De grondwet noemt het Nederlandse staatshoofd altijd Koning, of het nu een man of een vrouw is. Om verwarring te voorkomen tussen bijvoorbeeld Koningin Beatrix (de Koning) en haar man Claus, is ervoor gekozen om de man van de Koningin de titel 'Prins der Nederlanden' te geven.
Koning Willem-Alexander is getrouwd met Koningin Máxima. Ze hebben drie dochters, Prinses Catharina-Amalia (de Prinses van Oranje), Prinses Alexia en Prinses Ariane.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden officieel aangesproken met Majesteit. Prinses Beatrix, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en Prinses Margriet worden allen aangesproken met Koninklijke Hoogheid.
De titel voor de echtgenoot is prins-gemaal. De echtgenoot wordt niet koning genoemd, omdat de titel koning traditioneel als hoger wordt gezien dan de titel koningin. Volgens deze redenatie kan de echtgenote van de vorst dus wel koningin worden genoemd, gezien dit geen hogere titel is dan de wettelijke koning.
Sinds de troonsbestijging van haar echtgenoot, Koning Willem-Alexander wordt Máxima aangeduid als Koningin Máxima. Zij behoudt ook de persoonlijke titels 'Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau'.
De Koninklijke aanspreektitel en de aanhef van een brief luiden: Majesteit. Koningin Máxima wordt ook aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Hare Majesteit Koningin Máxima.
Leden van een regerende dynastie worden vaak aangeduid met de titel prins, meestal gevolgd door de naam van het vorstendom (koninkrijk, groothertogdom, prinsdom) waarover hun naast familielid als soeverein regeert.
Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg (Utrecht, 27 april 1967) is sinds 30 april 2013 Koning der Nederlanden.
Maar Amailia is niet de enige. Haar zusje prinses Alexia rookt al vanaf haar veertiende jaar en nicht gravin Eloise is ook al een keer gesnapt terwijl ze een sigaret rookt. Amalia, Alexia en Eloise hebben het overigens niet van vreemden. De Oranjes paffen er al generaties lang op los.
Koning Willem-Alexander: Majesteit; voor H.M. Koningin Máxima: Majesteit; voor H.K.H. Prinses Beatrix, Z.K.H.
Het woord koningin wordt meestal uitgesproken met de ng-klank van ring: [kooningin]. Daarnaast wordt koningin ook uitgesproken met de g-klank zoals in gaan: [koonigin]. De letter i in de tweede lettergreep wordt soms ook als doffe e uitgesproken: [koonəngin] of [koonəgin].
De koninklijke familie is in Nederland de familie van de koning.
Iemand die grote macht heeft. Landsmoeder. Landsvrouwe. Majesteit.
hoogste adellijke titel van een man of jongen. laagste koninklijke titel van een man of jongen.
In 1947 waren er immers niet vijf, maar zes Oranjes: koningin Wilhelmina, prinses Juliana, prinses Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en de enkele maanden vóór de volkstelling geboren prinses Marijke/Christina. Een van hen moet dus een andere achternaam hebben gehad. Het ligt voor de hand dat dit de koningin was.
Maxima is afgeleid van Maximiliaan. Maximiliaan is een Latijnse naam, afkomstig van het woord 'maximus'. Dit betekent 'de grootste'. Oorspronkelijk was Maximus een eretitel voor succesvolle legeraanvoerders, later werd het een naam.
Haar familie behoorde tot de betere kringen, maar was niet van adel. Máxima bezocht de middelbare school en ging vervolgens economie studeren. Haar vader was in 1976 benoemd tot staatssecretaris van Landbouw in het regime van dictator Jorge Videla.
De koning kan buiten het gezag worden geplaatst
Maar wat als de koning nu echt iets heel ergs doet, zoals een moord plegen? Wordt hij dan vervolgd? In het uiterste geval kan in Nederland het staatshoofd buiten het gezag worden geplaatst. Dat noemen we een 'buitenstaatverklaring'.
Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel. De onschendbaarheid van de koning komt ook tot uiting in het zogenaamde contraseign.
De Koning heeft stemrecht, maar maakt er geen gebruik van omdat hij onpartijdig is. Aangezien stemmen in Nederland geheim is, zou dit kunnen leiden tot speculaties op welke partij de Koning stemt.
De prinses over geloof en mentale gezondheid
' Je bent zelf verantwoordelijk.” Amalia is opgevoed met het protestants, christelijke geloof, al is haar moeder katholiek. De Bijbel ziet ze als poëzie; niet een boek dat je letterlijk moet nemen, maar waar je steun, troost of levenslessen uit kunt halen.
Ook werd haar gevraagd naar haar vermeende vriendje Isebrand, de Duitse miljonairszoon. De prinses antwoordt 'ontzettend gelukkig te zijn in de liefde'.
Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg, prinses van Lippe-Biesterfeld (Den Haag, 30 april 1909 — Baarn, 20 maart 2004) was koningin der Nederlanden van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980.