Scheren, het is en blijft een tijdrovende taak. Geen wonder dat velen – om tijd te besparen – weleens shampoo, conditioner of douchegel gebruiken in plaats van scheerschuim. Maar dit blijkt dus een echte no-go te zijn.
Douchegel, afwasmiddel, shampoo of conditioner; het zijn alle vier prima vervangers voor je oude vertrouwde scheerschuim. Het schuim doet niet onder voor dat van scheerschuim. Let bij afwasmiddel wel op dat je huid kan uitdrogen. Dit gebruik je dus alleen in uiterste nood.
Er zijn alternatieve middelen zoals haarconditioner, douchegel en gewoon water waarmee je je net zo goed kunt scheren als met scheerschuim. Het belangrijkste bij het scheren is om na afloop je huid altijd te hydrateren om zo een geïrriteerde en droge huid te voorkomen.
Het scheren met conditioner werkt precies hetzelfde als met scheerschuim. Laat de conditioner wel even intrekken, zodat de verzorgende ingrediënten ook echt de tijd krijgen om de haartjes zacht te maken. Deze hack is natuurlijk ook ideaal voor op vakantie.
Geen scheerschuim gebruiken.
Hoeveel haast je ook hebt, gebruik een scheergel of creme om je huid en haartjes zacht te maken. Scheren zonder scheerschuim, of met gewone zeep, vergroot de kans op huidbeschadiging.
U kunt naar babyolie grijpen als uw gebruikelijke scheerproducten bijna op zijn. Veel babyoliën zijn voornamelijk gemaakt van minerale olie en kunnen je huid bevochtigen. Het scheren met babyolie kan een goede vervanging zijn voor scheerschuim, omdat het je huid glad en zacht kan maken voor het scheren.
Met elke dag scheren beschadig je weer de nog niet geheel herstelde huid en er onstaat weer scheerbrand en steeds iets heftiger, er is zeg maar sprake van perpetuum mobile. Als je je om de dag scheert krijgt de opperhuid natuurlijk meer tijd om te genezen dus zal de scheerbeurt minder snel tot irritatie leiden.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Duw niet met je scheermes op je benen, dan scheer je de haartjes te kort af. Gebruik een scherp en schoon mesje. Gebruik doucheproducten die je huid verzachten (zoals olie). Scrub, scrub, scrub je benen!
Om ervoor te zorgen dat je geen irritaties krijgt na het oksels scheren, is het belangrijk dat je altijd scheerschuim of een scheerolie gebruikt. Wanneer je een mesje op je huid zet zonder een schuim te gebruiken is je huid nog erg droog, wat irritaties en wondjes kan veroorzaken.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Spreid de huidplooien van je vagina met je vingers, zodat het scheermesje gemakkelijk over de strakke huid kan glijden zonder deze te verwonden. Scheer met de groeirichting mee. Maar als je je vagina mooi glad wilt hebben, kun je je ook weer tegen de groeirichting in scheren.
De meeste vrouwen van alle leeftijden scheren regelmatig hun oksels en benen. Velen – vooral jonge vrouwen van onder de 40 – kiezen ook voor het intiem scheren van hun schaamstreek. Dat kan de bikinilijn zijn, maar velen kiezen voor het helemaal glad scheren, waarbij alle haren worden verwijderd.
Olijfolie of babyolie
Eigenlijk zijn alle soorten olie goed te gebruiken als scheermiddel. Olie hydrateert en maakt je huid superglad. Omdat olijfolie een natuurlijk product is, zal het ook niet zorgen voor een geïrriteerde of droge huid – tenzij je er heel toevallig allergisch voor bent, natuurlijk.
Scheren gaat beter met warm water, omdat de poriën zo open gaan staan en je haartjes korter kunt afscheren voor een gladder resultaat.
Droog scheren is een goede optie voor wie snel en gemakkelijk van zijn baard af wil zijn. In tegenstelling met nat scheren, is deze methode beter voor onder de douche. De waterdamp maakt baardhaar namelijk zacht waardoor het makkelijk te scheren is. Als u last heeft van acne is dit een goede optie.
Veel mannen hebben last van “puistjes” na het scheren. Eigenlijk zijn dit niet echte puistjes maar zijn het ontstekingen van de haarzakjes ook wel 'folliculitis' genaamd. Het komt voornamelijk voor bij mensen met krullend haar.
“Als je droog scheert zullen haartjes eerder afbreken. Het resultaat is dan niet alleen minder gladde benen, de kans op rode bultjes, wondjes en jeuk is bovendien veel groter. Omdat de meeste mensen van nature al een droge huid hebben, zal je huid sneller beschadigen.
Het scheren heeft zoals je waarschijnlijk wel weet, heel veel impact op de huid, de huid is als het ware geïrriteerd en moet zich kunnen herstellen van de scheerbeurt. De haarzakjes krijgen te maken met bacteriën die de kans krijgen om verstoppingen na en tijdens de scheerbeurt te veroorzaken.
Misschien wel de meest voor de hand liggende optie: het pincet. Epileer de donsharen boven je lip met precisie. Het haarzakje wordt verwijderd waardoor je gegarandeerd drie weken verlost bent van je 'snor'. Het nadeel is dat het epileren vaak als pijnlijk wordt ervaren, doorzettingsvermogen is dus wel een vereiste.
Onthaarde benen zorgen voor minder luchtweerstand waardoor er makkelijk sneller kan worden gefietst. Veel onderzoekers zeggen echter dat dit pure onzin is. Het aerodynamische voordeel van geschoren benen is te verwaarlozen volgens hen. Professionele wielrenners scheren hun benen om een verrassende reden: massage.
Door eerst je oksels te scrubben verwijder je dode huidcellen. Hierdoor kun je met je scheermes dichter op de huid scheren, en geniet je langer van een zijdezacht resultaat. Maar let op: gebruik niet een te grove scrub. De grove korrels kunnen de huid flink beschadigen en zorgen voor irritatie.