"Anne en Margot waren op dat moment al niet gezond genoeg meer om te werken," zegt Broek. De zusjes werden daarom eerst overgeplaatst naar Bergen-Belsen: "Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar gevangenen werden in dat kamp geplaatst om 'op te knappen' zodat ze alsnog naar een werkkamp overgeplaatst konden worden".
Anne sterft van uitputting in Bergen-Belsen
Ze wordt met Margot naar concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Haar ouders blijven achter in Auschwitz. Ook in Bergen-Belsen zijn de omstandigheden erbarmelijk: er is bijna geen eten, het is koud, nat en er heersen besmettelijke ziektes.
Na twee maanden in Auschwitz wordt Anne eind oktober 1944 samen met Margot geselecteerd voor vertrek naar kamp Bergen-Belsen in Duitsland weer in de trein. Maar dit keer zonder haar moeder. Ze mag niet mee en blijft achter in Auschwitz. Anna zal haar nooit meer terugzien.
Op 30 oktober 1944 worden in het kamp Auschwitz-Birkenau ongeveer 1.000 vrouwen geselecteerd voor dwangarbeid in de Duitse oorlogsindustrie. Ze vertrekken in de nacht van 1 november. Anne, Margot en Auguste zijn daarbij.
De familie Frank verhuisde in 1933 van Frankfurt naar Amsterdam, om aan vervolging in Duitsland te voorkomen. Het gezin woonde aan het Merwedeplein, en moest in 1942 onderduiken. Dat gebeurde aan de Prinsengracht 263, waar het bedrijf van vader Otto was gevestigd.
31 maart 2015 — Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen aan de gevolgen van vlektyfus overleed, te midden van de vele andere slachtoffers van het kamp. De datum waarop Anne Frank precies overleed is niet bekend.
Willem van Maaren was de verrader.
Otto Frank en de helpers klagen hem in 1947 aan bij de politieke recherche omdat ze hem verdenken van verraad. Onderzoek levert echter geen bewijs op voor zijn schuld. Van Maaren bestrijdt de beschuldigingen en wijst een schikking van de hand. De kantonrechter verwerpt de aanklacht.
Anne Frank was een Duits-Joods meisje. Ze is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, net als zes miljoen andere Joden. Ze stierf in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland in februari 1945.
Hoe lang duurt het om van Krakau naar Auschwitz te komen? Auschwitz ligt in de Poolse stad Oświęcim, ongeveer 70 kilometer van de hoofdstad. Als je over de weg reist, duurt het al met al niet langer dan een uur en een kwartier, afhankelijk van het verkeer.
De concentratiekampen zijn uitgevonden door de Britten. In de Boerenoorlog hebben de Britten de vrouwen en kinderen van hun vijanden daarin opgesloten. Ze hoopten dat de strijders niet meer door zouden vechten. Dit lukte, maar het was voor de bevolking van die kampen verschrikkelijk.
Auswitch 1 werd in 1940 gebouwd als concentratiekamp.Auswitch- Birkenau (nr 2) was een vernietigingskamp en de bouw startte in 1941. Auschwitz- Monowitz was het grootste kamp en nummer 3. Dit was vanaf 1941 een werkkamp en deed een jaar later ook dienst als concentratiekamp.
nummer 7306 kreeg. Rachel Frankfoorder, die met hetzelfde transport als Anne en Margot Frank naar Bergen-Belsen kwam en ook met hen in dezelfde barak terechtkwam, kreeg nummer 7356.
Op 27 januari 1945 werd het concentratiekampcomplex Auschwitz-Birkenau bevrijd door het Rode Leger (de Sovjet-soldaten red.). Het ging om de drie hoofdkampen van het complex in de buurt van het stadje Auschwitz (Oświęcim in het Pools). Daar waren in de vijf jaren voordien al 1,1 miljoen gedeporteerden omgekomen.
Voordat Anne Frank moest onderduiken woonde zij samen met haar ouders en zus van 1933 tot 1942 aan het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid. Ze beleefden hier een gelukkige tijd totdat Nederland werd bezet door nazi-Duitsland. Nadat de familie Frank in 1942 was ondergedoken, keerde ze nooit meer terug op dit adres.
Als Annes zus Margot in 1942 een oproep krijgt om te werken in een Duits kamp, besluit het gezin, dat elders in de stad woont, onmiddellijk onder te duiken in het Achterhuis van het bedrijf. Ze leven daar vooral op de tweede en derde etage.
Anne Frank is op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main. Haar lievelingskleur is rood. Ze heeft een zus die ruim drie jaar ouder is, Margot.
Auschwitz – het beruchtste concentratiekamp van de nazi's. In juni 1940 marcheren Duitse soldaten een verlaten kazerne in Zuidwest-Polen binnen, en in de vier jaar erop denken architecten, ingenieurs en SS-officieren een ware hel op aarde uit.
Gevangenen krijgen weinig en slecht eten. Het voedsel bestaat uit waterige koolsoep en brood. Soms is het eten niet eens gaar, andere keren is het bedorven. Mensen hebben zo'n honger dat ze alles eten wat ze krijgen.
De Nederlandse Joden in Auschwitz
In Nederland overleeft 75 procent van de Joden de oorlog niet. Veel meer dan in Frankrijk, waar 25 procent van de 320.000 Joden de Tweede Wereldoorlog niet overleeft. Ook België heeft een lager slachtofferpersentage. Daar overleeft 40 procent van de 66.000 Joden de oorlog niet.
Het geeft Anne een gek, blij gevoel als ze de volle kantoorkeuken binnenstapt. De dagen erna eten de onderduikers bijna niets anders dan aardbeien: aardbeien met pap, aardbeien op een boterham, aardbeien met suiker. De potjes jam bewaren ze, zodat ze ook de komende maanden nog wat zoets in huis hebben.
Dagboek. Eind oktober 1944 worden Anne en en haar zus Margot Frank van Auschwitz-Birkenau naar Bergen-Belsen verplaatst. De 15-jarige Anne Frank sterf daar met haar zus in maart 1945 aan de tyfus, enige weken voordat de Britten het kamp bevrijden.
Missie Anne Frank Stichting
De stichting brengt haar levensverhaal en haar werk wereldwijd onder de aandacht, mede ter bezinning op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie.
Tijdens WOII duikt het gezin van Anne Frank ruim twee jaar onder in het Achterhuis met het gezin Van Pels en Fritz Pfeffer.
Dagboek & arrestatie
Drie dagen later, op 4 augustus, viel de Sicherheitsdienst het huis binnen. Alle onderduikers werden gearresteerd en afgevoerd. Eerst werden ze naar kamp Westerbork in Drenthe gebracht, van waaruit ze getransporteerd worden naar Auschwitz. De moeder van Anne overleed in Auschwitz-Birkenau.
Hoewel er op de Lüneburger Heide, op het uitgestrekte terrein van de Gedenkstätte Bergen-Belsen, een symbolische grafsteen staat voor Anne Frank en haar zus Margot, is er voor hen geen echt graf.