Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De augurken zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Verse augurken moet je koel bewaren in de groentelade van de koelkast. Ze zijn ongeveer 2 weken houdbaar. Ingemaakte augurken zijn in ongeopende pot houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Eenmaal geopend in de koelkast bewaren.
Houdbaarheid Augurk
Een geopende pot kun je na het openen nog 4 weken met deksel op de pot bewaren. Een ongeopende pot zure augurken kan nog tot 12 maanden bewaren bij zelf ingemaakte augurken, of tot de THT-datum bij een gekochte pot.
Augurken, zilveruitjes en overige producten in het zuur kunnen prima buiten de koelkast bewaard worden. Het zuur zorgt ervoor dat deze niet schimmelt en bacteriën krijgen geen kans.
Verse augurken kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Ze zijn dan zo'n 2 weken houdbaar. Let bij ingemaakte augurken op de houdbaarheidsdatum op de pot. Als de pot eenmaal geopend is, bewaar de augurken dan in de koelkast.
Rauwe augurken hebben weinig smaak. Na het plukken worden ze in een bad met zout water gelegd om nadien opgelegd te worden in een zure of zoetzure mengeling van azijn, zout, kruiden en suiker. Je krijgt een verfrissende, sappige en smaakvolle snack.
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Laat zeker 4 dagen staan, voordat je ervan gaat genieten. Gebruik daarbij een schone lepel, zo blijft dit zuurgoed zeker 3 weken goed in de koelkast.
Een augurk is een kleine komkommer. Met het verschil dat een augurk rauw niet lekker is. Daarom worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Er zijn vele verschillende soorten augurken: van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).
Laat de ingemaakte komkommer iets afkoelen en zet het dan in de koelkast. Je kunt de ingemaakte komkommer wel een aantal weken bewaren in de koelkast, mits je schone potten hebt gebruikt.
Ze moeten weer echt koud zijn! De atjar is nu te bewaren buiten de koelkast. Na openen is het nog beperkt houdbaar in de koelkast (hoewel dit nog naar 2 à 3 weken kan oplopen afhankelijk van hoe koud de koelkast is ingesteld).
Tafelzuur (ingemaakte groenten) Tafelzuur is ingelegde groenten en fruit, welke als bijgerecht geserveerd wordt. Voorbeelden zijn: atjar, kimchi, chutney, piccalilly, zilverui, zure augurk, amsterdamse ui. Er zijn duizenden tafelzuren in de wereld.
Wanneer de pickles bij het verdelen in potten onmiddellijk in een weck-bokaal is gedaan en hij wordt daarna niet meer geopend kan hij makkelijk tot drie maanden bewaard worden. Indien je al van de pickles gebruikt hebt, sluit de pot daarna altijd terug goed af. Zo kan je hem nog een dikke maand bewaren.
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel in België.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Inmaak bewaren. En tot slot; hoe lang kun je inmaak bewaren? In principe jaren, want als je goed hebt ingemaakt zijn er geen bacteriën en is de pot vacuüm en kan er dus nooit meer een bacterie in komen.
Hoe lang je inmaak lekker blijft hangt af van de soort inmaak. Een zuur of zoetzuur kun je wat korter bewaren, meestal rond een half jaar, omdat het zuur steeds zuurder wordt, en je bewaart het tot het zo zuur is dat je het niet lekker meer vindt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Veel natrium
Een grote pot augurken is vaak zo'n 650 gram, dus stel je eet de hele pot op dan zit je op 2,28 gram aan natrium. Teveel natrium wordt sterk geassocieerd met het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Dus overdrijf niet met de augurken maar eet ze met mate.
Wat dat betreft is een augurk absoluut een gezonde optie. Vergis je echter niet, je kunt ze niet eindeloos blijven eten. Dit komt omdat er relatief veel natrium in zit. Per 100 gram augurken zit je al aan 350 mg natrium, terwijl het Voedingscentrum maximaal 2,4 gram per dag adviseert.
Is de augurk gezond? Komkommers zijn gezond, dus het originele vruchtje waarvan de augurk gemaakt wordt ook! Er is echter een grote maar: de augurk wordt bewerkt met zout en soms met suiker, wat het natuurlijk een flink stuk minder gezond maakt. Desondanks blijft de augurk relatief arm aan calorieën.
Augurken kun je zo eten als tussendoortje of als tafelzuur. Augurken kun je ook in gemengde salades en hartige gerechten gebruiken. Soms kun je bij een groothandel, groenteboer of -speciaalzaak verse augurken tegenkomen om zelf in te maken.
Een augurk is net een kleine komkommer. Toch is de schil wat meer mosgroen van kleur. Augurken zoals wij ze kennen in Nederland worden ingemaakt in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn en/of pekel.
Augurken bevatten net als andere groentes veel voedingsstoffen die gezond zijn voor jou en je baby, zoals vitamine B9 en folaten. Genoeg groente eten tijdens de zwangerschap zorgt ook voor een goede spijtvertering en vermindert daarmee de kans op obstipatie.