Door het brood wat te laten afkoelen ontstaat een kruimstructuur die beter bestand is tegen de scherpe messen. Versgebakken brood is vaak nog vochtig binnenin. Door pas te snijden wanneer het brood afgekoeld is, voorkom je dat je bij het snijden het brood platdrukt. Tegelijkertijd verdwijnt ook de kleverige structuur.
Brood kan het best worden gesneden met een groot, scherp kartelmes. Brood wordt eigenlijk meer gezaagd dan gesneden. De beste broodmessen hebben een vrij grove kartelrand. Door snelle zaagbewegingen te maken worden de strakste boterhammen verkregen.
Laat je brood minimaal een uur afkoelen voordat je het snijdt. Doe je het eerder dan maakt het mes het kruim kapot.
Vooral meergranenbroden vragen dikkere sneden dan de klassieke 9 millimeter, meent het bakkersechtpaar. 'En ook notenbrood moet je dikker snijden om de echte smaak van de noten te proeven. Wij snijden onze boterhammen hier meestal 12 tot 14 millimeter breed, maar Duits roggebrood wordt dan weer op 4millimeter gesneden.
De snijmachines van Graef hebben verschillende soorten messen: gegolfd, gekarteld en glad. De broodsnijmachines met een gegolfd of gekarteld mes zijn ideaal voor het snijden van brood, groente en sommige vleeswaren. Een glad mes is minder geschikt voor het snijden van brood, maar is incidenteel wel mogelijk.
Prijs. Broodsnijmachines zijn te koop vanaf 30 euro. Voor een luxe snijmachine leg je rustig 200 euro op de toonbank.
Hoe het werkt
Maar het is heel simpel: je opent de klep, legt je brood erin (hoe of waar maakt geloof ik niet zoveel uit) en sluit de klep. Op het digitale scherm geef je vervolgens aan welk brood je hebt gekozen en drukt op start. Terwijl het brood wordt gesneden wordt ook je bon geprint.
Volgens de 'Broodmachinechef' bevat een brood tussen de 20 en 24 sneetjes.
Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes.
Als je een brood bij de bakker laat voorsnijden dan is de dikte 1,2 – 1,4 cm.
Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen.
Zorg dus dat je het brood na het bakken direct uit de vorm of van de bakplaat haalt en laat afkoelen op een rooster. Laat vers brood helemaal afkoelen voordat je het in een (brood)zak doet en snijd het pas aan als het niet meer warm is.
Deeg insnijden heeft een functie. Het ingesneden brood ziet er niet alleen leuk uit, maar het heeft ook een functie. Jij bepaalt daarmee de plek waar het deeg open gaat en hoeveel je deeg kan rijzen in de oven. De snijvlakken fungeren als een soort schoorsteentjes waardoor stoom kan ontsnappen.
De Gastroback 41600 is volgens ons het beste elektrisch mes. Dit elektrisch mes is ideaal om brood, gebak, vlees, vis en fruit te snijden en wordt geleverd met een stijlvolle houten houder. Het heeft twee verschillende bladen van hoogwaardige kwaliteit. Ook de behuizing is heel sterk en is gemaakt van roestvrij staal.
Een beetje broodbakmachine kost 75 euro en de snelle rekenaars weten dat je 15 cent per brood moet rekenen voor de afschrijving.
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.
Brood is geen dikmaker. Het gaat erom wat je over een langere periode aan calorieën binnenkrijgt en weer verbruikt. Dit noemen we de energiebalans. Wanneer je over lange tijd meer eet dan je nodig hebt, dan kom je aan in gewicht.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Je vraag is hoeveel boter. Voor gewoon brood circa 5%. Hogere percentages zie je bij stollen. Boter maakt de kruim zacht en het brood iets beter houdbaar/eetbaar.
Een snijmachine is gemaakt om gemakkelijk plakjes etenswaren, zoals kaas, vlees, groenten en brood, te snijden. Het te snijden product moet op de slede van de snijmachine worden geplaatst.
Veel “ovenrijs” is grote scheur(en), weinig ovenrijs is kleine of geen scheuren. Dus als de korst hard wordt terwijl het deeg nog rijst krijg je scheuren. Je kunt dit enigszins voorkomen door het eerste deel van het bakproces met stoom te bakken. De korst blijft dan langer elastisch dus scheurt minder.