er tweelingen in de familie of maak je deel uit van een twee-eiige tweeling, dan heb je zelf een grotere kans om meer dan één baby op de wereld te zetten. Die genetische aanleg erf je voornamelijk via moederskant.
Het gen dat voorbeschikt tot een twee-eiige tweeling kan zowel langs vaders- als moederszijde worden doorgegeven. De vader kan die eigenschap aan zijn kinderen overdragen. Hoe hoger de leeftijd van de aanstaande moeder en hoe groter het aantal eerdere bevallingen (pariteit), hoe meer kans op een twee-eiige tweeling.
De kans op een tweeling is het grootst bij vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, zoals IVF.Ook vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar hebben een grotere kans op een tweeling. Daarnaast kan een genetische aanleg een rol spelen: de kans op een tweeling erf je vooral van je moeders kant.
Komen er in je familie twee-eiige tweelingen voor, dan heb je wat meer kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. Soms komen er bij de vrouwen in een bepaalde familie meer eitjes vrij bij de ovulatie.
Kans op een tweeling
Zo is de kans op het krijgen van een tweeling voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op de 90. Bij een 40-jarige vrouw is de kans 1 op de 60. Een twee-eiige tweeling kan ook erfelijk zijn. De erfelijke lijn loopt via de familie van de vrouw.
Terwijl zwanger worden met een twee-eiige tweeling afhankelijk kan zijn van allerlei factoren, zoals erfelijkheid, is het krijgen van een identieke tweeling geheel toevallig en iets dat iedere vrouw kan gebeuren. Een zwangerschap met een identieke tweeling is veel zeldzamer dan met een twee-eiige tweeling.
Van één eicel naar twee: de splitsing die ons tot eeneiige tweeling maakte, is behoorlijk zeldzaam; het gebeurt bij ongeveer één op de 250 zwangerschappen.
Bij deze twee-eiige tweelingen speelt een zekere mate van erfelijkheid via de familie van de vrouw een rol. De kans op een spontane tweelingzwangerschap neemt toe met de leeftijd van de zwangere. Zo is de kans op het krijgen van een tweeling voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60.
Vooral vrouwen die al eerder zwanger geweest zijn en weten hoe het voelt, kunnen dan een duidelijk verschil merken. Ze merken dan dat de buik sneller groeit en dat ze sneller zwaarder worden. Meestal zijn de zwangerschapskwaaltjes ook een stuk heviger als je zwanger bent van een tweeling.
De aanleg slaat dus geen generatie over, maar de uiting ervan wel.” Ook als je de aanleg via je moeders kant erft, kan er overigens best een generatie worden overgeslagen. Maar voor hetzelfde geld wordt er in elke generatie een tweeling geboren. We hebben het immers over erfelijkheid en kansen…
Als er in jouw familie meer twee-eiige tweelingen voorkomen, dan heb je zeker wat meer kans om ook een twee-eiige tweeling te krijgen. In sommige families komen er bij de vrouwen meer eitjes vrij bij de ovulatie. Deze eigenschap kan ook worden overgedragen door de familie van vaderskant.
* Als je zwanger bent van een tweeling wordt 1 mg foliumzuur geadviseerd.
Jongste tweeling ooit wordt geboren na amper 22 weken: “overlevingskansen waren nihil” Net 22 weken oud waren tweeling Adiah Laelynn en Adrial Luka toen ze op de wereld werden gezet. Ze werden na amper 156 dagen geboren.
Hoe vaak komen meerlingen voor? In de natuurlijke situatie, dus zonder vruchtbaarheidsbehandelingen, komt een twee-eiige tweeling (dus een dubbele eisprong waarbij beide eicellen bevrucht raken) voor in 1 op 83 zwangerschappen.
Tijdens de dubbele eisprong komen tegelijk twee eicellen vrij. Die zijn afkomstig van één eierstok of van twee eierstokken.
Twee-eiige tweelingen hebben dus ieder hun eigen bloedgroep. In zeldzame gevallen echter worden men- sen ontdekt die een mengsel van bloedgroepen hebben, bijvoorbeeld merendeels bloedgroep 0 met een beetje bloedgroep A. Dit wordt meestal ontdekt wanneer zo iemand in een ziekenhuis een bloedtransfusie moet ondergaan.
Bij een tweeling groeien allebei de baby's en dus de buik ook, maar je weet van de buitenkant nooit of ze allebei even snel groeien of eentje juist niet genoeg of allebei niet genoeg. Om de groei per kind te kunnen beoordelen zijn echo's nodig.
De meeste vrouwen die zwanger zijn van een meerling, moeten rond 28 weken zwangerschap stoppen met werken. De kans op een miskraam ligt bij een meerlingzwangerschap wat hoger. Dat kan een miskraam zijn van alle vruchtjes of van één vruchtje (gedeeltelijke miskraam).
Voor uw gezondheid is het aangeraden uw gewicht in het oog te houden om te voorkomen dat het nog verder stijgt. Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 7 tot 11,5 kg gewicht bij te komen. De aanbevolen gewichtstoename voor een tweelingzwangerschap is 14 tot 23 kg.
Het is moeilijk te zeggen hoeveel eicellen een vrouw nog over heeft wanneer ze 40 wordt. Het aantal resterende eicellen verschilt van vrouw tot vrouw en wordt beïnvloed door factoren zoals roken. In het algemeen is per cyclus een kans van 5% of minder om zwanger te worden bij een leeftijd van 40.
Vierlingen en hogere meerlingen zijn heel erg zeldzaam. De kans is 1 op ruim 500.000 voor een vierling zwangerschap. Voor zover bekend werd in 1992 de laatste Nederlandse vijfling geboren.
Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben.
Bij een meerlingzwangerschap is de kans op complicaties groter dan bij een eenlingzwangerschap. De belangrijkste complicaties zijn vroeggeboorte en het achterblijven in groei.Andere problemen die vaker voorkomen, zijn een hoge bloeddruk en bloedarmoede.
Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkramp, groeiende borsten, spotten na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. Dit lijkt best wel een lijst met symptomen, maar lang niet iedereen heeft last van alle symptomen.
Zo werkt het ook bij een tweeling. De eerste die wordt geboren is dus de oudste. Dus ook de troonopvolg(st)er. Al scheelt het misschien maar een paar minuten.