Regenwater noemen we zoetwater, maar het smaakt eigenlijk nergens naar. Zoutwater in de zee, smaakt wel zout. Water neemt de smaak over van wat erin opgelost zit.
In elke liter zeewater zit ongeveer 35 gram zout, dat is vergelijkbaar met 3 afgestreken eetlepels keukenzout. En de zee smaakt ook zout, zoals iedereen weet die wel eens een flinke slok heeft binnengekregen. Dat zout in het zeewater komt van rivieren die in de zee uitmonden.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater.
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren.
Plassen en meren bevatten 'zoet water'. De zee smaakt zout. Water heeft dus ook verschillende eigenschappen. Hieronder wordt uitgelegd hoe dat komt.
Zeewater kent een groot aantal verschillende voordelen. Zeewater zit tjokvol sporenelementen en minerale zouten en bevordert de verwijdering van huidschilfers. Ook kan zeewater het immuunsysteem stimuleren en bepaalde ademhalingsproblemen verlichten.
'Er bestaan ook heel zoete en heel zoute zeeën. De Baltische Zee heeft bijvoorbeeld maar zes gram zout per liter water. Dat komt doordat de Baltische Zee nogal afgesloten is van de oceanen. Daardoor komt er weinig zout in, terwijl er wel veel zoet water in komt uit rivieren en regen.
Naast bacteriën, kunnen er zich ook virussen schuilhouden in het zeewater. Virussen zijn een belangrijke oorzaak van zwemmer-gerelateerde ziekten. Ze zijn o.a. verantwoordelijk voor veel gevallen van gastro-enteritis, ziekte van de luchtwegen en oor-, keel- en neusinfecties.
De eerste is zeewater koken en het verdampte, zuivere water verzamelen. De tweede is zeewater pompen door membranen die het zout eruittrekken. In het Midden-Oosten is het koken van zeewater goedkoper. In de rest van de wereld geniet het tweede proces, omgekeerde osmose genaamd, de voorkeur.
De concentratie zout is met 33 procent zo hoog, dat een mens er zonder moeite in blijft drijven. De Dode Zee bevat na het Don Juanmeer op Antarctica en het Assalmeer in Djibouti het zoutste water op aarde.
Wanneer jij veelvuldig in de zee zwemt en je niet grondig afspoelt, loop je het risico op huidinfecties, irritaties en zelfs ziektes. Daarom is het noodzakelijk om na ieder stranddagje – en zeker wanneer je dus in de zee hebt gezwommen – even grondig te douchen.
Bora Bora – Frans-Polynesië Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Zout water zoet maken is technisch mogelijk
Zout water maak je zoet door middel van ontzilting. De bekendste technologie hiervoor is omgekeerde osmose met behulp van membranen, vertelt Franca Kramer, onderzoeker op het gebied van membraantechnologie bij Dunea.
Ons water zit dus vol met goede bacteriën die kunnen sterven. Als u het water belucht, heeft het een onbeperkte houdbaarheid (bij voorkeur zo donker mogelijk vanwege de vorming van algen).
Verschillende onafhankelijke studies tonen aan dat zwemmen in zee heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.
Om zelf zeewater te maken moet je beginnen met kraanwater. Je moet het chloor eruit halen door waterverbeteraars toe te voegen (te koop bij de aquariumspeciaalzaak). Voeg daarna speciaal aquariumzeezout toe. Voor sommige dieren heb je osmosewater (gedestilleerd water) nodig om te beginnen.
Destillatie is dé klassieke methode voor ontzil- ting. Men laat zeewater verdampen onder lage druk en hoge temperatuur. Opgeloste stoffen zoals zouten blijven achter en de waterdamp wordt opgevangen als gezuiverd water.
De onderzoekers komen tot 1,29 euro per kubieke meter water. Bij het berekenen van deze prijs, gaan ze uit van internationale data op basis van de kosten van ontzilting, verlaagd per locatie op basis van lokale waterschaarste. Voor Nederland komt dit op 0,83 euro per m3 neer.
Vroeger werd zout water al als huismiddeltje gebruikt bij verkoudheid. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat dit nog niet zo gek is. Er is namelijk gebleken dat een spray met een zoutwateroplossing (gemaakt van zeewater uit de Atlantische Oceaan) voor de neus heel goed werkt tegen verkoudheid bij kinderen.
"Bij een slecht afweersysteem kan een wond een soort entree zijn", zegt Van Aalsburg. "Zeewater is niet per se slecht, maar of je voor de behandeling van een wondje naar zee moet: nee." Beter is het om gewoon te spoelen met kraanwater, eventueel met een beetje opgelost soda of keukenzout.
“Als je via een slok een bacterie binnenkrijgt, kan je kort erna - in de namiddag of 's avonds - beginnen overgeven of ernstige diarree krijgen. Dat is een reactie van je lichaam. Het zet zich schrap tegen de bacteriën uit het zeewater komen. Deze klachten drogen het lichaam bovendien extra uit.
Zeewater is ook goed voor de huid. De Universiteit van Kent deed onderzoek naar de voordelen van magnesium, een mineraal dat veel voorkomt in zeewater en kwam erachter dat het niet alleen goed is voor een ruwe huid en ontstekingen, maar het er ook voor zorgt dat de huid het vocht vasthoudt en dus gehydrateerd blijft.
Je vindt er zeepokken, mosselen, zeesterren, zeepissebedden, slakken, krabbetjes en zee-anemonen. De voedselrijkdom van de strekdammen en het kustwater is de reden waarom er altijd wel vogels op het strand zijn. In de zomer zijn dat meeuwen, sterns, bontbekplevieren of strandplevieren.
Blauw dringt het beste door in het zeewater
Van alle kleuren is rood het minst sterk, waardoor deze kleur als eerste door het water opgenomen wordt. Blauw dringt juist tot heel diep door in de zee en wordt goed door het water gereflecteerd. Daardoor zie je een blauwe zee en geen rode zee.