Aandacht. Heeft ze geen honger of pijn, is ze comfortabel en weet je zeker dat ze zich niet verveelt of stress ervaart, dan is haar reden om jou wakker te houden vaak een roep om aandacht.
Geef je kat ook iedere avond voor dat je naar bed gaat iets anders om te verkennen; een kartonnen doos, een groot stuk inpakpapier of een kussentje gevuld met kattenkruid of valeriaan. Reageer daarnaast nooit meer op het ongewenste gedrag. Ga niet je bed uit, geef de kat geen aandacht en roep ook niet 'ophouden'.
Als je wilt weten waarom je kat bijt, is het belangrijk om te begrijpen wat je kat probeert te zeggen. Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben, of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet (meer) fijn vinden.
Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap.
Een beschutte slaapplek of juist niet
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Voordelen slapen met je kat
Slapen met je kat zorgt voor de aanmaak van oxytocine en voorkomt angst of slapeloosheid. Je kat in de buurt geeft een veilig gevoel en zorgt voor warmte.
Als je jouw kat 's nachts alleen moet laten, moet je een oppas voor hem of haar hebben. Het is in de meeste landen niet toegestaan om je kat te lang alleen te laten. Het best is om de kat minimaal twee keer per dag te verzorgen.
Katten hebben een zeer goed ontwikkeld reukvermogen en kunnen geuren associëren met bepaalde personen. Dit betekent dat katten hun baasje kunnen herkennen aan de geur. Het is bekend dat katten geuren kunnen onthouden en associëren met bepaalde ervaringen.
Onder de deken
Kruipt jouw hond of kat het liefst ónder de dekens? Dat doen ze omdat ze zo afgeschermd mogelijk willen liggen. Vaak zijn het ietwat nerveuze of bangen dieren die zich veilig willen verstoppen.
Of geef je hem een extra aai als hij voor je staat en liefkozend maar vocaal begroet? Dan is zijn doel bereikt: hij krijgt namelijk jouw aandacht. Door zelfs alleen al de kat aan te kijken wanneer hij miauwt bevestig je zijn gedrag en is het al genoeg om de kat te stimuleren om door te gaan met zijn gedrag.
Genegenheid is dan ook één van de redenen waarom katten hun baasjes een lik geven. Want hoewel er soms aan getwijfeld wordt, houden poezen waarschijnlijk wel van hun baasje. 'Door je te likken maken poezen je meer onderdeel van hun leefomgeving.Je gaat meer naar hen ruiken en voelt zo nog vertrouwder', aldus Bouma.
Territorium afbakenen
Het is ook mogelijk dat katten kneden of trappelen om hun territorium te markeren. De pootjes geven de unieke geur van een kat af op het kussen of de deken, wat betekent dat kneden een geweldige manier kan zijn om alles wat ze aanraken naar zichzelf te laten ruiken.
Als u beschikt over een grote bench kunt u die blijven gebruiken om uw kat of kitten 's nachts op te sluiten in de kamer waar uw hond slaapt, zodat ze verder aan elkaar wennen. Dit kan enkele dagen of een week duren, afhankelijk van de kat en zijn/haar ervaringen.
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat, maar wel alleen als hun baasje dat doet.
Als een kat de boel sloopt of voortdurend probeert te ontsnappen, dan is het vaak wel duidelijk. Maar een kat die continu miauwt of achter je aanloopt, kan ook verveeld zijn. Daarnaast zijn er katten die veel slapen omdat ze niets te doen hebben. Veel slapen is niet normaal; boerderijkatten slapen niet meer dan 12 uur.
Jouw rustgevende geluiden en geuren. Je kat vindt de natuurlijke geluiden van je lichaam ongelooflijk rustgevend als ze bovenop je slapen. Het gestage ritme van je hartslag, evenals de opkomst en ondergang van je in-en uitademen helpt hen in slaap te vallen.
Je hebt het spreekwoord 'Geen slapende honden wakker maken' en dat klopt volledig. Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken.Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Het neemt dingen als harde en plotselinge geluiden of verheven stemmen waar als gevaar. Het acute gehoor van een kat versterkt deze geluiden, waardoor het dier zich soms angstig zal voelen. Verstoppen onder een bed is de natuurlijke manier van uw kat om zich veiliger en buiten bereik van gevaar te voelen.
Het geheugen
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Hoe lang je een kat alleen thuislaat, is natuurlijk afhankelijk van de kat zelf, wat hij gewend is en van bovengenoemde symptomen van verlatingsangst. Als jouw kat goed in zijn vel zit, en geen angstsymptomen laat zien, is een periode van 2 à 3 dagen het maximum om de kat alleen te laten.
De kus, een teken van respect voor de kat
Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u! De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.
Katten zijn zeer gevoelige dieren en kunnen veranderingen in hun omgeving opmerken, zoals veranderingen in de geur, het geluid en de beweging van het huis. Wanneer hun eigenaar afwezig is, kunnen katten zich verloren en verward voelen, vooral als ze gewend zijn om veel tijd door te brengen met hun eigenaar.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Mogelijke medische oorzaken voor poepen buiten de bak zijn onder andere: Interne parasieten, gewrichtsontsteking, afwijkingen aan de rugwervels, anaalzakjes of darmen, vernauwde endeldarm, of een (neurologische)aandoening waardoor je kat incontinent is voor ontlasting.