Volgens orthopedadoog Loes Waanders is het een duidelijke zaak: slaan of een tik geven is geen oplossing. "Daarmee leert een kind niets behalve dat geweld de manier is om de ander te laten luisteren.
De corrigerende tik – ookwel bekend als de pedagogische tik: volgens sommigen een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling. Een tik uitdelen om een kind te corrigeren is in Nederland sinds 2007 verboden en Schotland gaat zich er binnenkort ook aan wagen.
Kinderen slaan heeft een averechts effect
'Kinderen zijn mensen, en je mag niemand slaan. Ze kunnen zich ook niet verdedigen of verweren, omdat ze geheel afhankelijk zijn van volwassenen en zwakker. ' Het is volgens Orobio de Castro niet alleen slecht voor de ontwikkeling van kinderen, het helpt ook nog eens niet.
Uit uitgebreid, vijftig jaar durend onderzoek en wereldwijde gegevens van UNICEF, blijkt dat maar liefst 80 procent van de ouders hun kinderen af en toe een tik geven als ze zich misdragen. Terwijl iedereen altijd om het hardst roept dat zij hun kind nóóit slaan.
Wat zegt de wet? Als ouders je pijn doen, uitlachen of aanraken op plaatsen waar je dat niet leuk vindt, spreken we over kindermishandeling. In het Kinderrechtenverdrag staat dat je kinderen niet slecht mag behandelen.
Onder lichamelijke kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen het kind. Bijvoorbeeld slaan, schoppen, bijten, knijpen, schudden (van een baby) of het kind laten vallen. Ook de corrigerende tik valt hieronder. Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden.
Dagelijks schreeuwen tegen je kind levert volgens onderzoekers namelijk angstige kinderen op, die bovendien vaak gaan liegen. "Het gevolg van een schreeuwen is dat kinderen alles gaan doen voor de goedkeuring van de ouder, om te checken of je nog wel van ze houdt."
Waarom kinderen boos worden
Het iets doet wat het nog niet helemaal kan of wat nog niet goed lukt. Je kind kan nog te jong zijn om de handeling uit te voeren of het heeft gewoon nog wat meer oefening nodig. Je kind wordt boos uit frustratie. Er grenzen opgelegd worden, waar je kind het niet mee eens is.
Boosheid uiten
Er zijn kinderen die de neiging hebben om snel kwaad te worden. Ze voelen frustratie, bijvoorbeeld als iets niet lukt of mag, en uiten dat door te schoppen en te slaan of met spullen te gooien.
Brunekreef zegt dat een kind onveiligheid en onvoorspelbaarheid voelt vanuit hun ouders op het moment van een tik. Daarnaast kan het hun gevoel van waardigheid aantasten, wat ook negatieve gevolgen heeft voor de mentale gezondheid op de lange termijn.
In heel de Europese Unie zijn er namelijk slechts drie landen waar zo'n pedagogische tik niet expliciet verboden is: Italië, Tsjechië en... België. Volgens de sp. a is het niet de bedoeling om een heksenjacht op ouders te openen.
"Een pedagogische tik is iets totaal anders dan mishandeling" “Hoe dan ook, wanneer het écht moet, heeft het wel effect. Het probleem met echt slaan telkens het kind iets verkeerd doet, verliest dat zijn effect en getuigt enkel van zwakte van ouders.
Conclusie. De pedagogische tik is een contradictio in terminis; een tik die weloverwogen wordt gegeven heeft als doel het kind iets te leren, maar dat doel zal niet worden behaald. Het kind leert er wel dingen van die je juist niet aan je kind wilt leren, zoals 'je mag anderen slaan'.
Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook bijvoorbeeld emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder.
Verschijnselen van ODD
vindt het moeilijk te gehoorzamen, gaat snel in verzet. is snel boos of gefrustreerd. heeft vaak de neiging anderen te ergeren of te plagen. geeft vaak anderen de schuld van zijn eigen fouten.
Alle vormen van geweld tegen een kind zijn kindermishandeling. En er is nog een vorm van geweld die ook schadelijk is voor kinderen. Als je ouders elkaar slaan, elkaar uitschelden of gemene dingen naar elkaar schreeuwen, en jij bent daar bij, dan is dat ook kindermishandeling.
Emotionele/psychische mishandeling is in Nederland (nog) niet apart strafbaar. Daders worden vooral vervolgd als het gebeurt in combinatie met fysiek of seksueel geweld. Toch biedt de wet wel aanknopingspunten om aangifte te doen.
Als je minderjarig bent, kun je niet zomaar naar de rechter stappen. 1 van je ouders of je voogd moet dit namens jou doen. In sommige situaties mag je wel zelf een verzoek indienen bij de rechtbank. Bijvoorbeeld als je na de scheiding van je ouders bepaalde familieleden niet meer mag zien.
Kindermishandeling is elke vorm van bedreiging of geweld tegen een minderjarige (een kind in de leeftijd tot en met 17 jaar). Het kan gaan om lichamelijke, emotionele of geestelijke mishandeling. Bijvoorbeeld slaan, schelden of bang maken.
Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken.