Bij een nieuwe muur is het verstandig om minimaal 2 weken na het metselen van de muur te wachten met voegen. Hiermee voorkomt u krimp- en zetscheuren of witte aanslag. Het kan ook zijn dat u een bestaande muur opnieuw wilt voegen. Dan kunt u beginnen zodra de oude voeg is verwijderd.
Tip: wacht na het metselen minstens twee weken met het voegen van het metselwerk. Op deze manier voorkom je witte aanslag, krimp- en zetscheuren. Een bestaande gevel kun je voegen zodra je de oude voeg verwijderd hebt.
Het minimale interval tussen betegelen en voegen is 24 uur.In vochtige ruimtes is het raadzaam tot 48 uur te wachten tot de lijm volledig is uitgehard. 2. Voorbereiding van de voeg; denk er allereerst aan altijd dezelfde verhouding tussen water en voegmortel aan te houden.
Gebruikt u te droge stenen, dan kan dit leiden tot een slechte hechting van de metselmortel, en zelfs tot het verbranden van de mortel. Gebruikt u te natte stenen, dan zal de mortel niet uitdrogen en niet hechten aan de gevelsteen.
Beschadigde voegen ontsieren niet alleen de uitstraling van je gevel. Ze kunnen ook de constructie van je huis negatief beïnvloeden. Want de uitgeharde specie tussen die bakstenen van je woning houdt water tegen. Zijn de voegen gebarsten of ontbreken er stukken, dan is die waterdichtheid niet meer gegarandeerd.
Als uw muur gereed is, moet het metselwerk nog twee weken drogen en uitharden. Daarna kan de muur worden gevoegd. Als u vervolgens het fraaie eindresultaat van uw zelfgemetselde muur ziet, zult u zich tegelijkertijd ook afvragen hoe u het zo mooi kunt houden.
Terras voegen met cement
Dat kan niet wegspoelen en is een probaat middel tegen onkruid tussen de tegels of klinkers. Cementvoegen kunnen wel barsten en scheuren door de werking van de ondergrond, dus deze methode vraagt om een goed gestabiliseerde fundering, bijvoorbeeld een ondergrond van beton.
Is gebruik van een voegmortel op kleur noodzakelijk, kies dan ook voor een metselmortel in kleur. Dit om smetranden met een afwijkende kleur te voorkomen. Voor een goede uitvoering van metsel- werk is de vochtconditie van de stenen op het tijdstip van verwerken van belang.
Let op dat je niet te veel water gebruikt, het is namelijk niet de bedoeling dat dit direct weer weg loopt. Drogen en uitharden Nu is het tijd om de voegen te laten drogen, zodat het voegmiddel kan uitharden. Let op dat hier minimaal 24 tot 48 uur voor nodig is, mits het oppervlak niet wordt blootgesteld aan water.
“Metselen bij regenweer is absoluut geen goed idee. Het is zelfs heel slecht”, weet Noël Naert van Febelcem, de federatie van de Belgische Cementnijverheid. “Zo riskeer je het gevaar op het uitspoelen van het metselwerk, uitbloeiing en kalkuitslag.”
Maar al na zo'n 3 tot 6 maanden zijn de muren droog genoeg om ze indien nodig nieuw af te werken. Grofweg droogt een muur ongeveer een centimeter per maand in, dus een muur van 12 cm dik die aan beide kanten kan drogen (geen voorzetwand of betegeling) zal na 6 maanden volledig droog zijn.
Met een speciale voegcoating en applicatie kun je heel eenvoudig voegen repareren, opfrissen of herstellen. De voegcoating trekt in de voeg en laat niet meer loslaat. Zo hoeven we de voegen niet uit te slijpen en opnieuw te voegen. Een duurzame voeg is gegarandeerd en schimmels worden voorkomen.
Droogtijd van kit voordat je kan douchen
Tenminste, na 24 uur kunt u weer douchen. Maar pas op. Laat de kit minimaal 72 uur uitharden voordat u het aanraakt en reinigt. Pas na 2 weken mag u het grondig reinigen.
Maak de stenen nat
Besprenkel de stenen de dag voor het metselen met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte stenen loopt de specie tussen de stenen uit. Tip!
Wat kost een voeger per uur? Een voeger factureert gemiddeld tussen de € 20 en € 40 per uur. De totaalprijs is afhankelijk van de oppervlakte van de gevel, het soort voeg en de arbeidskosten.
Wanneer de levensduur van voegwerk op zijn einde loopt, is dat op het oog goed te herkennen. Voegwerk dat in slechte staat verkeert, kan verzanden waardoor het afbrokkelt. Het kan scheuren vertonen of de voegen hebben een zwarte (schimmels) of groene aanslag(algen) en soms zelfs begroeiing van mossen.
voor buitenvloeren moet de minimale voegbreedte 2mm zijn indien de oppervlakte niet groter is dan 120m² en. 5mm als de oppervlakte groter is dan 120m² voor binnenvloeren moet de minimale breedte van voeg 2 mm zijn voor een gereduceerde voeg (tegel met gerectificeerde randen) of 4 mm voor een normale voeg.
Nooit onder de 5 graden
Oftewel, je loopt het risico dat je tegels niet goed hechten en de voeg niet goed afbindt. Bij bevriezing van de lijm kan dat zelfs tot vorstschade leiden. Kortom, tijdens het verwerken van een cementgebonden product moet het altijd 5 °C of warmer zijn.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Als je zelf een muur gemetseld hebt, dan is het een logische conclusie om ook zelf het voegwerk te doen. Soms is het ook alleen nodig om voegwerk te doen, zonder dat er van te voren sprake was van metselwerk. Hoe het ook moge zijn, voegen kun je eenvoudig en snel zelf leren.
Kalkcement kan worden gebruikt om te metselen, te voegen en voor het bepleisteren van gevels. Kalkcement wordt gebruikt voor stukadoorswerken binnenshuis en voor het aanbrengen van een pleisterlaag op een ruwe ondergrond. Wil je nog meer lezen over het gebruik van cement.
Voegmortel maken
Voor een klassieke kleur meng je één deel witte cement met 1 deel schepkalk en zes delen scherp zand. Je kunt kiezen tussen drie zandsoorten, naargelang de tint die je wenst. Rijnzand geeft een grijze kleur, duinenzand een crème kleur en wit zand een bleke witachtige kleur.
Voegmortel bestaat uit een mengsel van cement, kalk en zand waaraan water wordt toegevoegd. De samenstelling is vooral afhankelijk van de gewenste kleur. Deze wordt gebruikt voor het voegen van onder andere gevelstenen, bakstenen, metselstenen, muren, scheidingswanden en kolommen.
Dit komt meestal voor bij heel erg harde tegels in combinatie met overvloedig afsponsen. Het cement in de voegmortel krijgt nu te veel water te verwerken en 'verdrinkt', zodat hij niet kan uitharden. Resultaat: een stoffige voeg die niet hard is. Een slechte waterdosering bij het aanmaken van de voegmortel.
Metselmortel is lekker smeuïg en voegmortel is een stuk droger. Je voeg water toe tot je van de mortel een balletje kan maken met je hand en hij dan heel blijft als je hem los laat. Als het te nat is maak je een smeerboel van je voegwerk.