De op een na buitenste planeet,
Uranus is de koudste planeet in het zonnestelsel, met een minimumtemperatuur van -224°C (-371°F). Uranus is de enige planeet waarvan de evenaar bijna haaks op zijn baan staat, waardoor het lijkt dat hij op zijn zijkant lijkt te draaien op zijn orbitale baan.
Venus is de heetste planeet. Het is daar rond de 480 graden. Mercurius ligt wel dichterbij de zon maar Venus is bedekt met een dikke laag wolken zodat de warmte niet ontsnapt. Door dit wolkendek is Venus vanaf de aarde ook vaak goed te zien, omdat het wolkendek veel licht weerkaatst.
Mercurius lijkt veel op onze maan. Het oppervlak is bezaaid met inslagkraters. Er is geen atmosfeer en ook geen water. Overdag kan de temperatuur oplopen tot wel 450 graden, maar 's nachts is het er met meer dan 180 graden onder nul ontzettend koud.
In het zonnestelsel zijn Uranus en Neptunus de ijsreuzen (met massa's van resp 14,5 en 17,5 maal die van de Aarde).
Wat bedoel je met "verjaren"? Als een jaar = 1 omwenteling om de zon, dan kun je ook op Neptunus verjaren (gesteld dat je op die planeet zou kunnen leven en lang genoeg leeft).
Temperatuur en zonlicht
Mercurius kent enorme temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Overdag loopt de temperatuur op tot zo'n 700 K (427 °C), overigens minder hoog dan op Venus, en 's nachts daalt zij tot 100 K (−170 °C).
Dat heeft alles te maken met de extreem koude temperaturen op de dwergplaneet: op Pluto is het gemiddeld tussen de -228 en -238 graden Celsius. Dat het zo ondraaglijk koud is op Pluto is niet zo vreemd, want het hemellichaam staat gemiddeld 5,8 miljard kilometer bij de zon vandaan.
Het is moeilijk voor te stellen hoe koud het op planeet Pluto is. Het is er heel koud, héél erg koud: 203 graden onder nul. De nieuwe temperatuur is gemeten door onderzoekers uit Amerika. Op de planeet is het een heel stuk frisser dan gedacht.
Zo ziet de koudste plek (-272,15 graden) in het heelal eruit
Astronomen hebben met behulp van de Alma-telescoop nieuw licht geworpen op de koudste plek in het heelal, oftewel de Boemerangnevel. Deze nevel is met een temperatuur van één graad Kelvin (-272,15 graden Celsius) het koudst bekende object in het universum.
Voor het eerst hebben wetenschappers fysiek bewijs gevonden voor de theorie dat Jupiter de oudste planeet is van ons zonnestelsel. De planeet ontstond vermoedelijk binnen een miljoen jaar nadat de zon begon te schijnen. Dat blijkt uit een analyse van meteorieten die zijn gevonden op aarde.
De temperatuur op het oppervlak van Venus bedraagt 465°C. Hiermee is de planeet de heetste in het zonnestelsel. Venus bevindt zich op 108 miljoen kilometer van de zon, dus dichterbij dan de aarde (op 42 miljoen kilometer afstand).
Mercurius is de kleinste planeet van ons zonnestelsel en staat het dichtst bij de Zon. Haar gemiddelde afstand tot de Zon is slechts 58 miljoen kilometer. Zo dicht bij de Zon kan de temperatuur op Mercurius overdag oplopen tot wel 465 graden Celsius.
Niet Jupiter, maar Saturnus is de planeet met de meeste manen in het zonnestelsel. Amerikaanse wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt rond de planeet, waarmee het totale aantal manen rond Saturnus op 82 komt.
In augustus 2006, tijdens de driejaarlijkse algemene vergadering, besloot de Internationale Astronomische Unie dat Pluto niet langer als planeet door het leven kan gaan. Pluto, Eris, enkele andere grote ijsdwergen en de grootste planetoïde, Ceres, zijn nu officieel geclassificeerd als dwergplaneet.
Het voorkomen van grote hoeveelheden vloeibaar water aan het aardoppervlak onderscheidt de Aarde van andere planeten. Vanwege dit feit wordt de Aarde wel de "blauwe planeet" genoemd.
Over 'Is er leven op Pluto?' kan Vincent Icke kort wezen: dat is er niet. "Laat ik het zo zeggen, de mogelijkheid dat er leven is op Pluto is verwaarloosbaar", aldus de astrofysicus.
Alle planeten die niet van harde materie (zoals de Aarde) maar van gas of ijs zijn gemaakt, hebben ringen. De gasplaneten (ook wel 'gasreuzen' genoemd) zijn Jupiter en Saturnus. De planeten Uranus en Neptunes bestaan uit ijs en worden ook wel 'ijsreuzen' genoemd. Deze vier planeten hebben dus ringen.
Op Pluto duurt een dag ongeveer zo lang als 6 dagen en 9 uren op aarde. Je zou op Pluto dus wel 6 keer gaan slapen op een dag! Niemand zou op Pluto verjaren, want pas na 248 jaar heeft Pluto één baantje rond de zon gemaakt. Een Pluto-jaar duurt dus even lang als 248 jaren op aarde.
De afstand tot de zon schommelt tussen 7.381 miljoen kilometer (49 keer de afstand zon-aarde) en 4.446 miljoen kilometer (dertig keer zon-aarde). Een rondje om de zon kost Pluto 248 aardse jaren. Je zou daar dus nooit jarig zijn!
Pluto is een fictieve hond in de tekenfilms en stripverhalen van Disney, gecreëerd door Walt Disney. Hij verscheen voor het eerst in 1930 in de cartoon The Chain Gang als een bloedhond die op het spoor was van een ontsnapte gevangene en heette toen nog Rover.
Doordat Neptunus zo ver van de zon af staat is het er erg koud. Bovenaan de atmosfeer is het gemiddeld -218 °C. Hoe dieper je de atmosfeer in gaat, hoe warmer het wordt: in de buurt van de kern wordt het zo'n 5.100 °C.
De meeste planeten hebben een maan. Onze aarde heeft er één, maar Saturnus heeft er wel 65 en er Zijn er waarschijnlijk nog meer die we nog niet hebben ontdekt. Veel van wat wij weten over Saturnus is ontdekt door dit ruimtevaartuig; de Cassini-Huygens sonde.
De enige uitzondering hier is Mars. De baan en de baansnelheid van de Rode Planeet zijn vergelijkbaar met die van de Aarde, dus de aarde "overtreft" Mars slechts ongeveer elke 27 maanden. Dat is de reden waarom opposities van Mars maar één keer in ongeveer twee tot drie jaar voorkomen.