Het is belangrijk om je irritatie los te koppelen van de persoon waar je je aan ergert. Het is jouw irritatie en je zult er dus zelf iets mee moeten doen. Ga daarom eerste bij jezelf te raden waar de irritatie vandaan komt. Als iemand anders jou irriteert, kun je diegene daar eigenlijk voor bedanken.
Als je je ergert aan een gewoonte van je geliefde, roep jezelf dan een halt toe en bedenk: 'Hier gá ik weer! Het is míjn gewoonte, dat ik steeds geïrriteerd raak. ' Concentreer je daarna meteen op iets wat je juist leuk vindt aan je partner.
Wat we kunnen leren van onze ergernissen
Iemand die je mateloos irriteert, laat meestal precies die kant van jezelf zien die je hebt weggestopt, stelt psycholoog Lex Mulder. 'De kant die je niet mag tonen van jezelf, die je in het verleden hoongelach of straf heeft opgeleverd, die toen inefficiënt of nutteloos bleek.
Irritatie komt voort uit spanning, stress, vermoeidheid en niet lekker in je vel zitten. Daarom is het belangrijk om iedere dag tijd te nemen voor ontspanning zodat je lichamelijk en psychisch tot rust kunt komen. Ontspanning kan helpen om irritatie los te laten en tot rust te komen.
De eerste stap om beter om te gaan met jouw prikkelbaarheid, is door te accepteren dat je de laatste tijd erg prikkelbaar bent. Het is lastig om te accepteren, want iedereen wilt natuurlijk altijd blij en flexibel zijn.
Boosheid uiten
Er is ruimte voor een dialoog en de ander mag zelf bepalen wat hij met de feedback doet. Als iemand agressief reageert, wordt de boosheid verbaal of fysiek gericht op de bron van boosheid, of afgereageerd op iets of iemand anders.
Het verschil tussen de twee werkwoorden is dat ergeren ook wederkerend kan worden gebruikt, eventueel in combinatie met een voorzetselvoorwerp zoals in Ik erger me aan zijn slordigheid. Irriteren kent die mogelijkheid niet, maar wordt – onder invloed van zich ergeren – toch vaak zo gebruikt.
Kijk ook of je tegen je partner zeggen kunt dat je irritatie voelt, zonder hem of haar de schuld te geven. Zo uit je wel de emotie, maar richt je die niet op de ander. Het zo erkennen en waarnemen van je irritatie geeft de emotie ruimte om te stromen en er te zijn. Een irritatie is dan veel sneller weer voorbij.
Mannen vinden het absoluut niet fijn als je constant op de huid zit! Deze eigenschap is er vooral eentje waardoor veel relaties kapot gaan. Geef elkaar wat ruimte, dan kunnen jullie beide doen waar jullie zin in hebben.
Mannen houden van een zelfverzekerde vrouw die ze kunnen respecteren. Als je lui gedrag accepteert, vinden mannen dit onaantrekkelijk, hoewel makkelijk. Ze willen liever iemand die hen zou kunnen verlaten om lui gedrag. Mannen houden van een uitdaging, dus wees niet bang om je partner uit te dagen.
Werk aan jullie communicatie.
In tijden dat het even wat minder lekker gaat, is het belangrijk om veel met elkaar te praten. Let op: zorg ervoor dat jullie niet alleen over jullie 'problemen' praten, maar ook gewoon over wat jullie die dag gedaan hebben, of iets grappig wat je hebt meegemaakt.
Irritatie definities
(v.) Uitspraak: [ɪriˈta(t)si] Verbuigingen: irritatie|s (meerv.) 1) keer dat je je ergert Voorbeeld: `De bemoeizucht van mijn ouders wekt bij mij irritaties op. `Synoniem: ergernis 2) gevoel d...
boosheid, ergernis, gramschap, irritatie, kribbigheid, misnoegen, ongenoegen, spijt. ergernis (zn) : aanstoot, gekweldheid, geprikkeldheid, getergdheid, irritatie, ontstemming.
Geprikkeld = 1) Aangebrand 2) Geërgerd 3) geïrriteerd 4) Gepikeerd 5) Geraakt 6) Gerriteerd 7) Korzelig 8) Kregel 9) Kribbig 10) Kriebelig 11) Misnoegd 12) Ontstemd 13) Opgewonden 14) Pissig 15) Prikkelbaar 16) Wrevelig 17) Zenuwachtig...
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Nee, 'Ik irriteer me aan die reclame' is geen algemeen geaccepteerd taalgebruik. Zich ergens aan irriteren is zelfs een van de bekendste taalergernissen. Wel juist zijn: Die reclame irriteert me.
Te veel lawaai, mensen die u onderbreken, het licht aanlaten en te vaak aan de telefoon zitten zijn maar een paar voorbeelden van de veelgehoorde ergernissen. "Ik raak gefrustreerd en loop weg." "Ik rol met mijn ogen." "Ik leg rustig uit hoe irritant ik het vind."
Ergeren kan ook wederkerend gebruikt worden, maar irriteren niet. Ik irriteer me* is dus niet correct.
Boosheid kan worden opgevat als een protestreactie op het verlies van verbinding. Als u in gesprek bent met iemand en hij verbreekt de verbinding of het contact door zich bijvoorbeeld op iets anders te concentreren, bijvoorbeeld zijn telefoon, is een logische reactie boosheid.
Primaire emoties duren maximaal 2 minuten maar zijn wel heel intens. Secundaire emoties kunnen een hele dag of nog langer aanhouden. Als je bijvoorbeeld heel lang boos blijft, dan weet je dat er een andere emotie onder ligt. Je blijft hangen in de secundaire emotie die als een soort dekentje de primaire emotie bedekt.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.