Bij mensen gebeurt dat rond de leeftijd van vijf tot zeven jaar. Een vergelijking van de leeftijd waarop de jongen gespeend worden en geslachtsrijpheid bij mensapen zou duiden op een speenleeftijd bij kinderen van zes tot zeven jaar. Dat is ongeveer halverwege de geslachtsrijpe leeftijd.
Voordelen van langvoeden. Moedermelk zit boordevol voedingsstoffen die speciaal zijn afgestemd op jouw kindje. Niet alleen is het gezond en zorgt het voor een gezond extraatje (wanneer je kindje al vast voedsel eet), ook is het een troostmiddel voor je kindje.
Als een moeder langer dan één jaar borstvoeding geeft, spreken we van 'langvoeden'. Dat heeft volgens lactatiekundige Karin de Graaf áltijd gezondheidswaarde voor een kind, ongeacht de leeftijd. ,,De WHO adviseert minimaal twee jaar borstvoeding te geven.
Begin iedere voeding met de andere borst. Hoe lang een voeding duurt, is afhankelijk van de toeschietreflex en de eetlust van je baby. Bij de meeste moeders duurt een voeding zo'n twintig tot 30 minuten per keer.
Hoe lang geef je flesvoeding? In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig.
Bij mensen gebeurt dat rond de leeftijd van vijf tot zeven jaar. Een vergelijking van de leeftijd waarop de jongen gespeend worden en geslachtsrijpheid bij mensapen zou duiden op een speenleeftijd bij kinderen van zes tot zeven jaar.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Leg uw baby ergens te slapen waar niet teveel prikkels zijn. Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Van zodra de melk gaat stromen, zie je hem met trage regelmatige slokken drinken. Als je baby effectief drinkt aan de borst, dan liggen zijn lipjes naar buiten gekruld of verdwijnen zijn lipjes in de borst. Enkel zijn neusje ligt vrij. Zie je de mondhoek van je baby, dan trek je hem dichter naar je toe.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
“Een baby kan volgens het boekje pas doorslapen vanaf de leeftijd van zes weken. Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert. Dit nieuwe ritme zorgt ervoor dat je baby langer achtereen kan slapen.
Zelfs als je kleine man of vrouw nog maar één of twee keer daags van de borst drinkt, blijft borstvoeding zin hebben. Je geeft namelijk een bom aan antistoffen door. Antistoffen die je kind beschermen tegen allerlei ziektekiemen. En die het immuunsysteem van je kind helpen ontwikkelen en versterken.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Tegen die tijd eet je baby veel meer vast voedsel, maar je kunt nog steeds vier tot vijf keer per dag borstvoeding geven, afhankelijk van je baby. Tegen de tijd dat je baby 12 maanden oud is, kun je tussen de twee tot zes keer per dag borstvoeding geven.
Moedermelk bevat nog steeds afweerstoffen die het kind helpen beschermen, ook wanneer hij twee jaar of ouder is. Het is zelfs zo dat sommige afweerstoffen die de baby tegen infecties beschermen, in het tweede jaar in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in het eerste.
Langzaam afbouwen
De meeste moeders die al een langere tijd borstvoeding geven, bouwen het liefst langzaam af. Dat doe je het beste door een voeding te gaan vervangen door een flesje of vaste voeding. Begin met de voeding die het minst in trek is, vaak die rond etenstijd.
Je kolft wat je gewend bent maar 1 maal per dag kolf je extra intensief. Je kolft 10 à 20 minuten, dan 10 minuten stoppen dan weer 10 minuten kolven en 10 minuten stoppen en weer 10 minuten kolven. Dit kost je ongeveer een uur per dag. Binnen een tijdspanne van drie uur kolf je iedere 20 a 30 minuten een paar minuten.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Als je kleintje in slaap valt tijdens de nachtvoedingen (en dan een uur later alweer daar is voor een voeding…), pas dan borstcompressie toe. Zo blijft de melk stromen en blijft je kleintje bij de les. Ook al drinkt ie half slapend. Probeer bij de nachtvoedingen niet één, maar twee borsten leeg te laten drinken.
Als je het gevoel hebt dat de nachtvoeding er voor je kleintje eigenlijk wel af kan, kun je proberen de laatste voeding 's avonds wat later te geven. Ook slapen baby's vaak langer als ze 's avonds lekker moe en slaperig zijn na bijvoorbeeld een badje.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Bijvoorbeeld door je baby overdag niet in het donker te laten slapen en zelf ook gewoon door te gaan met de normale werkzaamheden. Je kunt hierbij zachtjes doen, maar het hoeft zeker niet overdreven stil te zijn. Daarentegen probeer je het 's nachts juist wel zo donker mogelijk te maken.
Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af. Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Ik vertelde haar van de gebroken nachten die hun rentree hadden gemaakt. En toen kwam zij met de gouden tip – zo simpel en toch heb ik er geen moment aan gedacht: Geef elke avond de laatste fles een paar minuten eerder dan de dag ervoor. En hoe dichter je qua tijd bij de fles ervoor komt, hoe minder je geeft.
Vanaf de leeftijd van één jaar heeft je kind op een dag ongeveer 6 tot 7 bekertjes drinken nodig. Drinken is belangrijk voor het vochtgehalte in het lichaam. Maar vocht krijg je niet alleen binnen door te drinken. Je vindt het ook in andere voedingsmiddelen, zoals fruit en groente.