Beginnen met dromen als een baby van 8 maandenNu je baby de 8 maanden gepasseerd is, begint het ook met dromen. Het verwerkt daarmee alle belevenissen en avonturen van de dag.
Wanneer je baby 9 maanden oud is, wordt het ook steeds makkelijker te herkennen als je baby een nachtmerrie heeft. Je kind kan dan huilend of schreeuwend wakker worden, en kan hierbij ook zijn vuistjes ballen. Onderzoek kan helaas nog niet met honderd procent zekerheid bevestigen wat en wanneer baby's dromen.
Bij baby's vanaf 9 maanden is het duidelijker of ze een nachtmerrie gehad hebben. Ze kunnen huilend wakker worden door een nachtmerrie en hierbij kunnen ze ook hun vuistjes ballen. Nachtmerries zijn geen reden tot een grote zorg. Iedereen heeft zo af en toe wel eens een nare droom.
Tijdens zijn slaap kan jouw baby last hebben van angsten en zelfs nachtmerries. Heel anders dan bij nachtmerries, is het mogelijk dat jouw baby begint te gillen en te huilen terwijl hij slaapt. Op zulke momenten is hij misschien niet in staat je te herkennen, dus is het beter hem niet wakker te maken.
Belangrijk is dat je natuurlijke slaapritme van je baby van 8 maanden ondersteunt. Jouw baby slaapt waarschijnlijk 2 keer per dag en maakt slaapjes van ongeveer 1,5-2 uur. Indien je baby korter slaapt dan heeft hij of zij waarschijnlijk een 3e slaapje nodig.
Het slaapritme van een baby van 8 maanden kan flink verschillen, omdat iedere baby anders is. Maar gemiddeld slaapt een baby van 8 maanden 's nachts nog 12 uur en overdag zo'n 2,5 uur. Dit zijn uiteraard gemiddelden en het is heel normaal als jouw baby meer of minder slaap nodig heeft.
Slaapritme baby 6-8 maanden oud
Je baby slaapt 10 tot 12 uren in de nacht en verdeelt de overige drie tot vier uur nog maar over twee à drie dutjes overdag. Het derde slaapje is vaak meer een powernap van hooguit een halfuur.
Nachtmerries komen veel voor en iedereen heeft weleens een enge droom. Kinderen hebben over het algemeen vaker een nachtmerrie dan volwassenen. Baby's hebben nog geen nachtmerries, deze enge dromen ontstaan pas later.
Je baby wordt huilend wakker omdat hij een ongemak heeft; honger, te koud of te warm, een te volle luier zijn voorbeelden waarom een baby huilend wakker kan worden. Je baby is niet moe meer en wil niet (meer) slapen.
Tijdens de lichte slaap fase slaapt je baby lichter en kan hij bewegingen of geluidjes maken, of zelfs jammeren of huilen in zijn slaap.
Wat is nachtangst? Nachtangst wordt ook wel 'pavor nocturnus' of 'night terror' genoemd. Als je kindje een nachtangst heeft, zit hij vaak vlak nadat hij in slaap is gevallen rechtop in bed, het lijkt echt of je kindje wakker is. Maar hij ziet niks, herkent je niet en kan geen contact met je maken.
Dat is vooral in de eerste helft van de nacht en vaak op een vaste tijd. Kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen er last van hebben, maar soms komt het ook voor bij jongere of oudere kinderen. Bij nachtangst is je kind niet wakker, maar lijkt het ergens van overstuur.
Als je baby zes maanden is, kan hij bedenken wat hij wil doen en dit ook uitvoeren. Dit zijn doelgerichte handelingen. In dezelfde periode of een maand of twee later, maakt jouw kleine een stap richting het abstracte denken.
Hieronder volgen enkele tips die kunnen helpen als je kind een nachtmerrie heeft: Troost je kind: Knuffel je kind en zeg dat alles in orde is. Probeer rustig te praten en stel je kind gerust. Laat je kind erover praten: Vraag je kind wat er aan de hand is en laat hem of haar vertellen over de enge droom.
Het echte dromen zoals volwassenen dat kennen, begint volgens psycholoog David Foulkes als kinderen tussen de zeven en negen jaar oud zijn. Vanaf die leeftijd zijn kinderen meer in staat om dingen beter te visualiseren en zijn ze zich meer bewust van hun eigen identiteit.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Slaapregressie 12 maanden
De eerste verjaardag van je baby valt samen met een slaapregressie. Rond deze leeftijd leert je kind nieuwe vaardigheden zoals staan, lopen en de eerste woordjes. Al deze nieuwe dingen aanleren kost veel energie.
Als uw baby 's nachts wakker wordt, geef hem dan even de tijd om tot rust te komen en kijk of hij echt uw hulp nodig heeft. Het kan zijn dat ze gewoon wat rommelen, met hun handjes spelen, even wakker zijn en dan weer wegzakken.
Nachtmerries bij baby's
Nachtmerries komen vooral voor bij kinderen tussen de 12 en 18 maanden. We moeten wel een onderscheid maken tussen nachtangst en nachtmerries. Nachtangst komt vooral voort uit de emoties die het kind overdag ervoer. 's Nachts komen al die emoties dan tijdens het slapen naar buiten.
Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren. Nachtangst is een parasomnie en wordt ook wel pavor nocturnus of nachtterreur (night terrors in het Engels) genoemd.
In bed om 19.00
Vanaf 8 maanden gaan veel baby's goed op het 2-3-4 ritme. Als je baby goed heeft geslapen tijdens de middagdut kan hij of zij ongeveer 4 à 4,5 uur wakker blijven. Vanaf deze leeftijd heeft je baby de namiddagdut niet altijd meer nodig als de ochtend- en middagdut goed zijn verlopen.
Met 8 maanden kun je de melkvoedingen afbouwen naar drie of twee per dag. Baby's hebben met deze leeftijd nog ongeveer 500 milliliter melk per dag nodig. Als je baby flesvoeding krijgt, geef je nu opvolgmelk.
Vanaf 8 maanden kan je gaandeweg starten met grover voedsel : je kind leert kauwen. Zo kan er ook stilaan wat brood of stukjes zacht wegsmeltende voeding (bv.gestoomde wortel of aardappel die je kan platduwen tussen duim en wijsvinger) gegeven worden als je zelf je warme maaltijd eet.
Wat gebeurt er tijdens de 8 maanden sprong? Rond de 8 maanden ontwikkelt je kindje het vermogen om categorieën te herkennen en krijgt het besef dat hij de wereld in groepjes kan verdelen. Zo ziet hij ineens dat sommige dingen er hetzelfde uitzien, hetzelfde geluid maken, hetzelfde proeven, ruiken of aanvoelen.