De oranje zoete aardappel is waarschijnlijk de bekendste soort, aan de buitenkant is deze meestal bruin, rood of roze van kleur. De binnenkant kan echter ook geel of wit zijn en er zijn ook paarse bataten te koop.
Hoe moet je Zoete Aardappel bewaren? Je kunt het beste vaststellen of Zoete Aardappel niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Zoete Aardappel rotte plekken heeft, uitgedroogd, beschadigd, slap, uitlopers heeft of beschimmeld is dient het product weggegooid te worden.
Zoete aardappels kunnen rond zijn, of eerder een langwerpige en een beetje puntige vorm hebben. De schil kan van wit tot violet gekleurd zijn, en alle soorten geel en rood die daartussen liggen. Het vruchtvlees kleurt meestal oranje, maar soms ook wit of geel.
Zoete aardappels kunnen variëren van langwerpig tot rond. De zoete aardappels zijn bijvoorbeeld lichtgeel of purperrood van kleur. De zoete aardappels zijn rijk aan zetmeel en suiker. De smaak is zoet, maar ook ietwat kruidig.
Je kunt zoete aardappelen ca. 1 week bewaren bij een temperatuur van 12-16°C. Bewaar ze op een droge, donkere en goed geventileerde plaats. Stop ze niet in een plastic zak, want aardappelen moeten kunnen 'ademen'.
Je kunt zoete aardappelen ongeveer een week bewaren op een koele, droge, donkere en goed geventileerde plaats. Zeker niet in de koelkast, dan bederven ze juist sneller. Gekookte of gebakken zoete aardappelen blijven ongeveer 4 tot 5 dagen goed in de koelkast.
Koken. Snijd de zoete aardappel in stukken van gelijke grootte en zet ze voor driekwart onder water. Voeg een snuifje zout toe. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar.
De smaak van zoete aardappel
Witte en oranje zoete aardappels zijn beide zoet, de witte is zelfs nog wat zoeter. In de smaaktest blijkt de paarse variant iets minder zoet. Rauw heeft de zoete aardappel een krachtige frisse smaak.
Voor zoete aardappels geldt dat je ze liever te rauw hebt dan te gaar. In principe kun je ze rauw namelijk gewoon eten, terwijl ze hun smaak verliezen als je ze heel lang kookt.
Hoewel van zoete aardappel wordt gedacht dat hij veel gezonder is dan gewone aardappel, is dat niet helemaal waar. Beide knollen worden vanwege hun voedingswaarde gezien als koolhydraatbronnen en niet als groenten.
Witte of oranje zoete aardappel
Je ziet dit vaak al aan de kleur van de schil. Witte zoete aardappels hebben een iets paarse schil en de oranje variant een bruin oranje schil. Het maakt niet zo heel veel uit welke je gebruikt, de bereiding is hetzelfde.
Zoete aardappel lijkt (behalve de kleur dan) op gewone aardappel, en je kunt er ook dezelfde bereidingen mee maken (denk aan puree, frietjes, gepofte aardappelen…). Maar eigenlijk behoort hij tot de windefamilie en is hij dus geen aardappel maar een groente.
Het heeft een licht zoetige smaak en een prachtige paarse kleur. In Amerika en Azië wordt de paarse wortel al veel gegeten, maar in Nederland mag dat nu ook wel gaan gebeuren. De gerechten die je ermee maakt zijn namelijk ontzettend lekker én mooi!
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Gekookte zoete aardappel, in blokjes gesneden of in reepjes, kun je twee dagen in de koelkast bewaren, in een afdekte plastic bakje of een andere soort schaal met deksel. In de vriezer kun je zoete aardappel, als deze vooraf gekookt is, tot 12 maanden bewaren.
Rauwe, gesneden zoete aardappelen in de koelkast bewaren. Leg je gesneden, rauwe zoete aardappelen in een grote kom. Je kunt de zoete aardappelen schillen of de schil erom laten. Het maakt niet uit hoe de aardappelen gesneden zijn--ze kunnen in blokjes, in grote stukken, of zelfs in partjes gesneden zijn.
De verschillen tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel zijn niet heel groot, maar er is toch wel wat verschil. De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels.
De zoete aardappel staat bol van de gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. De zoete knol zit bijvoorbeeld bomvol vitamine C, wat goed is voor onze huid en weerstand. Daarnaast is het een bron van vitamine B6 die helpt bij het soepel houden van je bloedvaten en reguleren van je bloeddruk.
Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo'n 200 gram per persoon. Zo krijg je alsnog een gezonde portie binnen, maar wel iets minder dan normaal gesproken.
De cassave staat ook wel bekend als tapioca, maniok of yucca. In veel tropische landen is de cassave een belangrijk gewas. De wortel is zetmeelrijk en daardoor erg voedzaam.
De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd. Dit knolgewas zou vele malen gezonder zijn dan de ouderwetse aardappel. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een exotische vrucht die onder de grond groeit als de knolvormige wortel van een slingerachtige plant.
Oorsprong paarse zoete aardappel
De paarse zoete aardappel van Aardappelshop komt van overzees. De meeste paars gekleurde soorten komen uit Noord-Amerika. Deze aardappel leent zich uitstekend voor het opfleuren van uw gerechten en het toevoegen van een licht zoete smaak.
Je kunt echt eindeloos variëren met kruiden die jij lekker vindt en die het beste passen bij het gerecht dat je maakt. Denk bijvoorbeeld aan tijm, rozemarijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, kurkuma, kerriepoeder of een kruidenmix zoals Za'atar. Of maak ze gewoon een flinke snuf zeezout, dat is eigenlijk al genoeg.
Een zoete aardappel koken duurt ongeveer even lang als het koken van gewone aardappelen, namelijk 15 tot 25 minuten afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van de stukken. Zoete aardappelen kan je overigens ook bakken, poffen, stomen of je kan er zelfs frietjes van maken.