Voor veel rolsteigers geldt een maximale werkhoogte van 22 meter. Let wel: de werkhoogte verschilt van de platformhoogte. De platformhoogte is 2 meter lager dan de maximale werkhoogte. Smallere rolsteigers hebben vaak een maximale werkhoogte van 14 meter.
Voor buiten mogen rolsteigers tot maximaal 8 meter hoogte worden gebruikt.Binnen is het maximum 12 meter. Met hoogte word bedoeld van de ondergrond waar de rolsteiger op staat tot de bovenste werkvloer. En met binnen wordt bedoeld dat het gebouw waarin op hoogte wordt gewerkt, winddicht is.
De brede ASC steigers mogen zowel binnen als buiten gebruikt worden tot een maximale werkhoogte van 22 meter. Bij de smalle ASC steigers is dit 14 meter; deze staan natuurlijk een stuk minder stabiel dan de brede steigers. Een ruimte is een binnenruimte wanneer deze winddicht is.
Hou de volgende berekening in gedachte: platformhoogte + je eigen lichaamslengte = de werkhoogte. Aangezien je je armen ook kan uitstrekken rekenen we gemiddeld 2 meter bij de platformhoogte. Platformhoogte is de hoogte waarom de platform van de steiger officieel mag liggen.
Wie mag een steiger opbouwen? In principe mag iedereen een steiger opbouwen, wel is het belangrijk dat iemand weet hoe dit moet. Zo bent u namelijk op hoogte werkzaam en is de valkans aanwezig.
Voor het bouwen of in stand houden van een steiger, vlonder of aanmeervoorziening in een vaarweg is een omgevingsvergunning nodig. Als de steiger, vlonder of aanmeervoorziening niet in een vaarwater ligt, is alleen een omgevingsvergunning nodig als iedereen er gebruik van kan maken.
Algemene regels
1. Bouwcontainers, steigers e.d. mogen voor de duur van een verbouwing in de openbare ruimte staan met een maximum duur van twee maanden. 2. De steiger moet zodanig worden beveiligd dat geen materialen, gereedschappen, puin e.d. op de weg kunnen vallen.
Voor veel rolsteigers geldt een maximale werkhoogte van 22 meter. Let wel: de werkhoogte verschilt van de platformhoogte. De platformhoogte is 2 meter lager dan de maximale werkhoogte. Smallere rolsteigers hebben vaak een maximale werkhoogte van 14 meter.
De limieten die zijn ingesteld hebben vooral te maken met het maximale gewicht dat rolsteigers veilig kunnen dragen. Voor de meeste rolsteigers geldt een maximum gewicht van 150 – 200 kg per vierkante meter. Daarom mogen er op bredere steigers meer personen werken: deze hebben immers een grotere oppervlakte.
Bij het plaatsen van een steiger tegen een gevel/object gelden de volgende regels, te weten: - De opening tussen de werkvloer en de gevel mag maximaal 0,15 m zijn; - Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden (bijvoorbeeld stelwerkzaamheden) mag deze breedte op een paar plaatsen maximaal 0,30 m zijn.
Een rolsteiger dient altijd(!) aan de binnenkant beklommen te worden, dit in de eerste plaats om te voorkomen dat de rolsteiger omvalt. Gebruik de sporten van de frames als trap naar boven. Aan de binnenzijde kan er door het luik in het steigerplatform geklommen worden.
Daarnaast mag een rolsteiger absoluut niet verplaatst worden als er één of meerdere personen op de steiger staan. Hierdoor kunnen zowel de personen op de steiger als de rolsteiger zelf uit balans raken. Let ook op dat er voldoende hoogte is om de steiger te verplaatsen en de weg vrij is om de rolsteiger te verrijden.
Van de steigerbouwers vindt 82% het werk lichamelijk zwaar. 47% heeft last van de rug, 51% van de armen, 45% van de benen en 24 tot 27% van de nek, schouders en knieën. De steigerbouwer moet veel staan, bukken en met de hand transporteren. Over zware lasten tillen, dragen, duwen of trekken heeft 75% klachten.
Het werken op een steiger brengt risico met zich mee. De meeste ongevallen ontstaan bij het beklimmen en afdalen van de steiger, vallen door onvoldoende randbeveiliging, vallen door een opening in de werkvloer of door een foutief opgebouwde steiger. Door een zwakke constructie kan de steiger omvallen of instorten.
4.3.1 Leuningen en kantplanken
Leuning- of hekwerk moet minstens 1000 mm hoog zijn. Aansluitend op het werkvlak moet een kantplank zijn aangebracht van minstens 150 mm.
In een regio met gemiddelde prijzen kost een steiger voor een huurperiode van 4 weken gemiddeld zo'n 6 tot 8 euro per vierkante meter. In dure grote steden kunnen de kosten oplopen tot 8 à 12 euro per vierkante meter, maar in gunstige landelijke gebieden kunnen ze soms minder dan 6 euro per vierkante meter bedragen.
Platformhoogte: dit is de hoogte waarop het platform gelegd wordt, dit is altijd 1 meter lager dan de hoogte van de steiger. Werkhoogte: dit is de platformhoogte plus twee meter.
Sinds 2018 is ook voor het werken met een rolsteiger een certificaat verplicht.
Er zijn drie type steigers: de trapsteiger, de rolsteiger en de kamersteiger. De trapsteiger is handig wanneer je vaak op en af een steiger gaat.
Een rolsteiger is een steiger die bestaat uit één of meerdere werkvloeren. De rolsteiger is voorzien van wielen waardoor verplaatsing mogelijk is wat bij vaste steigers niet het geval is. In tegenstelling tot vaste steigerconstructies mag een ervaren bouwvakker met zijn collega's wel een rolsteiger opbouwen.
De stahoogte op de ladder is bij voorkeur maximaal 5 meter, en in bepaalde gevallen een uiterste grens van 7,50 meter. Voor de stahoogte wordt gekeken naar waar u op de ladder staat. Dus: hoe hoog staan uw voeten? Voor het bepalen van de werkhoogte (de hoogte van de hand) moet daar circa 2 meter bij opgeteld worden.
Op een werkplek waar het gevaar bestaat van hoogte te vallen, moeten maatregelen worden genomen. Dat moet altijd bij een hoogte van 2,50 meter of hoger, maar ook onder de 2,50 meter moeten maatregelen worden getroffen als sprake is van een risico op vallen.