Een norm is een vertaling van de onderliggende waardes van een groep of samenleving in concrete gedragsregels en voorschriften. Dit kan zijn vastgelegd in bijvoorbeeld rechtsregels, maar het kunnen ook ongeschreven regels zijn.
Normen komt van het Latijnse woord norma hetgeen winkelhaak, richtsnoer, maatstaf of regel kan betekenen. Normen zijn concrete richtlijnen voor het handelen; ze regelen het dagelijks sociale verkeer. Het zijn algemeen aanvaarde gedragsregels.
Normen en waarden, twee verschillende begrippen die we graag als één laten klinken. Normen zijn ongeschreven regels over hoe je je hoort te gedragen. Waarden zijn de achterliggende idealen die als waardevol worden aangeduid; dingen die je belangrijk vindt, als persoon of als groep.
Normen zijn duidelijk meetbaar en kun je zien als een soort spelregels van waarden. Een voorbeeld van een norm is “Je houdt de deur open voor degene die achter jou aan komt”. De achterliggende waarde is dan Beleefdheid.
Een norm is een grootte-begrip van de elementen (vectoren) van een vectorruimte. Een vectorruimte waarop een norm gedefinieerd is noemt men een genormeerde vectorruimte.
Normen zijn gedragsregels binnen een groep.
Mensen worden niet graag afgewezen waardoor de groepsnormen dus krachtig kunnen inwerken op het gedrag van het individu. Die invloed is zó groot dat individuen binnen die groep gedrag kunnen vertonen waar ze zelf twijfels bij hebben.
Als de kentallen a en b zijn, dan is de lengte √(a2 + b2), that's it folks! De lengte wordt ook wel de norm van een vector genoemd, en meestal genoteerd door de naam van de vector tussen absolute waarde strepen te zetten. Door een vector met een gewoon getal te vermenigvuldigen kun je de lengte ervan veranderen.
Normen gaan over wat 'je moet' of wat je van jezelf 'niet mag'. Jouw persoonlijke normen zijn een soort van regelgeving die als persoonlijke drijfveer fungeren. Voorbeelden van normen zijn: Je mag niet huilen want dat is een teken van zwakte.
Norm: Als iemand je de weg vraagt, help je die persoon door het te uit te leggen. Norm: Als je het niet met iemand eens bent, ga je niet gelijk schelden of slaan. Norm: Als je zegt dat je iemand helpt, dan doe je dat ook. Norm: Als iemand, een meerdere bijvoorbeeld, je opdraagt wat te doen, dan doe je dat.
In dat geval passen woorden bij je als: zorgzaam, gericht op de ander, maatschappelijke betrokkenheid, mentorschap of coaching, compassie of mededogen, dienstbaarheid, empathie, warmte, loyaliteit of toewijding.
Respect betonen aan iemand of iets houdt in, dat je op generlei wijze kwetsend optreedt en schade toebrengt, maar de ander of je omgeving in zijn of haar waarde laat. Het respect pleegt men te formuleren in uitspraken die aangeven wat je in ieder geval niet doet.
Norm: Als je een verkering hebt, ga je niet met een ander zoenen. Norm: Als je in de lift staat, laat je geen windjes. Norm: Als iemand bij het stoplicht even voor wil met de auto, dan laat je die persoon voor. Norm: Als iemand geld opneemt bij de pinautomaat, hou je afstand.
criterium, gedragslijn, gedragsregel, graadmeter, maat, maatstaf, norma, normering, orde, regel, regelmaat, richtsnoer, schaal, standaard, toetssteen. als synoniem van een ander trefwoord: regel (zn) : canon, conventie, gebod, gebruik, gewoonte, norm, procedure, reglement, richtsnoer, verordening, voorschrift, wet.
Geen wet maar hulpmiddel
In het Bouwbesluit wordt geregeld verwezen naar NEN-normen. Bijvoorbeeld naar een norm om te bepalen hoeveel daglicht er binnenvalt in een ruimte of waar een rookmelder aan moet voldoen. Maar dat wil niet zeggen dat een werkgever die norm ook móet gebruiken, aldus het Gerechtshof.
Het hele verhaal vertelt en niet het halve verhaal. Niet van liegen en bedriegen houdt. Er niet te marchanderen valt met de waarheid. Een halve waarheid een hele leugen is voor jou.
Jouw waarden zijn jouw fundamentele overtuigingen of idealen. Het is de kern van wat jij nastreeft en hetgeen van waaruit jouw gedrag vorm krijgt. Waarden definieer je meestal in enkele woorden als toewijding, eerlijkheid, of zorgzaamheid. Waarden worden vaak in één adem genoemd met normen.
Vrijheid is niet maar vrij-blijvend, is niet alles mogen zeggen en doen, vrijheid heeft ook te maken met verantwoordelijkheid. Vrijheid heeft grenzen, de vrijheid van de één grenst aan de vrijheid van de ander. Het gesprek voeren over die vrijheid is hard nodig.
Verantwoordelijkheid is nauw verbonden met zich engageren in de samenleving en zorg opnemen voor anderen. Deze basishouding voor ethisch gedrag wordt zowel in de traditie van de beroepsethiek als in het gewone leven vaak als een minimale verplichting geformuleerd als: niets of niemand schade toebrengen.
Grootte van een kracht
De grootte van een krachtvector F zegt hoeveel kracht er wordt uitgeoefend, dus hoeveel newton. De grootte van een kracht is altijd positief.
Een vector wordt in geometrie en fysica gebruikt om fysische grootheden aan te geven die richting en grootheid hebben. Denk aan snelheid, verplaatsing,versnelling en kracht.
[wiskunde] Een grootheid die zowel een grootte als een richting heeft; een zogeheten gericht lijnsegment. Bijvoorbeeld snelheid is een vector omdat daarmee uitgedrukt wordt hoe snel iets beweegt en in welke richting. Ook versnelling, kracht en veldsterkte zijn vectoren.