Wanneer bijvoorbeeld hardlopen nog pijnlijk is, dient de sporter het advies te krijgen alleen alternatief te trainen. Fietsen, fitnesstraining en steppen ('lopen' op een soort 'trapmachine') zijn mogelijke alternatieven.
Voor je meteen uitgaat van het ergste, sta je best eerst stil bij je recente trainingsactiviteit: intensieve loopsessies en een hoog trainingsvolume liggen vaak aan de basis van liesklachten. Spierpijnen na een wedstrijd of stevige training zijn volkomen normaal en verdwijnen in de meeste gevallen na enkele dagen rust.
Als de spieren stijf aanvoelen, kunnen rekoefeningen helpen de klachten te verminderen. Niet om de spieren 'langer' te maken, maar vooral om de spierspanning te verminderen. Verder helpt koelen soms tegen de pijn.
Leefregels/Oefeningen Liesklachten
Ter preventie van liesblessures zijn een goede warming-up en rek oefeningen aan te bevelen. Als je toch een liesblessure krijgt moet je deze ontzien door rust, en vooral rustig beginnen als je toch (rustig) gaat sporten.
Neem voldoende rust, en bouw het wandelen weer langzaam op wanneer de pijn over is. Wanneer je merkt dat de pijn in de lies niet vanzelf overgaat, dan ligt er waarschijnlijk een andere oorzaak aan ten grondslag. Instabiliteit is dan vaak een oorzaak die de pijn veroorzaakt.
Belangrijkste advies: rust en revalidatie
Vooral de ernst van de ruptuur, maar ook de leeftijd van de speler, bepaalt hoelang het herstel duurt (van twee weken bij een eerstegraads ruptuur tot soms wel twintig weken bij een derdegraads ruptuur).
Deze blessure dient behandeld te worden met rust, evt. tapen en later revalidatie met gedoseerde sporthervatting en spierversterking van de been- en rompspieren. Het genezingsproces duurt gemiddeld 6 tot 12 weken voordat volledige sporthervatting op oorspronkelijk niveau weer mogelijk is.
Hoe voelt een verrekte lies? Een verrekte lies gaat gepaard met scherpe pijn en krampen in het liesgebied. De pijn kan snel verdwijnen of aanhouden, en kan veranderen in een kloppende pijn in rust met scherpe pijnscheuten bij het bewegen of lopen. De spieren voelen gespannen en zwak aan.
Hierbij voelt de sporter een plotselinge pijnscheut in de lies, waarna er stekende pijn in combinatie met zwelling en verkleuring optreedt. Na de eerste noodzakelijke hulp (ijs en totale rust), is voor een goed herstel weer de hulp van een sportfysiotherapeut noodzakelijk.
Pijn in de lies snel behandelen | Stop Liespijn. De meeste liesblessures ontstaan tijdens overbelasting of door sporten. Vaak duren ze langer dan 1-2 maanden.
Ga op je linkerzij liggen met je rechterbeen gebogen en je rechtervoet op de vloer, voor het linkerbeen.Til je linkerbeen op en laat het weer zakken. Je hoeft maar een kleine beweging te maken. Gaat dit heel gemakkelijk, dan maak je de oefening zwaarder door gewichtjes of een weerstandsband om je enkels te bevestigen.
Eerst moet u zorgen dat u de lies goed koelt met voldoende rust. Daarna kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van een compressiebroek. De brace voor uw liesblessure zal compressie en ondersteuning geven aan de lies waardoor u sneller kunt herstellen van de blessure.
Bij klachten aan de lies moet worden gestopt met de schoolslag.Je kunt wel blijven zwemmen bij een liesblessure, mits de schoolslag wordt vermeden. Voor sporters die niet zwemmen en liesklachten hebben, is zwemmen daarom ook een heel goed alternatief om toch in beweging te kunnen blijven.
Beoefen dan voor een tijdje een andere sport (bv. fietsen) die minder belastend is voor je lies. Rekoefeningen helpen om pijn in je liesstreek te behandelen. Belangrijk is dat je de oefeningen juist uitvoert: houd een stretchoefening zo'n 10 tot 30 seconden aan en let erop dat de oefening geen pijn doet.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
- Wij adviseren u de eerste week rustig aan te doen - niet fietsen, geen zware krachtsinspanningen of veel kracht op uw buikspieren zetten.
Als de spieren stijf aanvoelen, kunnen rekoefeningen helpen de klachten te verminderen. Niet om de spieren 'langer' te maken, maar vooral om de spierspanning te verminderen. Verder helpt koelen soms tegen de pijn.
Een fysiotherapeut kan helpen bij het herstel door pijn- en ontstekingsmanagement, het verbeteren van mobiliteit en flexibiliteit, het versterken van spieren, het toepassen van functionele training en manuele therapie, en het geven van educatie en advies om toekomstige blessures te voorkomen.
Belangrijkste advies: rust en revalidatie
Vooral de ernst van de ruptuur, maar ook de leeftijd van de speler, bepaalt hoelang het herstel duurt (van twee weken bij een eerstegraads ruptuur tot soms wel twintig weken bij een derdegraads ruptuur).
Rust geven aan het blessuregebied. Dus niet lopen en handelingen vermijden die pijn veroorzaken. Voor vermijding van verdere pijn tijdens het lopen, kan het erg handig zijn om krukken te hanteren zodat verdere belasting van de spieren wordt vermeden.
Lichte of gedeeltelijke verrekking of een scheur van een paar spiervezels. In dit geval is de spier gevoelig, maar heeft het wel de normale kracht. Het is dan ook geen belemmering om het been te gebruiken en lopen voelt in principe ook normaal aan.
Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel. Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.
U kunt een liesbreuk herkennen aan een zwelling in de lies die u kunt zien of voelen. Soms heeft u wel pijn in de lies, maar ziet of voelt u geen bult. Dan is verder onderzoek nodig om te bepalen of het om een liesbreuk gaat. U krijgt dan een echo van de lies.
Voltaren gel | Ontstekingsremmende zalf | Voltaren.
Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken, maar dat hoeft niet. Zolang u nog geen klachten van de liesbreuk hebt, is een operatie nog niet nodig. U kunt in overleg met de huisarts of chirurg veilig afwachten. Bij klachten kunt u geopereerd worden.