Blaasjes, rode bultjes of schilfers op de handpalm, tussen de vingers, op de polsen, ellebogen, voeten en de geslachtsdelen.Soms zie je rode streepjes op je huid. Dat zijn de gangetjes die de mijt graaft. Kinderen tot 4 jaar kunnen ook jeuk en bultjes op het hoofd krijgen.
Schurftmijten zijn heel kleine beestjes, ze lijken op spinnetjes. Ze graven gangetjes in je huid. De gangetjes zijn ongeveer 1 centimeter lang. Daar leggen ze eitjes in.
Schurft kan herkent worden door intense jeuk (vooral 's nachts) en door een huiduitslag die vaak lijkt op kleine, rode bultjes of blaasjes. Typische gebieden voor de uitslag zijn tussen de vingers, de polsen, de billen en de enkels.
Je krijgt schurft als je een tijdje dichtbij elkaar bent. Dat kan door seks, maar bijvoorbeeld ook als je lang met elkaar knuffelt. Je kunt het ook krijgen als je kleren, een handdoek of een bed met mensen deelt.
Het is lastig om beginnende schurft te herkennen, meestal is het dan nog nauwelijks zichtbaar. Wanneer je vermoedt schurft te hebben kun je het beste kijken naar je handen en polsen. Voornamelijk tussen de vingers kun je weleens sporen vinden van de schilferende gangetjes ook zie je dan bultjes en roodheid.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv.het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Bij het vermoeden van schurft is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Het gaat namelijk niet vanzelf over en behandeling is noodzakelijk. Zonder behandeling neemt het aantal mijten alleen maar toe en is de kans ook groter dat je anderen besmet.
Bij een groepsbehandeling binnen instellingen volstaat een eenmalige behandeling voor de mensen zonder klachten 5. Bij gewone scabies is de patiënt vanaf 12 uur na het starten van een (adequate) behandeling niet meer besmettelijk. Klachten kunnen na de behandeling nog enkele weken aanhouden.
Wat veroorzaakt schurft ? De vrouwtjes van de schurftmijt graven gangetjes in de opperhuid en leggen er hun eitjes in. Deze komen na 3 tot 4 dagen uit; binnen 18 dagen zijn de beestjes volwassen.
De jeuk ontstaat doordat de mijt vlak onder de huid eitjes legt. Als je stevig krabt verwijder je die eitjes, meldt de site schurft.net. Het nadeel is dat ook je huid kapot gaat. Maar ook cremes, lotions helpen bij de bestrijding.
Schurft geneest niet vanzelf, maar is goed te behandelen. De behandeling bestaat meestal uit een zalf op basis van permethrine, maar soms worden tabletten op basis van ivermectine voorgeschreven. Deze zijn alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen.
Schurft kan worden verward met eczeem of psoriasis. De aandoening heeft nochtans een heel andere oorzaak, want ze wordt veroorzaakt door een bepaald soort mijt. Daardoor is het ook een besmettelijke ziekte, terwijl psoriasis dat heel duidelijk niet is. Schurft veroorzaakt hevige jeuk, die 's nachts vaak erger wordt.
Die handdoek moet gewassen zijn op 60ºC of moet 3 dagen in een afgesloten vuilniszak hebben gezeten. Trek wegwerphandschoenen aan en verzamel de kleding, handdoeken en beddengoed van de laatste 3 dagen. Denk ook aan mutsen, sjaals, hoofddoeken, stoffen schoenen en knuffels.
Schurft herkennen
Een van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk, vooral 's nachts. Je kunt ook kleine gangetjes, blaasjes en rode bultjes op de huid krijgen. Vooral tussen de vingers, op de polsen en voeten. Als je voor het eerst besmet raakt duurt het 2 tot 6 weken voordat de jeuk begint.
Bij een volgende besmetting treden de ziekteverschijnselen al na een paar dagen op. De schurftmijt kan niet vliegen en ook niet overspringen van de ene naar de andere persoon.
Met elkaar in één bed slapen – al dan niet met seksueel contact – kan besmetting tot gevolg hebben. Daarnaast kan schurft opgelopen worden door het slapen in een bed met besmet beddengoed en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Het duurt ongeveer 2 tot 6 weken voordat je klachten krijgt. Je kunt dus schurft hebben en nog geen jeuk hebben.
Je raakt besmet met schurft als je meer dan 15 minuten huid-huidcontact met iemand hebt die schurft heeft. Iemand met schurft is besmettelijk zolang er schurftmijten en -eitjes in zijn/haar huid zitten; die kunnen er al zijn, voordat die persoon klachten heeft.
Hoe lang leeft een schurftmijt? Een schurftmijt kan in de huid 4 tot 6 weken oud worden. Buiten het menselijk lichaam zijn de meeste mijten na 3 dagen bij kamertemperatuur (18-20ºC) dood. De over- gebleven mijten zijn dan zo verzwakt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten.
Kan schurft ook door kleren heen? Nee, dit kan niet. De schurftmijt kan wel op stoffen zitten.
Na 7 dagen doet iedereen de behandeling opnieuw. Dus zowel pillen slikken als kleding en beddengoed wassen. De jeuk wordt na de behandeling langzaam minder. Na ongeveer 6 weken is de jeuk weg.
Soms is er geen rechtstreeks contact nodig om anderen te besmetten. Zo kunnen in het huis van iemand met schurft, levende mijten zitten in het bed, op de slaapkamervloer en in de bekleding van stoelen en banken. Op deze manier kan de besmetting ook naar anderen buiten het gezin verspreid worden.
Hoe lang ben ik besmettelijk na behandeling? Je kunt andere mensen besmetten zolang er mijten en eitjes van mijten in je huid aanwezig zijn. 12 uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk.
Sterk jeukende, meestal symmetrisch gerangschikte meerdere ronde, vast aanvoelende soms verharde bulten, die meestal opengekrabd zijn en donkere of lichte verkleuringen vertonen. Ouder bestaande bulten zijn vaak wat grijzig gekleurd. De omliggende huid voelt vaak droog of ruw aan.
Een jeukende huidziekte
Er zijn veel huidziekten die zorgen voor jeuk. De bekendste voorbeelden zijn eczeem, psoriasis en galbulten. Ook schimmelinfecties met Candida kunnen jeuk veroorzaken.